Eşti sigur că locuinţa ta e curată? Iată unde să insişti şi de ce

• publicat la: 17 septembrie 2012
Eşti sigur că locuinţa ta e curată? Iată unde să insişti şi de ce

Ai muncit din greu să iti cureţi casa şi te lauzi că ai putea mânca şi de pe jos, la ce treabă bună ai făcut. Insă o mulţime de germeni au rămas nederanjati si iti pun in pericol sănătatea. Trebuie să stii cum să dezinfectezi fiecare suprafaţă in parte, fapt ce necesită atentie si ceva ştiinţă. Vestea bună e că a misiunea nu e imposibilă.

Iata cum sa faci acest lucru cat mai simplu cu putinta, conform Healthy Living:

Chiuveta, blatul de bucătărie, bureţii

Sunt o multime de locuri in bucătărie unde se pot adăposti germeni, inclusiv in scurgerea de la chiuveta (unde circa jumatate de milion de bacterii stau pe o suprafata de 2,5 cm patrati), blaturi, bureti, prosoape si alte obiecte pe care le mai folosesti in aceasta incăpere.

Pentru a evita acest lucru, după ce gătesti hrana, curăţă  chiuveta si toate suprafetele folosite cu un săpun antibacterian. Buretii uzi lăsati peste noapte sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Incearcă să ii dezinfectezi in masina de spălat.

Fundurile de tocat

Inainte să incepi să toci, trebuie să te asiguri că nu există niciun microb pe fundurile de tocat. Factorii patogeni care se ascund in hrană precum legume cu frunze verzi, cartofi si fructe de padure se numără printre cei mai periculosi, oricât de incredibil ar părea, fiind responsabili pentru 20.000 de boli.

Spală  ingredientele  inainte să le folosesti si găteste carnea pentru a scăpa de bacterii precum salmonella.

In plus, nu toca legumele si carnea pe acelasi fund. In ceea ce priveste materialul din care este făcut acesta, este bine sa fie sticla sau plastic, pentru că acestea nu au pori.

Când ai terminat cu el, spală-l cu apă caldă si detergent si presară pe el o lingura de solutie dezinfectanta. Fundurile de lemn nu sunt indicate, pentru că mizeria se va ascunde in tăieturile făcute in ele de cutit. Tine minte că un sfert din intoxicatiile alimentare care apar au drept cauză contaminarea suprafetelor din bucătărie.

Hainele spălate, ude

Oricat de urât ar suna, pe fiecare piesă de lenjerie intimă se află o zecime de gram de materie fecala, aceasta nedisparand intotdeauna odata cu spalarea. Asta inseamna ca poti sa iei bacteria E.coli pe maini de fiecare dată când transferi hainele din masina de spălat in cea de uscat, bacteriile raspandindu-se de pe lenjerie pe toate hainele. Foloseste o temperatura de macar 60 de grade, care sa ucida toate elementele periculoase.

Dupa ce ai spalat rufe, lasa masina sa faca un ciclu fara haine, doar cu apa si inalbitor dezinfectant, pentru a extermina eventualii mircobi ramasi.

Periuta de dinti

Cavitatea orala contine in jur de 100 de milioane de microbi pe mililitru de saliva, acestia mancand exact ceea ce consumi si tu. Cand te speli pe dinti, bacteriile si particulele de mancare se lipesc de perie, aceasta transformandu-se intr-un pericol pentru sanatate.

Dupa ce te speli pe dinti, curat-o cu apa fierbinte si las-o intr-un pahar sa se usuce. Nu o acoperi, caci umezeala e un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Nu o aseza pe blatul de la baie, caci mai mult ca sigur acea zona este foarte contaminata.

Cada de baie, dusul

De fiecare data cand faci dus sau baie, iti indepartezi germenii si virusurile de pe corp. Asta este foarte bine, dar o parte din acestea raman pe portelan. In 26% dintre cazi se afla o bacterie care poate produce infectii ale pielii. Foloseste un dezinfectant o data pe saptamana pe podea, pereti, cada si dus si apoi usuca folosind un prosop uscat.

Telefonul mobil ai alte gadgeturi

Telefonul il atingi de un milion de ori pe zi, la fel cum faci cu laptopul, mouse-ul si alte obiecte indispensabile in ziua de azi, dar sigur contaminate inclusiv cu streptococul auriu. Nu uita cat este de important ca o data sau de doua ori pe zi sa le stergi cu un servetel dezinfectant.

Pantofii

Tot ce se lipeste de talpa pantofului atunci cand mergi pe strada ajunge in casa, de la polen, praf, pestidice etc. Scoate pantofii din picioare de cum intri in casa, stergandu-te intai pe covorasul abraziv de la intrare, care trebuie si el curatat de doua ori pe saptamana.

Dormitor

Iti petreci foarte mult timp in dormitor, cam o treime din viata ta, asa ca nu este de mirare ca si germenilor le place sa se adaposteasca aici. Pe asternuturi, podea, noptiera si pe hainele cu care dormi sunt o multime de celule moarte, asa ca trebuie sa speli aceste obiecte si suprafete foarte des.

Din cand in cand, trebuie sa cureti si improspatezi chiar si salteaua, caci si pe ea ajung sa se adaposteasca microbi. Spala asternuturile macar o data pe saptamana, iar daca vezi ca stranuti cand te asezi in pat, schimba-le chiar mai des.

Lasati un comentariu