În ce monedă este mai bine să ţii economiile: lei sau euro

• publicat la: 21 martie 2012
În ce monedă este mai bine să ţii economiile: lei sau euro

Depozitele în moneda națională pot aduce câștiguri frumoase românilor, daca aceasta nu scade prea mult.

Deprecierea din ultimul timp a leului pune românii în faţa întrebării dacă mai are rost să îşi ţină economiile în lei.

De regulă, alegerea depozitului ar trebui să se facă în funcţie de destinaţia banilor. Majoritatea tranzacţiilor mari se fac în România în euro, iar leii sunt destinaţi consumului.

Specialiştii recomandă ca, pentru a elimina riscul valutar, banii să fie menţinuţi în moneda în care vor fi cheltuiţi.

Există însă persoane care doresc să îşi asume riscul valutar, sperând că vor obţine un randament bun pentru economii.

Dobânzi versus curs valutar

Cei care îşi asumă acest risc, pot alege moneda depozitului făcând o comparaţie între dobânzi şi evoluţia leului. În prezent, cele mai mari dobânzi la economiile în lei sunt de 7%, iar la euro de 4,5%, deci o diferenţă de 2,5 puncte procentuale.

Dacă leul s-ar aprecia în viitor în raport cu euro sau chiar ar suferi o depreciere uşoară, sub 2,5 procente, atunci depozitul în lei ar fi mai avantajos.

Potrivit Raiffeisen Bank, leul ar urma să se aprecieze continuu, până la circa 4,3 lei/ euro la finalul de an. ING întrevede chiar un nivel de 4,25 de lei/euro în decembrie, ceea ce ar însemna că depozitele în lei rămân net mai avantajoase ca acelea în euro.

Nu trebuie uitat însă că şi anul trecut multe bănci locale preconizau aprecierea leului în raport cu euro, iar în realitate, pe parcursul lui 2011 leul a scăzut în faţa monedei europene cu 1%.

7% este dobânda maximă pe care băncile o oferă clienţilor pentru depozitele în lei. La euro cea mai mare dobândă este de 4,5%.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu