Taxa de primă înmatriculare, înlocuită cu taxă de poluare anuală

• publicat la: 7 septembrie 2011
Taxa de primă înmatriculare, înlocuită cu taxă de poluare anuală

Noua taxă va fi mai mică, dar va fi aplicată tuturor autovehiculelor, diferenţiat, în funcţie de nivelul de poluare care va fi notat în cărţile verzi.
Șoferii vor trebui să verifice în fiecare an cantitatea de noxe produsă de mașina pe care o conduc.

Sistemul  ar urma să fie introdus cel târziu din 2013, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely. „Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, de la 1 ianuarie 2013, o carte verde.

Asta înseamnă că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament. Ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe, pe principiul- poluatorul plăteşte”, a explicat ministrul Mediului. Potrivit acestuia, taxa va fi mult mai mică. Iar, atunci când vor fi impuse cărţile verzi, taxa de primă înmatriculare va dispărea.

„Toată lumea va avea acelaşi statut, cel care poluează plăteşte. Din păcate, toate maşinile, chiar dacă sunt mai noi, într-o anumită măsură poluează”, a adăugat Laszlo Borbely.

43% din parcul auto românesc, mai vechi de 10 ani

Conform datelor Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor, în 2010, parcul auto naţional era format din 5,41 milioane de vehicule. Aproximativ 80% sunt autoturisme, mai exact 4,3 milioane. Dintre acestea, 43% au o vechime mai mare de 10 ani.

În plus, aproape 735.000 au chiar peste 20 de ani, adică sunt din perioada regimului comunist. Guvernul a aprobat, recent, reducerea taxei auto cu până la 25% şi a decis să returneze banii celor care au plătit prea mult pentru înscrierea unei maşini după 1 iulie 2008.

Numai că, deşi Executivul a decis să reducă taxa auto cu până la 25%, aceasta nu se aplică pe principiul poluatorul plăteşte. Astfel, noua regulă îi obligă pe cei care cumpără o maşină pentru care nu a fost plătită taxa de primă înmatriculare, înainte de 2007, să o achite. În această categorie mai intră şi cel care îşi ia o maşină nouă.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu