Mesajul de An Nou al Asociației românilor refugiați și expulzați, filiala Carei

• publicat la: 30 decembrie 2022
Mesajul de An Nou al Asociației românilor refugiați și expulzați, filiala Carei

Toate gândurile bune se îndreaptă acum, mai mult ca oricând, către toți membrii din Asociaţia românilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei, către colaboratorii și susținătorii care au sprijinit fiecare activitate  și acțiune din acest an.

Conducerea Asociaţiei românilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei,  aduce alese mulţumiri tuturor celor menționați.

Lăsăm în urmă încă un an de umilință și desconsiderare din partea guvernului PSD-PNL-UDMR, un guvern care, teoretic, este al României, țara noastră. S-a mai amânat ( până când?) plata indemnizațiilor pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940. Doar pentru români s-a votat amânarea plății indemnizațiilor! Și tot  în prag de Crăciun, la fel ca în 2021 prin acea OUG 130 din 17 decembrie.

Părinții și bunicii noștri au fost lăsați tot de un guvern român, în 1940, pradă ocupanților hortyști și au avut parte de schingiuiri, crime și expulzări dacă nu vroiau să renunțe la identitatea lor românească. Familiile noastre au fost greu încercate dar au rezistat cu stoicism, prin credință și dragoste de neam. Un exemplu de demnitate și curaj! Au urmat 4 ani de refugiu și doar Victoria Armatei Române din 25 octombrie 1944 le-a facilitat reîntoarcerea la vetrele lor, majoritatea distruse.

Suntem creștini și nu le dorim acelor guvernanți ce ocupă acum, vremelnic, Palatul Victoria, să simtă pe pielea lor ce au simțit părinții și bunicii noștri dar le transmitem că vom reacționa. Atât pe cale juridică cât și prin protest. Nu vom mai ceda nimic din drepturile noastre.

Dacă conducătorii statului nu au fost capabili să pretindă despăgubiri de război de la statul ungar care ne-a expulzat în 1940, atunci să asigure urmașilor românilor expulzați indemnizații la fel cum asigură și minoritarilor din România, patria noastră.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru puterea primită de a continua acțiunile noastre și urăm conducătorilor țării mai multă înțelepciune și mai multă dragoste față de poporul român, față de neamul românesc. Nu e rușine să nu cunoști file de istorie dar e rușine  și păcat să nu vrei să cunoști!

Am marcat și în acest an, la  Monumentul Refugiaților și Expulzaților români din Carei, data de tragică amintire care a fost 30 august 1940, data la care s-au cedat teritorii românești Ungariei hortyste prin înțelegeri între politicieni care au ignorat poporul român.

VIDEO. Comemorarea românilor din zona Carei expulzați de regimul hortyst

 

Dorim refugiaţilor din 1940 care mai sunt în viaţă, urmașilor lor, să aibă parte de multă sănătate, de bucurii alături de cei dragi lor şi de viaţă liniştită!

,,Fost-au vremuri grele, vremi de pribegie,

Vremi de grea durere şi de asuprire.

Dar toate trecură, căci un proverb român,

Spune: apa trece, dar pietrele rămân.,,

Urăm tuturor  La Mulţi Ani! și un An Nou plin de sănătate şi viaţă liniştită!

.

Conducerea  Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei

comentarii

de Rebeleanu Valer la 31 decembrie 2022 - 06:28

Admir capacitatea de lupta a familiei Ciuta pentru pastrarea si cultivarea sentimentului national a romanilor din acest colt de tara. In acest an am comemorat in Cluj-Napoca tristul eveniment din 30 august 1944. In Carei am fost de Ziua Armatei Romane cand se sarbatoreste si eliberarea Careiului de sub ocupatia horthysta . Era o cutuma ca la aceasta sarbatoare sa participe Presedintele Romaniei sau Prim Ministru. In acest an conducatorii Romaniei au eludat traditia. Am trecut apoi pe la Monumentul Refugiatilor si m-am rugat pentru cei plecati in eternitate.
Doresc familiei Ciuta MULTI ANI CU SANATATE SI BUCURII si capacitate de actiune in cultivarea spiritului romanesc in aceasta zona uneori ignorata de conducatorii tarii.

Lasati un comentariu