Primarul Careiului neagă consilierilor accesul la facturile plătite din bani publici

• publicat la: 10 iulie 2012
Primarul Careiului neagă consilierilor accesul la facturile plătite din bani publici

Luni de la ora 11, 00  a avut loc în sala mică a Primăriei Carei şedinţa extraordinară a Consiliului Local,anunţată în cursul zilei de vineri ,la şedinţa ordinară.Deşi  se află  încă în luna de miere,cei doi parteneri  ce  formează  consiliul local Carei sunt departe de a ajunge la un numitor comun.

La întrunirea prezidată de Muller Ioan au fost prezenţi  17 consilieri .Având în vedere ca primul punct de pe ordinea de zi aduce în discuţie o rectificare bugetară pe anul în curs,consilierul Ilie  Ciută propune amânarea lui până la discutarea în prealabil în comisia economică,comisie care încă nu s-a întrunit şi constituit şi face referire şi la faptul că până în prezent,pe anul în curs au existat  deja 4 rectificări de buget.

Vă propun  să  amânăm  acest  punct.Nu este bine să discutăm rectificarea fără să treacă prin comisia economică, iar  din punctul meu de vedere  nici nu ar trebui aprobat  în această formă datorită inadvertenţelor pe care le conţine.Dacă nu sunteţi de acord cu amânarea  vă rog să îmi daţi voie să aduc în discuţie punctele   unde sunt probleme.Din start,chiar  redactarea este greşită,deoarece se afirmă că proiectul este întocmit şi în baza referatelor comisiilor de specialitate,comisii care de fapt încă nu s-au întrunit şi constituit”.

Amânarea nu este însă considerată necesară  de  Beko Tamas, cel desemnat de primarul Kovacs să dea explicaţii celor menţionate de consilierul Ciută,aşa că acesta supune atenţiei  colegilor săi aspectele ce  necesită o mai bună cunoaştere pentru ca proiectul să poată fi  votat in cunoştinţă de cauză.

Potrivit celor afirmate de Beko Tamas, care oferă  explicaţii la fiecare notificare a consilierului Ciută,conform Legii finanţelor  publice locale ,”dacă in cazul capitolului  vizat  nu se diminuează suma aprobată de consilieri,se pot opera modificari in ce priveşte destinaţia sumei prin simpla dispoziţie a primarului, fara a se mai  ţine seama de Consiliul  Local” .Ca sa fie mai  pe intelesul tuturor,consilierul Ciută precizează că ” de fapt noi aprobăm  mere şi la final se iau prune prin dispoziţia primarului”.

In baza acestui raţionament ,conform  dispoziţiei primarului, au fost alocate sume diferite de cele aprobate in consiliu, pentru   obiectivele  afle in derulare,unul din exemple fiind grădina castelului pentru care a fost aprobată suma de  53.000 lei iar  acum suma „a devenit ” 107.000 lei.

Din discuţiile purtate în cadrul şedinţei,motivul principal pentru care nu se doreşte in fapt  amânarea acestui  punct este suma de 10,3 miliarde destinată firmei  ce renovează noul sediu al Primăriei Carei,retrasă acum din buget dar care potrivit celor declarate de Beko Tamas  va  fi rebugetată   cel târziu in octombrie 2012.

Punct cu punct,Ilie Ciută face o radiografie a tuturor  modalităţilor de alocare a  sumelor  de la buget pentru lucrările din ultimul an,făcând referire chiar la intocmirea contractelor şi a clauzelor conţinute de acestea.

„Incepând din 2010 am făcut plăţi la constructorul ce se ocupă cu reabilitarea noului sediu al primariei Carei in care de altfel trebuia să fim mutaţi din octombrie  2011.Vă rog să ne arătaţi şi nouă facturile in baza cărora trebuie să mai plătim acum cele 10 miliarde,şi să vedem dacă conţin penalităţi” a precizat consilierul Ciută  dar primarul Kovacs afirmă că nu e competenţa  consilierilor analiza facturilor.

Solicitarea de explicatii suplimentare la acelaşi  punct de pe ordinea de zi, din partea noului consilier Dan Bontea este taxată dur de primarul Kovacs care isi exprimă regretul pentru lipsa de informare a acestuia  uitând că la şedinţele din cursul ultimilor patru ani nici dumnealui nu a reuşit să ofere explicaţii tehnico-economice sau contabile decât prin intermediul   lui Beko  Tamas sau Vasarhely Ileana.

Pe tot parcursul  expunerilor ,primarul Kovacs Eugen a purtat  discuţii in surdină cu consilierii săi, menţionând că ceea ce afirmă consilierul Ciută sunt  minciuni,fapt ce l-a determinat pe acesta să ii aducă la cunoştinţă că a semnat contractul de lucrări nr. 1679/ 09.02.2010 din care citeşte pasajele pe care primarul le contestă  si le cataloghează ca fiind minciuni deşi figurează ca semnatar al acestui contract.

