Taxe locale majorate cu 3%.Taxa de paragină se abrogă

• publicat la: 13 ianuarie 2013
Taxe locale majorate cu 3%.Taxa de paragină se abrogă

Taxele locale pentru anul fiscal 2013 se majorează cu 3% faţă de cele din 2012.La propunerea consilierului Ilie Ciută,se  abrogă  taxa de paragină adoptată in cadrul  şedinţei din 9 noiembrie 2012.

Subiectul taxelor locale a fost unul de larg interes in ultima perioadă mai ales după intrarea in vigoare a Hotărârii 1309 din 28 decembrie 2012, care obliga autorităţile locale la indexarea taxelor cu 16%, rata inflaţiei.

Guvernul a adoptat insă  miercuri, ordonanţa care stabileşte că “pentru anul 2013″ autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, “cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012″.

Consiliul Local Municipal Carei,întrunit in sedinţă extraordinară sâmbătă 12 ianuarie,a avut inscris pe ordinea de zi  un proiect de hotărâre care aborda tocmai acest subiect al stabilirii nivelului taxelor locale pentru anul in curs.
Propunerile adoptate în Comisia Economică,întrunită cu o zi inainte de şedinţă,au fost adoptate şi de către ceilalţi consilieri.

Astfel,se abrogă HCL 131/2012 si se stabilesc taxele si impozitele conform HG1309/2012.Se va aplica o reducere a impozitelor conform art.1 din OG 1/2013 de 11,22% faţă de nivelurile stabilite din HG 1309/2012,nivelurile impozabile rămânând aceleaşi cu cele stabilite in HCL131/2012.

Persoanele fizice vor plăti impozit majorat cu 3% pe clădiri în anul fiscal 2013 iar persoanele juridice vor plăti 1,4% din valoarea de inventar a clădirilor reevaluate in ultimii 3 ani şi o cotă procentuală de 30% pentru clădirile nereevaluate.

Bonificatia de 10% se va aplica atât persoanelor  fizice cât şi celor  juridice care isi plătesc impozitele cu anticipaţie. până la data de 30 martie 2013.

Propunerea consilierului Ciută,de a se renunţa la taxa de paragină,a întrunit unanimitate.Acesta şi-a motivat solicitarea prin faptul că  ” primii amendaţi am fi chiar noi,datorită celor doua clădiri din parc şi ale  altor clădiri.Nu putem să avem pretenţii de la cineva care nu dispune de fonduri pentru a renova clădirile atâta  timp cât noi nu facem acelaşi lucru .Să le refacem întâi pe ale noastre şi apoi să venim cu pretenţii de la alţii”.

comentarii

de Horia Mărieș la 14 ianuarie 2013 - 09:31

Mi se pare mie, sau uneori au efect si măgăriile scrise de unii pe aici la Comentarii la adresa autoritatilor local? Poate doar mi se pare.

de Mare Marius la 14 ianuarie 2013 - 11:10

Multe prostii se mai publica in ziarul asta. De ce nu publicati faptul ca primarul merge la sedintele de la gradinite si recomanda cadrelor didactice de la sectia romana sa invete pe copii lb. maghiara.Deci la G.P.P.NR.1 se va invata si limba maghiara la recomandarile primarului si a directorului.

de emil la 14 ianuarie 2013 - 15:25

deci taxa de patlagina a durat 2 luni. taxa pe caini nici nu s-a mai votat. numai rezultate pozitive la management pentru kkovacs.

am auzit-o si pe asta: kkovacs le-a pretins educatoarelor de la sectia romana sa-i invete ungureste pe copii, ca doar traiesc in Carei! s-a mutat cumva Careiul in magarorszag? e cumva in Carei administratie ungureasca si locuitorii din Carei nu stiu inca?
folegelista, du-te pe pasunea din asuaj/garaj/baraj si fa instructie cu vitele, „scarbavnic madular”, pentru ca in Romania limba oficiala este cea romana!

de emil la 14 ianuarie 2013 - 15:29

vad ca sunt unii pe nagykarcsi.ro care afirma ca asta e pamant unguresc si ca aceia care arboreaza drapelul romanesc sunt neobrazati tocmai pentru ca il arboreaza pe pamant unguresc. asta va fi pamant unguresc cand vor canta greierii „szurke”, „szurke”!

de pensionar la 24 ianuarie 2013 - 08:56

tot domnu ciuta ne salveaza de la rusinoasa taxa de paragina pe care doar amarati ca noi ar fi platit

Lasati un comentariu