Placă comemorativă şi bust pentru Francisc Pall

• publicat la: 21 noiembrie 2011
Placă comemorativă şi bust pentru Francisc Pall

Manifestările dedicate aniversării centenarului naşterii istoricului de origine careieană,Francisc Pall au debutat sâmbătă la orele amiezii cu dezvelirea unei plăci comemorative amplasată pe casa natală. Profesorul Ioan Ciarnău,autorul cărţii  ” 100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”,a prezentat celor de faţă câteva date despre personalitatea marelui istoric.

In prezenţa a câteva zeci de persoane,a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă de către preotul protopop Vasile Goje şi pr.Daniel Iacob iar apoi vicepreşedintele Consiliului Judetean, Adrian Ştef şi viceprimarul Ludovic Keizer au dezvelit placa comemorativă.

Participanţii s-au deplasat apoi la biserica Sf.Andrei pentru a lua parte la lucrările simpozionului dedicat acestui eveniment.

Duminică,20 noiembrie,a avut loc o Slujbă Arhierească,la aceiaşi biserică, slujbă oficiată de PreaSfinţitul dr.Virgil Bercea,Episcop de Oradea,înconjurat de un sobor de preoţi.

La finalul Liturghiei,istoricului român Francisc Pall i-a fost conferit  post-mortem titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Carei.Diploma a fost înmânată de către primarul Kovacs Eugen,decanului Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj Napoca, conf.dr.Ovidiu Ghitta.

În cuvîntul său, primarul s-a arătat mândru că în municipiul Carei au trăit asemenea personalități ca Francisc Pall, oameni care constituie un exemplu de viață pentru toți cetățenii. Pe lângă Francisc Pall, primarul i-a mai amintit pe Karoly Gaspar – traducătorul primei biblii în limba maghiară, cardinalul maghiar Bakócz Tamás, preot dominican dar şi pe pr.greco-catolic Vasile Lucaciu, ca fiind cele mai importante personalități ale Careiului și ale acestei regiuni.

A urmat apoi un scurt concert de muzică de cameră susţinut de violonistul Rudolf Fatyol,deţinător al titlului de Cetățean de Onoare al oraşului Carei.

In curtea din spatele bisericii Sf.Andrei,lângă fântâna arteziană,a avut loc dezvelirea bustului celui ce a fost prof.univ.dr.Francisc Pall, în prezenţa a numeroase oficialităţi atât locale cât şi judeţene dar şi a  unui numeros public.

Şi la acest eveniment au fost prezenţi oaspeţi veniţi din Satu Mare şi din localităţile  apropiate sau mai puţin apropiate,care au dorit să ia parte la manifestări în semn de omagiu faţă de personalitatea istoricului Francisc Pall.

Bustul a fost executat de Adrian Vertic,absovent al Facultaţii de Arte din Cluj,în colaborare cu Petroman Ovidiu,turnător în neferoase.

După sfinţirea bustului de către pr.protopopi Vasile Goje şi Radu Filip,alături de preoţii ortodocşi Călin Buzura şi Dorel Silaghi,pr.Radu Filip a invitat asistenţa la o agapă frăţească,la un local select din centrul oraşului.

La finalul celor doua zile de manifestări dedicate centenarului naşterii lui Francisc Pall,toţi cei prezenţi au căzut de acord că evenimentul a fost o reuşită.

Singurul regret al tuturor a fost acela că nici până la această dată regretatul istoric nu a fost primit în rândurile Academiei Române deşi activitatea şi opera sa îl îndreptăţeau cu prisosinţă să obţină acest statut.

Marginalizat şi tratat cu condescenţă în perioada tulbure a anilor  „50,în ciuda numeroaselor sale lucrări editate in 8 limbi,nici după 1989,când a fost iarăşi propus ca să devină membru al Academiei Române,nu a fost acceptat.

Potrivit celor menţionate de acad.Ioan Aurel POP,prezent la lucrările Simpozionului de sâmbătă,conform noilor reglementări ale Academiei Române,statutul de membru de onoare post-mortem nu se poate obţine decât după o perioadă de 30 de ani  de la deces.

