Dramă clujeană de proporţii: 8.000 de înşelaţi la Caritas-ul unguresc

• publicat la: 13 ianuarie 2012
Dramă clujeană de proporţii: 8.000 de înşelaţi la Caritas-ul unguresc

Firmele care promiteau împrumuturi prin scheme piramidale şi-au făcut de cap trei ani în România. Patronii transferaru banii în Ungaria cu valiza, iar Poliţia a dormit dusă.

Abia ieri, după ce “Evenimentul zilei” a descris drama a mii de oameni ţepuiţi de jocuri piramidale de tip Caritas, poliţiştii din Cluj şi-au adus aminte că au prin sertare dosare cu zeci de plângeri pe care s-a aşternut praful. Urmărirea penală în unele cazuri fusese demarată încă din 2009, dar societăţile fantomă venite din Ungaria au continuat să opereze nestingherite în tot vestul şi nordul ţării până în urmă cu o săptămână. Acum, anchetele s-au intensificat dar patronii firmelor de tip Caritas s-au evaporat, cel mai probabil ieşind din ţară. Poliţiştii au măcar o certitudine: sunt peste 8.000 de familii care au fost înşelate.

A mutat 600.000 de lei într-un cont în Ungaria

Societatea Favourit Solution SRL îl are administrator pe Waldman Csaba Laszlo, cetăţean român cu buletin de Cluj Napoca. Împotriva lui Waldman, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a început urmărirea penală în septembrie 2009. Numai că procurorii şi poliţiştii au uitat complet de dosar şi de Waldman, care a continuat să încheie contracte de împrumut cu naivii care continuau să vină în număr mare. În lipsa unei monitorizări serioase a fenomenului, Waldman a reuşit să sustragă din conturile societăţii suma de 600.000 de lei pe care a dus-o în Ungaria, pe rând, cu sacoşa. Într-un document din dosarul penal deschis pe numele lui Waldman, care se află în anchetă la IPJ Cluj, se arată că suma de 600.000 de lei a fost ridicată de către Wladman Csaba Laszlo şi a fost depusă în contul societăţii deschise la Budapesta.

“În contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul citat de EVZ.

În timpul audierilor, Waldman a declarat că a dus personal banii în Ungaria şi că aceştia au fost depuşi într-un cont de unde urmează a fi făcute plăţi. Când? Nimeni nu ştie.

1.700 de ţepuiţi dintr-un foc

Poliţiştii clujeni pot doar estima numărul persoanelor care au plătit rate şi taxe de înscriere pentru a putea primi credit de la Favourit Solution. “Sunt mai multe societăţi care îşi recrutau clienţi. Adunând, se ajunge la circa 8.000 de oameni care au jucat. Sunt câteva persoane care au câştigat dar nimeni nu ştie cine sunt acestea”, spune un ofiţer de poliţie.

O apreciere estimativă a naivilor care s-au înghesuit la Favourit Solution SRL a fost făcută de şeful OPC Cluj, Mircea Radu. “La controlul făcut de noi, ştim că era vorba despre 1.700 de persoane”, spune Radu. E vorba de una dintre cele patru firme care activau în Ardeal. 30 de persoane înşelate au depus plângeri penale la Poliţia Cluj.

Activitatea societăţii Favourit Solution SRL va putea fi verificată foarte, foarte greu, mai ales că firma are ca acţionar o societatea de tip off-shore din insulele Seychelles.

Proexeron a dispărut după Revelion

Firmele dispăreau peste graniţă cu tot cu bani şi erau înlocuite de altele. Abia după doi ani, în noiembrie 2011 poliţiştii s-au sesizat din oficiu, cercetând activitatea suspectă a firmei Proexeron SRL, caz prezentat ieri de EVZ. A fost deschis un nou dosar penal şi se caută reconstituirea faptelor, căutându-se persoane înşelate.

Se crede că circa 2.400 de oameni au căzut în plasă, cotizând cu sume ce porneau de la 1.300 de lei şi puteau ajunge la zeci de mii de lei. Firma a dispărut de la sediul pe care îl avea închiriat, iar până să apară articolul din EVZ mai răspundea un individ la un telefon mobil. De ieri, însă numărul este închis.

Proexeron a apărut în iulie în Cluj şi racola clienţi prin publicitate agresivă în presa locală. Se agăţau familii disperate, cu datorii mari şi care sperau să se salveze cu un credit, în condiţiile în care nicio bancă nu le-ar mai fi acordat vreun împrumut. Dar nimeni n-a luat nimic.

VOCILE DISPERĂRII

“Am plătit 30 de rate în avans, n-am primit niciun ban. Prostesc lumea”

Forumurile de pe internet abundă de mesaje trimise de oameni care au avut de-a face cu firmele de tip CARITAS, care îşi au sediul în Cluj Napoca. În timp ce majoritatea susţine că Favorit Solution este o mega-ţeapă, sunt şi mesaje trimise de anonimi care susţin că au primit banii ceruţi. Se presupune însă că aceste mesaje vin din partea escrocilor, pentru a da credibilitate afacerii.

Au schimbat numele firmei şi-au luat-o de la capăt

“La Favorit Solution nu se dă nici un ban, sunt nişte mincinoşi, din martie am depus la ei 30 de rate în avans şi nu am primit nici un ban, am anulat contractul şi am primit răspuns că peste 15 ani o să primesc banii înapoi, adică niciodată, aşa că cine spune că o primit bani de la ei sunt nişte persoane care lucrează la ei şi prostesc oamenii.”

“A mai fost o firmă în afară de ei, cam 2 luni, în Cluj, pe care i-au închis că nu au dat banii la nimeni. Acum, această firmă a reapărut sub altă denumire, dar cu aceiaşi angajaţi. Se găsesc pe strada Brâncuşi şi răspund la nr. 0752458068. La telefon nu-ţi dă nicio informaţie concretă. Ar fi bine să aveţi grijă la ei, că probabil nu vor da banii nimănui nici acum… Dacă la Favorit Solution se dau banii, aşa cum am citit mai sus, poate e mai bine să asteptăm la ăştia, decât să ne tragă ţeapă ceilalţi…”

“Ăştia strâng bani de la proşti ca mine”

“De vineri am obţinut 70% din suma cerută, dar pe termen mai scurt. Numai cu opţiunea prioritar poţi să iei banii”. “Cred ca e ţeapa anului. Văd că nu are nimeni curaj să spună dacă a luat bani şi după cât timp. Eu am depus pe 28-29 ianuarie 2011 şi încă nu am fost ales. Speranţe nu prea am, dar ăştia strâng banii de la proşti ca mine şi la urmă ori fug, ori sunt arestaţi. ŢEAPĂ, ŢEAPĂ, ŢEAPĂ.”

REACŢIE

Ministrul Igaş: “Intervenim ferm”

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a aflat de Caritas-urile ungureşti în emisiunea “Ultimul cuvânt” a lui Ion Cristoiu, pe B1.

Până ieri, când a apărut ancheta “Evenimentului zilei”, pentru poliţia din România acest fenomen nu exista, deşi firmele venite din Ungaria şi care au pus la punct jocuri piramidale acţionează în Ardeal de trei ani.

sursa napocanews

comentarii

de Crisan Cristian la 19 ianuarie 2012 - 10:14

Aceasta este ţara tuturor posibilităţilor. Cred că pe lângă lăcomia românilor(unii), nu mai este nimic de comentat într-o ţară în care avem minister al finanţelor însă nu avem ministru competent, în care paradisul fiscal este în floare, spre satisfacţia şi liniştea evazioniştilor fiscali din toată lumea.Acest lucru este un fenomen normal într-o ţară anormală. Oare pe când , inversul?

Lasati un comentariu