Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova

• publicat la: 14 iunie 2011
Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova

O zi superbă de vară ,aidoma sărbătorii ce a avut loc ieri,la Parohia Sf Anton,cu ocazia hramului bisericii.Mulţime de credincioşi ,atât din localitate cât şi din altele,apropiate,s-au adunat pentru a-l sărbători pe Sfântul Anton de Padova,Sfântul Minunilor.

Slujba a inceput de la orele 11,30 dar pregătirile au început încă de dimineaţă,sub îndrumarea preotului paroh Emanuel Agu şi a preoţilor Gabriel şi Daniel Iacob.Curtea parohiei a fost amenajată astfel incât să poată adăposti  atât participanţii la Liturghie cât şi pe cei 12 preoţi alături de  cor.

Au fost prezente o seamă de oficialităţi printre care şi primarul oraşului,Eugen Kovacs.  A fost o dublă sărbătoare,nu numai a Sf Anton ci şi a  Sfintei  Treimi. Predica de la Sfânta Liturghie a fost rostită de pr. Mihai Vătămănelu,parohul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului “din Oradea,Acesta a redat câteva momente din viaţa sfântului Anton pentru a-i evidenţia personalitatea puternică. În sfinţi, omul poate descoperi vocea şi degetul lui Dumnezeu care acţionează în lume. Sfântul Anton s-a făcut mesagerul lui Dumnezeu în mijlocul fraţilor. De la el putem învăţa credinţa, speranţa şi iubirea. Prin exemplul şi viaţa sfinţilor noi dobândim curajul şi forţa de a răzbi împotriva celui rău.

Credincioşii cred că rugăciunile înălţate către Sfânt au cea mai mare putere.

A urmat apoi un moment aparte , in care 11 credincioşi au fost primiţi in Ordinul Terţiar Franciscan.Cu aceasta ocazie, Othilia Groza ,ministrul fraternităţii,sosită tocmai de la Oradea impreună cu alţi 50 de pelerini,a rostit câteva cuvinte.

După ce mulţi credincioşi s-au hrănit la ospăţul euharistic, primind trupul lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor şi al binecuvântării copiilor, simboluri ale inocenţei inimii, regăsite în imaginile reprezentându-l pe sfântul Anton.

În intenţiile formulate la rugăciunea credincioşilor au fost implorate, prin mijlocirea sfântului Anton, harurile şi binecuvântarea divină pentru Biserică, pentru conducătorii popoarelor, pentru pace în lume, pentru cei oropsiţi şi părăsiţi, pentru credincioşii parohiei şi pentru cei care au trecut din această lume.

Universalitatea sfântul Anton se datorează confirmării sale drept „sfânt al minunilor”, har datorat virtuţilor sale. Aceste virtuţi sunt amintite în novena închinată sfântului. Se aminteşte iubirea sa faţă de Dumnezeu, iubire ce l-a făcut să stingă flacăra lucrurilor lumeşti pentru a arde numai în Domnul, credinţa neţărmurită, curăţia sufletească ce a dus la sfinţenia vieţii, lepădarea de sine şi abandonarea în gloria şi sacralitatea crucii, fervoarea deplină în slujirea atotputernicului, iubirea aprinsă şi înfocată către Inima divină a lui Cristos, iubirea statornică şi cinstirea evlavioasă faţă de Preacurata Fecioară Maria.

Sfântul Anton este mesagerul suferinţelor şi încercărilor umanităţii şi mijlocitorul nostru în aflarea miraculosului sprijin divin. O atenţie şi o asistenţă deosebită au primit din partea sfântului Anton persoanele aflate în dificultate materială, fiind supranumit „Părintele Săracilor” astăzi în lumea întreagă, mulţi dintre cei care-i solicită mijlocirea, promit să-i susţină material pe „Săracii sfântului Anton”.

Apropierea şi întâlnirea cu sfântul Anton de Padova este o invitaţie la schimbarea propriului „eu”, la îmbogăţirea spirituală şi la deschiderea caritabilă spre ceilalţi, primind în schimb o scânteie din lumina divină, un sâmbure al adevărului absolut, o pregustare a fericirii paradisiale. Sfântul Anton să ne ajute şi să mijlocească pentru noi toate harurile trebuincioase sufletului nostru.

redacţia

comentarii

de Multumim la 14 iunie 2011 - 10:06

Foarte frumos,multumim Buletin de Carei !!! Doamne ajuta !

Lasati un comentariu