Reforma reformei: şcoala cu patru ore pe zi, liceu de trei clase şi examen la calculator

• publicat la: 11 martie 2010
Reforma reformei: şcoala cu patru ore pe zi, liceu de trei clase şi examen la calculator

Începând cu anul viitor, liceenii vor da examen scris la bac doar la română şi la matematică sau istorie. Gimnaziul va cuprinde şi clasa a IX-a, iar elevii vor avea portofoliu la fiecare disciplină

Un nou tip de bacalaureat, ce va consta din doar două probe scrise, un nou mod de admitere la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară. Acestea sunt principalele noutăţi aduse de noua lege a învăţământului, confirmate de Ministerul Educaţiei şi prezentate în exclusivitate de Gândul.

Prin proiectul de lege ce va fi prezentat în guvern săptămâna viitoare, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, modifică pentru a patra oară, în ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu, dorind ca toţi elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului. Planul lui Funeriu vine la doar şase luni după ce fosta şefă a învăţământului, Ecaterina Andronescu, a schimbat criteriul de admitere la liceu înlocuind tezele cu subiect unic (care au funcţionat pentru o perioadă de doar patru ani) cu examene scrise la română, matematică şi istorie. Cum noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea trei ani (cuprinzând clasa a X-, a XI-a şi a XII-a), testările elevilor vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a şi sunt gândite astfel încât să-i facă pe elevi să combine informaţiile pe care le-au acumulat la clasă. „Este vorba despre o testare transdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări din matematică şi fizică, de exemplu. Cea de-a doua probă va consta din evaluarea competenţelor la limba română şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va viza competenţele digitale. Elevii nu vor avea probleme nici la proba privind utilizarea calculatorului, deoarece tot noua lege prevede introducerea cursurilor de specialitate în trunchiul comun la clasele V-IX”, a explicat pentru Gândul consilierul ministerial Melania Vergu.

Elevii – evaluaţi pe baza portofoliului

Ministerul Educaţiei (MECI) nu a stabilit încă dacă respectivelor probe li se va aduăga şi o a patra ce ar putea consta tot dintr-o testare transdisciplinară, de data aceasta vizând disciplinele umaniste. Indiferent că vor fi trei sau patru probe, acestea nu vor constitui singurul criteriu pentru admiterea la liceu. Căci, Funeriu a pregătit încă o surpriză elevilor: evaluarea prin intermediul unui portofoliu pentru fiecare materie în parte. Practic, în respectivul portofoliu al fiecărui elev va figura media obţinută de şcolar, o remarcă scrisă a profesorului despre elev, precum şi un punctaj acordat în baza capacităţii elevului de a folosi informaţiile primite la clasă. Iar lucrurile nu se vor opri aici. Dacă elevul se va înscrie la un liceu cu concurenţă ridicată, portofoliul, împreună cu cele trei sau patru teste vor reprezenta 70% din media de admitere la liceu. Aceasta, deoarece liceele considerate de prestigiu vor putea să organizeze o evaluare suplimentară, în funcţie de filieră şi profil, astfel încât, în proporţie de o treime, să aibă controlul asupra candidaţilor pe care îi vor tria.

Întrebarea care rămâne este când va intra în vigoare noul tip de admitere la liceu. În această privinţă există două posibilităţi: prevederile se vor aplica fie începând cu promoţia celor care în toamnă vor începe clasa a V-a, fie pentru cei care vor intra în clasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei aflaţi în acest moment în gimnaziu.

20 de ore la primar, 26 de ore la gimnaziu, 30 de ore la liceu

Dacă, în cazul schimbării admiterii la liceu, lucrurile au un orizont ceva mai larg, nu la fel se poate spune despre examenul de bacalaureat. Forma actuală cu trei probe de competenţe derulate pe parcursul semestrului şi trei probe scrise programate în vară are toate şansele să fie înlocuită, chiar de anul viitor, Ministerul Educaţiei confirmând pentru Gândul că noul proiect al legii învăţământului prevede două probe scrise în loc de trei. Mai exact, Daniel Funeriu vrea să renunţe la cea de-a treia probă scrisă, care constă în proba pe care elevul şi-o alege din cadrul specializării pe care a parcurs-o. Astfel, începând cu anul şcolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la română şi la matematică sau istorie (în funcţie de profilul liceului), fiind păstrate, totodată, testele de competenţe din cursul anului.

O altă modificare adusă de noua lege este diminuarea numărului de ore pe care elevii le vor petrece la şcoală, orarul şcolar urmând să aibă 20 de ore în cazul claselor I-IV, 26 de ore, în cazul gimnaziului şi 30 de ore în cel al liceului. În ceea ce priveşte reformarea curriculei, devenită sufocantă pentru elevi, primul pas va fi unul experimental. Mai exact, începând cu toamna viitoare, câteva zeci de şcoli din ţară vor intra într-un program pilot, ceea ce va presupune că elevii respectivelor unităţi de învăţământ vor învăţa după noi planuri de lecţie şi noi discipline.

(Sursa: Gândul)

comentarii

de Dragos la 11 martie 2010 - 11:24

Ehei!
Ce ma voi rade cand peste cativa ani vor iesi de pe bancile scolilor niste persoane care habar nu au de nimica, la care cultura generala va tinde catre zero si asta multumita reformelor invatamantului. Romania a avut una din cele mai puternice scoli. Un sistem de invatamand foarte eficace. Acuma, de dupa Marga a inceput sa decada intr-un ritm formidabil.

Si cel mai nasol este ca acesti copii, vor creste, vor deveni profesori si iti vor preda copiilor tai. Normal, conform programei scolare noi.

Lasati un comentariu