Evenimentele culturale ale lunii februarie

• publicat la: 8 februarie 2012
Evenimentele culturale ale lunii februarie

Deşi mai scurtă decât altele ,luna februarie este o luna importantă din punct de vedere al sarbătorilor şi  evenimentelor culturale. Astfel,prima zi  deosebită este Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare adoptată în ultimii ani  din cultura occidentală, sărbătorită în fiecare an la 14 februarie.

Dacă Valentine’s Day este o sărbătoare occidentală de origine catolică, Dragobetele este sărbătoarea ortodoxă preluată de la vechii daci, este ziua care simbolizează trezirea la viaţă a  naturii, ieşirea ursului din bârlog, când omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. Dragobetele este şi a fost considerat protectorul iubirii.Mulţi preferă să sărbătorească Valentine’s Day pentru că suna mai trendy, mai cool, mai de peste ocean dar nu putem totuşi ignora Dragobetele din 24 februarie.

Ziua limbii materne, marcată pe 21 februarie,este o altă zi importantă din această lună. Pe lângă minoritățile din țară, și noi cei care avem ca  limbă maternă limba  română ar fi bine să reflectăm la importanța acesteia în viața noastră și să încercăm ca măcar în această zi să nu o stâlcim cu englezisme. Să o respectăm începând cu acuratețea vorbirii ei.

Literatura română și cea universală își au și ele sărbătoriții lor.În literatura universală, Charles Dickens este omagiat la 200 de ani de la nașterea sa pe 7 februarie 1812. Marile speranțe, David Coperfield sau Oliver Twist au fost unele din titlurile care au completat de-a lungul timpului lecturile adolescenților.

Un alt mare scriitor, de astă dată din literatura rusă, Vladimir Pușkin este comemorat la 10 februarie cu prilejul a 175 de ani de la moarte.

Urmând cronologic datele importante din punct de vedere cultural ,din calendar, la 12 februarie aniversăm 150 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Davilla. Intrat într-un con de umbră după 1989, scriitor canonic înainte de căderea comunismului,  Alexandru Davilla a fost un militant pentru afirmarea dramaturgiei naționale, precum și a celei universale.

Ultima dată importantă pentru literatura universală din luna februarie este 25 februarie, când se împlinesc 170 de ani de la nașterea scriitorului Karl May. Mulți tineri au călătorit,chiar dacă numai în  imaginație, alături de Winnetou și alte personaje din cărțile scriitorului de origine germană.

Alături de aceste personalităţi marcante ale literaturii române  şi universale dorim să evidenţiem şi  personalități culturale locale,mai mult sau mai puţin cunoscute.

Jászi Oszkár s-a născut la Carei, la 2 martie 1875. A urmat cursurile Liceului Piarist din localitate apoi Și-a desăvârșit studiile la Facultatea de Drept de la Budapesta. Pe plan profesional, a fost editor, profesor universitar, sociolog. A emigrat în Statele Unite fiind persecutat politic, în urma criticilor aduse guvernului din vremea sa și a viziunilor liberale pe care le avea. Aici va și deceda, în Oberlin, la 13 februarie 1957. Comemorăm deci 55 de ani de la moartea sociologului născut la Carei.

Lucrarea cea mai cunoscută este Dezintegrarea  monarhiei habsburgice, apărută în 1929,  la Universitatea din Chicago, tradusă de Judith Zinner în 1983 tipărită de  Editura Gondola din Budapesta.

La 18 februarie  sărbătorim 179 de ani de la nașterea lui Vasile Iuțiu, poet și protopop greco-catolic. S-a născut la Dindești ( pe atunci în județul Sălaj), iar studiile în teologie le face la Oradea și Roma. A făcut parte din Societatea salba bisericească literară a clericilor români din Viena. A trecut la cele veșnice la 30 iunie 1886 ca protopop de Vad (jud. Bihor).

Activitatea literară a preotului scriitor începe devreme,odată cu tipărirea unor poezii în Diorile Bihorului, încă din anii de liceu. În 1862 i-a apărut la Oradea volumul de poezii Ghirlande de viorele sentimentali, închinate onomasticii episcopului Vasile Baron de Erdélyi, iar în 1863 Cununa de urări fericitoare , dedicate, după tipicul epocii, suirii pe scaunul episcopal a lui Iosif Papp-Szilágyi. În 1862 a mai scris o lucrare de drept bisericesc cu titlul Constituțiunea, libertatea și autonomia în biserica lui Hristos.

Nicoleta Latiş

comentarii

de Loredana la 8 februarie 2012 - 19:54

Unde se va tine Valentine’s Day ?

de magyar la 9 februarie 2012 - 18:10

in america

de :):):) la 12 februarie 2012 - 10:56

Frumoasa rima :);) si…, bravo NICOLETA LATIS, pentru aceasta postare inedita

de :) la 12 februarie 2012 - 10:57

BRAVO

Lasati un comentariu