Ciudăţeniile zilei de 29 februarie

• publicat la: 29 februarie 2012
Ciudăţeniile zilei de 29 februarie

29 februarie, zi rară care vine o dată la 4 ani, are semnificaţii aparte in traditia populară. Se stie că anul bisect este rezultatul unor calcule complicate care ţin seama de mişcarea de revoluţie a Pământului, de echinocţii si de modul in care se stabileşte data Paştelui.

O lege străveche spune că in această zi, femeile pot să ceară in căsătorie bărbatul iubit. Legenda, relatată de Realitatea TV, datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să permită femeilor, intr-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbati. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Traditia s-a păstrat secole de-a rândul, iar in secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege in Scoţia, iar bărbatul care refuză cererea in căsătorie era amendat.

Conform statisticilor, in lume există aproximativ 4 milioane de aniversaţi pe 29 februarie. In România, sărbătorim 12.812 de români, in timp ce in Statele Unite sunt 200 de mii de oameni, informează NewsIn.

Oamenii de ştiinţă au calculat care sunt sansele să te naşti pe 29 februarie: una la 1.461. Si tot ei spun că cei născuţi pe această dată, teoretic, ajung să-şi sărbătorească majoratul abia la 64 de ani.

Compozitorul operei „Bărbierul din Sevilla”, Gioacchino Rossini, si John Philip Holland, inventatorul si constructorul primului submarin, erau născuţi pe 29 februarie.

Istoria zilei de 29 februarie

Iulius Cezar a avut ideea unei zile in plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleaşi anotimpuri. In anul 45 inainte de Hristos, denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat in calendar incă 9 de zile. Odată la patru ani, se mai adaugă o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinoctii. Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din 1582.

In Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutaţi in a mai stabili data Paştelui: echinoctiul din calendar se decalase faţă de cel real cu 10 zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit solutia. Fiindcă Pământul realizează mişcarea de rotaţie in jurul Soarelui in 365 si aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adaugă o zi.

Papa Gregoriu a păstrat regula anilor bisecti, insă a hotărât ca anii care se termină in 00 sa nu fie bisecti decat daca rezultatul impartirii lor la 400 este un numar intreg. Astfel, anul 2008 este bisect, dar 2100 nu va fi an bisect.

Superstiţii

Unii astrologi susţin că, in astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie să fim extrem de precauti in privinta actiunilor noastre, pentru a putea preveni potenţiale pericole. Altii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti.

Iată, pe de altă parte, si câteva superstitii populare legate de anul care are o zi in plus, prezentate de Teen Problem.

– nu trebuie să vă căsătoriti intr-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau ca unul dintre ei se va imbolnăvi, imediat după nuntă.

– nu trebuie să divortati intr-un astfel de an pentru că riscati să rămâneţi singuri pentru multă vreme.

– intr-un an bisect nu este indicat să vă schimbati locul de muncă, rezidenta sau culoarea părului.

– nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum constructia unei case, o afacere sau achizitii scumpe.

– nu se culeg ciuperci din natură. Există o credinţă ca, o data la patru ani, toate ciupercile din salbaticie devin otravitoare.

– pentru a va feri de necazuri purtati podoabe din argint. Se crede că acesta alunga energiile negative, ajutând la intărirea aurei energetice.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu