Implică-te si tu!

• publicat la: 7 iunie 2012
Implică-te si tu!

Asociaţia Stea în parteneriat cu Asociaţia Popica Onlus din Italia şi Asociaţia Solidarite Enfance Roumanie din Franţa a demarat luni o campanie de promovare a voluntariatului şi de advocacy pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi a tinerilor străzii, urmând să fie organizate o serie de evenimente pe parcursul a cinci zile.

Directorul Asociaţiei Stea, Cristina Bala, a declarat într-o conferinţă de presă că scopul campaniei este de a creşte gradul de conştientizare a comunităţii sătmărene cu privire la problemele sociale existente în comunitate. Potrivit statisticii, din cei 120 de copii şi tineri ai străzii aflaţi în evidenţele asociaţiei Stea 62% sunt dependenţi de alcool sau aurolac, 72% obţin bani din cerşit, 8% din prostituţie, rata abandonului şcolar este de 87% iar 25% dintre copiii peste 10 ani sunt analfabeţi.

Persoanele interesate pot sprijini proiectele asociaţiei prin voluntariat, donaţii şi sponsorizări pentru susţinerea serviciului social sau oferirea unui loc de muncă unui tânăr. La evenimentele organizate in aceasta saptamana sunt invitati sa ia parte toti cei care sunt interesati, cei care pot sa ajute cu un gest, o vorba buna sau cu mai mult.

Proiectul Campanie de promovare a voluntariatului şi advocacy pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare cofinanţat de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF/APECO), Ambasada Elveţiei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles în România, Ambasada Franţei în România şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, având ca parteneri locali Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare, având ca şi colaboratori Asociaţia GIR 2003, Asociaţia Artiştilor Fotografi Prisma, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Satu Mare, Muzeul de Artă Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Filarmonica Dinu Lipatti  Satu Mare şi Institutul Polonez din Bucureşti şi beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi al Radio Transilvania Satu Mare.

Programul evenimentelor este:  Miercuri, 6 iunie 2012 de la ora 12.00 – Sala Multimedia a ISJ Satu Mare Elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Ion Slavici  şi Colegiul Naţional Doamna Stanca  vor participa la o Dezbatere în limba franceză : Protecţia drepturilor copiilor străzii. Elevii îşi vor exprima punctul de vedere cu privire la situaţia copiilor străzii din Satu Mare şi soluţiile pentru respectarea drepturilor lor fundamentale, asigurându-se premisele pentru a-şi construi un viitor ai bun. Miercuri, 6 iunie 2012 de la ora 15.00 – Baza sportivă Ştrand Echipe de fotbal formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor, organizaţilor neguvernamentale şi tineri ai străzii împreună cu alţi tineri, elevi la patru licee din Satu Mare vor participa la o competiţie inter-instituţională de fotbal intitulată :CUPA ANTI-DISCRIMINĂRII COPIILOR ŞI TINERILOR STRĂZII  2012. Joi, 7 iunie 2012 de la ora 9.00 – Hotel Astoria, Str. Kogălniceanu nr.1 Asociaţia Stea organizează Conferinţa Drepturi, nevoi, servicii de asistenţă socială şi strategie pentru integrarea socială a copiilor şi tinerilor străzii.

Evenimentul va reuni reprezentanţi ai autorităţilor, responsabili ai unor instituţii şi organizaţii locale şi judeţene, reprezentanţi a mediului de afaceri din Satu Mare, invitaţi de la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasadele Franţei şi Elveţiei, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi de la organizaţii din ţară care lucrează cu copii şi tineri au străzii, în jurul unei dezbateri cu privire la drepturile, situaţia reală, nevoile copiilor şi tinerilor străzi şi strategiile de promovare a drepturilor lor, construind un plan de acţiune pentru integrarea socială a acestora.

Vineri, 8 iunie 2012 de la ora 11.00 – Biblioteca Judeţeană Satu Mare Reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii din domeniul social şi cultural sunt invitaţi la un eveniment festiv marcând Donarea de cărţi în limba franceză din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei către Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Vineri, 8 iunie 2012 de la ora 13.00 – Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare Toţi sătmărenii sunt invitaţi să la Spectacol Anti  discriminare a copiilor şi tinerilor şi pledoarie pentru drepturile copiilor.

Acest eveniment cultural ce va cuprinde momente artistice pregătite de copii şi tinerii străzii care frecventează centrul de zi şi voluntari ai Asociaţiei Stea şi festivitatea de premiere a elevilor care au participat la concursul de creaţie Anti  discriminare a copiilor şi tinerilor şi pledoarie pentru drepturile copiilor a căror lucrări pot fi admirate de sătmăreni în holul Filarmonicii în perioada 4  8 iunie 2012. Alături de membrii comunităţii sătmărene, Asociaţia Stea are deosebita onoare de a avea ca invitaţi la evenimentele organizate în cadrul proiectului, în perioada 6-8 iunie 2012, înalţi demnitari reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF/APECO), Delegaţiei Valonia-Bruxelles în România, Ambasadei Elveţiei în România şi Ambasadei Franţei în România.

sursa tv1sm

comentarii

de gabi la 7 iunie 2012 - 12:30

Felicitari d-nei Cristina Bala, este o profesionista desavarsita!

Lasati un comentariu