De ce apare chelia?

• publicat la: 2 octombrie 2012
De ce apare chelia?

Chelia afectează aproximativ o treime din populaţie. Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, căderea părului creşte riscul de arsuri solare şi face posibilă apariţia cancerului pielii capului. Iată ce trebuie să ştii despre această boală!

Se transmite ereditar
Termenul medical folosit pentru căderea părului este alopecia. Chelia tipică sau alopecia androgenică poate apărea încă din adolescenţă şi este întâlnită frecvent la bărbaţi. Ea produce căderea părului de la tâmple şi în creştetul capului. Rezultatul final poate fi chelia parţială sau completă, pe tot timpul vieţii. La femei, alopecia androgenică duce la rărirea firelor de păr din frunte, de pe tâmple şi din creştetul capului. Principala cauză a cheliei de acest tip este moştenirea ereditară. Factorul ereditar influenţează vârsta la care începe să cadă părul, precum şi viteza de dezvoltare, tipul şi extinderea cheliei.

Rărirea bruscă a firelor de păr, simptom îngrijorător
O altă afecţiune care determină căderea părului este şi alopecia aerată. Ea se regăseşte în tot organismul, nu doar la nivelul capului. Odată cu această boală, chelia apare de obicei în petice mici, rotunde şi netede. În alopecia aerată, părul creşte la loc, dar este la fel de predispus să cadă din nou. Nu sunt cunoscute cauzele care determină apariţia bolii, mai ales că persoanele care dezvoltă acest tip de chelie sunt în general sănătoase. Anumiţi specialişti susţin că apariţia ei este determinată de lipsa unei gene.

Poate apărea prin administrarea de antidepresive
Căderea excesivă a părului poate fi rezultatul stresului sau a unui dezechilibru hormonal. De asemenea, chelia poate fi provocată şi de administrarea anumitor medicamente folosite în chimioterapie şi de anticoncepţionalele orale sau antidepresive. Alopecia poate apărea şi ca parte a unei afecţiuni, precum diabetul şi lupusul (boală care provoacă inflamaţii în una sau mai multe părţi ale corpului). Nu în ultimul rând, tratamentele capilare nepotrivite şi chimicalele, folosite la coafuri, pot cauza pierderea permanentă a părului.

Metodele chirurgicale, cele mai eficiente
Alopecia nu poate fi propriu-zis tratată, decât cu ajutorul unor procedee medicale, cum ar fi tratamentul medicamentos sau chirurgia estetică. Acestea se aleg în funcţie de cauzele care au determinat căderea părului. Sunt indicate şampoane speciale, fără detergent, administrarea de vitamine şi minerale. De asemenea, se poate apela chiar şi la operaţie. Metodele chirurgicale sunt cele mai eficiente, uşor de suportat, nefiind nevoie de anestezii puternice şi bandaje. Una din tehnicile utilizate în acest sens este liftingul sau reducerea suprafeţei de chelie prin mutarea peticilor de piele cu păr dintr-o parte în alta a capului. Transplantul presupune repoziţionarea rădăcinilor din zona cefei, acolo unde părul creşte mai des, în cea a creştetului, acolo unde nu mai există deloc fire.

Ştiai că…
… la maturitate, fiecare om ajunge să aibă 100 şi 120 de mii de fire de păr?
… zilnic pierdem între 20-100 de fire de păr?
… creşterea firului de păr este în medie de 12-15 centimetri pe an, mai rapidă în vârful capului decât la ceafă?

sursa clicksanatate.ro

Lasati un comentariu