Pătlagina şi ceapa, de leac în laringită

• publicat la: 14 mai 2013
Pătlagina şi ceapa, de leac în laringită

Vremea înşelătoare, când cald, când frig, aerul poluat şi surmenajul vocal pot cauza inflamarea mucoasei laringiene. Diagnosticul generic este laringită, afecţiune a gâtului care se prezintă în mai multe forme: laringita acută, laringita tuberculoasă, laringita cronică.

Cea mai frecventă este laringita acută, care apare în urma ingerării de alimente şi de băuturi reci, precum şi a aerului rece respirat.

Primele semne importante ale afecţiunii sunt: schimbarea vocii, răguşeală sau chiar pierderea vocii, după care începe tusea seacă şi apoi tusea productivă.

De asemenea, respiraţia devine greoaie şi apar dureri la înghiţit.

Din fericire există remedii naturiste care pot pune pe fugă răceala în gât.

Siropul de ceapă alungă răguşeala

Imediat ce apar primele simptome, fă sirop de ceapă. Este un leac eficient în tratarea laringitei. Îl poţi prepara din 200 de grame de ceapă curăţată de coajă, mărunţită, peste care adaugi 300 ml de apă. Lasă să fiarbă până scade amestecul la jumătate.

După ce se răceşte, completează zeama de ceapă cu 100 g de miere. La copii se administrează între 6 şi 8 linguriţe pe zi. La adulţi, e indicat să se administreze câte 3-6 linguri pe zi.

Siropul de ceapă nu se păstrează mai mult de 4 zile, la temperatura camerei. Dacă e ţinut la frigider, siropul îşi pirede proprietăţile după o săptămână.

Poţi face şi infuzie din ceapă. Ai nevoie de 4-6 cepe la 1 litru de apă fierbinte, peste care pui 10g de miere. Se beau 1-2 căni pe zi, obligatoriu una dimineaţă, la trezire.

Dacă îţi place ceapa, o poţi utiliza atât ca tratament, cât şi ca aliment. Coci o ceapă în cuptor şi o mănânci cu o linguriţă de unt sau de ulei.

Cataplasmele cu argilă alină durerea în gât

Scapi de disconfortul dat de laringită şi cu argilă, din care faci cataplasme. Pune câteva linguri de argilă într-un vas de sticlă şi adaugă puţină apă fierbinte.

Pasta formată o pui într-un tifon şi apoi o aplici pe piele. Lasă să stea în jurul gâtului cel puţin 2 ore. E bine să alternezi cataplasma cu argilă cu cea în care ai folosit cartoful fiert, făcut piure.

Fă câte 3-4 cataplasme cu cartofi pe zi, pe care le ţii cel puţin o jumătate de oră.

Pătlagina are proprietăţi emoliente

Numeroase tratamente recomandate în răceli conţin pătlagină, care este folosită datorită principiilor sale active în afecţiunile gâtului.

Atât siropul de pătlagină, cât şi infuzia au proprietăţi emoliente şi calmează simptomele laringitei./clicksanatate.ro

Lasati un comentariu