Atitudinea sa  vădit incisivă la adresa consilierilor USL este susţinută si de către viceprimarul Ludovic Keizer care specifică  consilierilor din jurul său că ar fi bine de adus un pachet de cărţi până vorbeşte Ilie Ciută,fapt auzit si de cei care au participat la şedinţă  si cunosc limba maghiară.

Cel care a  solicitat explicaţii a fost consilierul Bucureştean,incidentul fiind considerat jenant de primarul Kovacs  in opinia căruia  o simplă solicitare de informaţii si lămuriri aduse unui proiect aflat pe ordinea de zi  ii incadreaza pe cei care doresc să isi indeplinească mandatul pentru care au fost  alesi  in categoria  “gică contra’ o expresie  uzuală de altfel a edilului careiean pentru cei care nu ii susţin părerile.

Departe de a incerca aplanarea conflictului şi a recunoaşte că un viceprimar  in funcţie abordează de obicei un alt limbaj şi o altă atitudine dacă nu are noţiuni despre subiectele economice discutate,primarul Kovacs  aruncă  in derizoriu discuţia şi  arată cu degetul spre Adrian Bucureştean in stilul caracacteristic ‘ vă  daţi seama cine vroia să ajungă viceprimar”.

Pe tot parcursul dezbaterilor,primarul a fost singura  voce din UDMR care a luat cuvântul ,niciunul dintre cei 10 consilieri aflaţi la sedinţă nu a solicitat  o intervenţie sau vreo informaţie  legată de subiectele dezbătute.

Au mai dorit explicaţii  legate de acest  punct  şi  consilierii  Marius Ciucoş  şi Dan Bontea,fapt catalogat de primar  ca “lipsă de pertinenţă” din partea tinerilor consillieri pe care  in final ii consideră  chiar impertinenţi.

Proiectul  este  votat in forma iniţială de cei 10 consilieri UDMR.

Pentru Proiectul de hotărâre privind organizarea festivalului Zilelor Careiene 2012 se vor aloca 177.000  lei iar pentru AugustFest 2012 se vor aloca 25.000 lei.

Zilele de 25 si 26 august sunt propuse pentru desfăşurarea zilelor oraşului iar pentru AugustFest a fost stabilită perioada 19-24 august.

Taxele si chiriile pentru ocuparea domeniului public vor fi cuprinse intre 4,5 şi 5,20 lei pentru zona I,de 3,7-4,5 pentru zona II şi de 2,9-3,7 pentru zona III.

Proiect de hotărâre privind desemnarea unui consilier local pentru a face parte din Grupul de Lucru Mixt care urmează a se constitui prin ordin al prefectului  a avut două propuneri,Leitner Robert şi Adrian Bucureştean.Nu a constituit pentru nimeni nici o surpriză desemnarea lui Leitner Robert,ca reprezentant în acest for,formaţiunea majoritară dând un semnal despre criteriul care va sta la baza desemnării  în următorii patru ani a reprezentanţilor Consiliului Local in diferite comisii sau organisme.

Daniela Ciută

comentarii

de guru la 18 iulie 2012 - 16:04

astia doi din poza is primarii de carei????
criza mare si la udmristi daca no gasit altii de scos in fata.
pe pariu ca ies cu galceava etnica la inaintare cand nu stiu da socoteala pentru smenuri si facaturi economice….

de emil la 18 iulie 2012 - 20:00

@”radu” & co

decat sa lipesti etichete de „dezinformator”, mai bine lipeste-ti limba aia lunga de postac horthyst de propriul sezut. in caz ca nu reusesti, exista si un plan B: sezutul altora, de exemplu al patronului de la legelo si kornyeke. al meu nu, ca nu vreau sa ma murdaresc. in fond, nu este decat deosebire dintre virtual si real: trebuie doar sa pui in practica ceea ce faci mereu la figurat(virtual) pe buletin de carei.
P.S. banuiesc ca stii cine da banii pentru nagypusztalegeloteruleten si kornyeke. asta ca sa nu existe confuzii cu privire la adresa unde sa-ti aplici papilele gustative.

de gica la 18 iulie 2012 - 22:21

da ce are primaru asta cu romanii ca tot incearca sa scape de ei?/ o fi suparat pe nevasta ?

de anonim la 18 iulie 2012 - 23:57

@ gica
hahhahaha

de iancsi la 19 iulie 2012 - 18:33

noi traim mai rau ca inainte si primarii aduna avere din banii statului.noi nu avem locuri de munca si ei schimba trandafiri si copaci si angajeaza familia lor si prietenii pentru zeci de milioane.
au trait bine si cu comunistii cand erau si atunci bagati in partidul comunist si acum cu basescu care a dat pentru ei ce a vrut numa sa mai voteze cu el.
merem acum noi si votam DA DA DA!!!!!

de Evident la 19 iulie 2012 - 19:22

normal ca nu ai de lucru daca moscovitii de iliescu,nastase,basescu,ponta,antonescu au furat tot din tara asta.

de Evident la 19 iulie 2012 - 19:24

normal ca nu ai de lucru daca moscovitii de iliescu,nastase,basescu,ponta,antonescu au furat tot din tara asta.

mergi sa votezi cu DA, dar ai grija in toamna sa nu alegi hotii care au mai fost (USL, PDL, UDMR).

