Au apărut Mărţişoarele

• publicat la: 26 februarie 2011
Au apărut Mărţişoarele

Deşi mai sunt câteva zile până la 1 Martie, mai mulţi comercianţi de mărţişoare şi-au instalat deja tarabele în vadurile cpmerciale ale municipiului.

Unii dintre ei vin de departe pentru a-şi valorifica marfa destinată sărbătorilor din martie.Frigul pătrunzător însă ţine departe cumpărătorii de mărţişoare.

Emanuel a venit de două zile tocmai din Buzău şi ne spune că   vînzările merg destul  de slab din cauza vremii.’’Am mai mulţi privitori decât cumpărători dar sper ca luni să fie mai mulţi’’.

Un alt vânzător,localnic de această dată, Varga Joszef, se plânge de asemenea de lipsa cumpărătorilor. ’’Deşi avem mărţişoare foarte frumoase lumea nu iese din casă’’.

Nu toţi cei care comercializează mărţişoarele sunt şi producători.Todea Nicolae ne spune că” un anume domn din Carei le realizează şi noi doar le vindem dar este foarte greu, nu se prea înghesuie nimeni’’.

Oamenii oferă cu plăcere de 1 Martie mărţişoare celor pe care îi iubesc, ca simbol al admiraţiei lor, ca respect şi stimă specială pentru doamne şi domnişoare.

Mărţişoare confecţionate manual, din ceramică, mici bijuterii, aranjamente, flori sau jucării de pluş sunt câteva din produsele pe care careienii le pot cumpăra contra unor sume care încep de la 0,50 lei şi ajung până la 20 de lei.

Unele persoane se organizează  din timp ,evitând astfel  aglomeraţia din ultima zi.  Halmi Elisabeta şi Geza Barabas fac parte dintre acestea şi  au făcut un tur al tarabelor care  au mărţişoare .’’Cumpărăm  mărţişoare  pentru băieţelul nostru, pentru verişori, pentru grădiniţă.Este un obicei frumos şi ne place să cumpărăm la cei dragi mărţişoare’’.

Mariana şi fiul ei Ionuţ studiază oferta înainte de a se hotărâ ce vor lua.’’Cumpărăm pentru bunica ,pentru doamna învăţătoare, colege, pentru mama.Când ieşi deja să cumperi mărţişoare  consideri că a sosit primăvara chiar dacă zăpada de afară ne spune altceva.’’

Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului român şi îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Sărbătoarea lui are loc în prima zi a lui martie, considerată ca prima lună a primăverii.

redactia

Lasati un comentariu