Catalogat drept cel mai mare istoric medievist din Europa,un nume de referinţă in acest domeniu,Francisc Pall va trebui să mai aştepte încă 11 ani pentru a-şi ocupa locul pe care îl merita încă din timpul vieţii ?

Daniela Ciută

comentarii

de hohohoho la 21 noiembrie 2011 - 18:48

..uteti banii pe prostii!!!

de podoba mircea la 21 noiembrie 2011 - 20:37

mare dobitoc esti”hohohoho”!!!

de .MM la 22 noiembrie 2011 - 16:15

Numele dat strazii care leaga str.Cimitirului cu str.Ignisului este” Francisc Pall”

de hohohoho la 22 noiembrie 2011 - 20:35

uitate la tine mirciulica inainte sa faci pe altul dobitoc…te-ai uitat vreodat in oglinda? la atat se limiteaza vocabularul tau de fapt ping pong ..pong pong .. pong..un neuron ratacit … faculta la goldis faculta de vererite …. hohohoho

de hohohoho la 22 noiembrie 2011 - 20:37

si apropo nu vreu sa-ti zac cine este hohohoh … ai avea o surpriza si nu esti in stare sa o duci in spate…

de adam la 22 noiembrie 2011 - 21:20

dupa ce vezi ce sunt in stare sa scrie unii drept „comentariu” in legatura cu savantul Francisc Pall, iti vine sa reinfiintezi cenzura!

de careian la 23 noiembrie 2011 - 06:11

avem acum dovada bunelor intentii ale colocatarilor nostri.nu conteaza pentru unii din ei nimic inafara de etnie si de voturile necesare pentru a accede la cascaval.domnul podoaba are rezultate de invidiat si se pare ca deranjeaza la fel cum deranjeaza si comemorarea celui mai mare istoric medievist nascut la carei.ignoranta asociata cu invidia naste monstri!

de nostalgic la 23 noiembrie 2011 - 15:14

domnu mircea respectele mele pentru tot ce faceti pentru copii din carei.pentru performantele dumneavoastra in alte timpuri ati fi fost decorat dar nu mai sunt acele vremuri si azi orice tupeist cu handicap mental poate face ce vrea fara sa fie sanctionat.totul e sa va duceti mai departe activitatea si vor veni ele si vremuri mai bune.

de nostalgic la 23 noiembrie 2011 - 15:18

felicitari celor ce s-au gandit si la omul francisc pall atat de incercat de viata!un destin tragic dar care nu l-a impiedicat sa lase in urma lui o opera vasta,recunoscuta si pe plan international.au fost mai multe personalitati din alte orase decat de pe plan local dar vorba aceea:nimeni nu e profet in tara lui.

de podoba mircea la 25 noiembrie 2011 - 19:29

mai”hohohoho….” !!!! Nu am treaba cu V. GoldiS !!!Sunt absolvent al Sc.Nationale de Antrenori din Bucuresti!!! Poate esti informat gresit!!! Dar ce te doare pe tine??? Diferenta intre Mine si tine(cu „t” mic) este ca nu ai coloana vertebrala pana cand nu te semnezi! Poti sa fii Papa de la Roma,caci tot un ZERO esti!! tu stii ce inseamna „sport” ??? Ce inseamna FAIR-PLAY ??? Poate ai valoarea pe care o sustii,doar daca iti dai numele!!! Eu tatdeauna am jucat cinstit. Joaca si tu!!! Multumesc ptr aprecierea muncii mele din partea acelora care traiesc cu picioarele pe pamant!!! Salut.

de hohohoho la 30 noiembrie 2011 - 18:33

extraordinar ce bine stapanesti modul de exprimare! e facultate tare scoala aia?

de roman la 30 noiembrie 2011 - 19:56

domnul Podoaba are un nume in orasul Carei,nu este un ilustru hohoit anonim care se rusineaza si de numele pe care il poarta intr-atat il tine de ascuns!felicitari domnule antrenor pentru rezultate,numai oamenii puternici si importanti sunt invidiati,mai ales cei care au reusit prin forte proprii cum e cazul dvs.frustrarea da glas hohoitului

Lasati un comentariu