PRM-ul lui vadim tudor mi se pare cea mai viabila solutie la ora actuala.

de contribuabil la 19 iulie 2012 - 20:02

ca sa vezi cine isi da cu parerea de moscoviti..un redactor udmrist cu diploma de stefan gheorghiu si platit de primarul pcrist ca si consilier personal dar din banii orasului carei !??si vicele soptitor de pe vremea lui ceasca care nu stie nimeni ce scoala are ca e rusine sa isi treaca studiile in cv ul de viceprimar…sunteti speriati ca vine vremea sa traiti din munca voastra si..voi nu stit ce e aia???? va rog sa PLATITI DATORIILE si apoi puteti sa postati ,scuze sa platiti pe postatori ca pentru primari e mai greu cu calculatorul adica nu stiu cum … se manevreaza ca doar nu e licitatie.
la munca cu voi nu la intins mana! cine are salaru taiat???ponta?antonescu? cineva de la usl carei??? votati DA si puneti primarul sa plateasca datoriile!

de Un alt contribuabil la 19 iulie 2012 - 21:26

Da de ce ne spui tu cum sa votam?poporu si-a castigat acest drept prin Constitutie , de a fi ales si a alege liber fara constrangeri.Nu te-ai invatat minte la Alegerile locale?Cu cat insisti mai mult pe o problema cu atat mai rau oamenii actioneaza invers.Oricum ,Kovacs a fost ales si nu numit, acum nu mai are nici un rost sa insisti pe ce n-ai reusit sa demonstrezi la locale.
Fiecare voteaza dupa convingerile lui,NU e cazu sa ne spui tu cum sa votam sau cum NU !Sper ca acest comentariu NU a fost impotriva vointei celor care ar trebui sa-l posteze.Sau se posteaza doar comentariile negative? NU e corect !
Si mai vorbim de corectitudine ? NU e bine sa ne instruiesti tu cum sa votam. NU suntem copii si nici mai prosti.NU ?

de contribuabil la 19 iulie 2012 - 22:22

indiferent cum votati, primarul tot are salaru taiat si de aceea nu vrea sa votati cu basescu care a permis ca oameni necinstiti sa fie paza la un buget local.
se stie si care e si a fost diferenta intre cei cu drept de vot si cei trecuti pe liste ca au fost publicate listele dar tot sistemul care permite lui base sa aiba telefoane ssecrete in continuare permite ca primarii sa jongleze cu listele electorale; altfel nu punea toti impiedicatii ca sefi de sectii da procese verbale nu stiau sa faca,; fiecare se simte cum este si unii voteaza sau nu ca sa isi pastreze..imunitatile.DATORIILe primarului de ce nu le platiti daca tot ati votat pentru el?

de emil la 19 iulie 2012 - 22:43

votez „DA” la referendum! Sper sa o faca inca 9.500.000!
Dar e bine si daca 8.000.000 voteaza „DA” si 2.000.000 voteaza „NU”!

de emil la 23 iulie 2012 - 23:16

@evident

asa e de viabila optiunea ta, ca daca n-ar fi ca moarta, ar mai trai!

de zsiga la 24 iulie 2012 - 10:44

liniste totala la udmr carei..cei doi primari udmristi isi tem ..investitiile personale din perioada basista si tac milc si se fac ca nu vine referendumul…

de darius la 25 iulie 2012 - 23:05

sa sa i-a DRACU pecei care i-ati votat

de darius la 25 iulie 2012 - 23:08

fraiero nu vota da ca a cresut euro de ne i-a dracu pe toti nu mergeti la vot ca basesa-i bage la puscarie pe VOICULESCU VANTU PATRICIU PONTA CRIN ….si pe urma il dam jos pe base..dk pun mana pe justitie sa zis cu NOI

de jeni la 26 iulie 2012 - 08:13

justitia lui base care a permis ca un evazionist sa candideze la primarie de doua ori??unu care are salaru taiat e cel care reprezinta interesele cetatenilor unui oras???vrei mai departe asa o justitie darius? pe pariu ca nu stii nici cum arata cei impotriva carora strigi da la cei din carei de ce nu te uiti? oare cine primeste ajutoare sociale desi au acasa masini tapene in curte? cine are salarii de zeci de milioane si freaca menta in primarie?? sau poate esti si tu dintre ei darius si vrei mai departe sa va gireze base jaful!

de emil la 5 august 2012 - 19:17

@darius

Urarea aia din 25 july, 23:05, ti se poate face si tie, cu cei pe care i-ai votat tu!
Cat despre postarea de la 23:08, e un delir de exaltat! Poate ca tu ai inteles ce-i fi vrut sa spui, dar mie mi-e greu s-o fac!

Lasati un comentariu