Cât te costă să ai un card de credit în România

• publicat la: 7 februarie 2011
Cât te costă să ai un card de credit în România

O persoană care are un venit lunar de cel puţin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un împrumut între 500 lei şi 50.000 lei, fără să aibă nevoie de giranţi

Românii deţin 2,2 milioane de carduri de credit. Printr-un card de credit, orice persoană care îndeplineşte anumite condiţii poate avea acces rapid la un împrumut care poate varia între 500 lei şi 20.000-50.000 de lei, fără garanţii. Pentru sume mai mari, care pot ajunge până la 100.000 de lei, băncile solicită garanţii, cum ar fi depozite bancare. De exemplu, o persoană care are un venit lunar de cel puţin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un împrumut între 500 lei şi 50.000 lei, fără să aibă nevoie de giranţi sau garanţii ipotecare, pe o perioada nelimitată.

Lunar, beneficiarul trebuie să ramburseze între 5% şi 15% din suma utilizată, în funcţie de opţiunea exprimată. „Cardurile de credit sunt instrumente sigure, oamenii pot evita astfel să deţină la ei cash pe care îl pot pierde. În caz de pierdere a cardului, acesta poate fi blocat imediat, printr-un simplu telefon dat la bancă. Cei care depăşesc limita stabilită cu banca plătesc o dobândă mai mare, dar ei pot apela la descoperitul de cont”, a declarat pentru gândul consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Taxa de administrare de până la 75 de lei pe an

În general, taxa de administrare percepută de bănci pentru un card de credit este cuprinsă între câţiva lei şi 75 de lei pe an. Perioada maximă de graţie, adică intervalul în care dacă se face rambursarea clientul nu va avea de plată nicio dobândă, variază între 45 şi 60 de zile.

La BCR, cardurile de credit oferite beneficiază de o perioadă de graţie de până la 53 zile, banca specificând că în acest interval dobânda este 0% exclusiv pentru plăţile efectuate la comercianţii acceptanţi din ţară şi străinătate sau pe internet. DAE la cardurile de credit variază între 19% şi 43%. Taxa de emitere a cardurilor de credit este la majoritatea băncilor de 20 de lei.
Bonus, asigurarea de viaţă

La Bancpost, unul dintre cardurile de credit din ofertă are o perioadă de graţie de până la 55 de zile pentru tranzacţiile efectuate la comercianţi. Odată cu cardul de credit, clientul primeşte gratuit şi o asigurare de viaţă.

Unul dintre cardurile de credit emise de Alpha Bank are o limită maximă de credit de 5.000 euro, echivalent lei, sau şase venituri nete lunare, dar aceasta poate fi extinsă până la echivalentul în lei a 10.000 euro, pe baza constituirii unui depozit colateral. Pentru a obţine un card de credit, clientul trebuie să prezinte doar actul de identitate în original şi adeverinţa de salariu sau alte documente doveditoare ale venitului. La sfârşitul trimestrului al treilea din 2010 numărul de carduri de credit era de 2,19 milioane, cu 520.000 de carduri mai puţin faţă de sfârşitul anului 2008, potrivit datelor BNR.

Numărul tranzacţiilor de plată cu carduri cu funcţie de credit a scăzut de la 17,38 milioane, în 2008, la 4,26 milioane în trimestrul al treilea din 2010. Din punct de vedere al sumelor tranzacţionate, statistica Băncii Centrale arată că valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit a fost la finele anului 2008 de 2.773 milioane lei şi de 654 milioane lei în trimestrul 3 din 2010.

sursa  Gandul

Lasati un comentariu