Mii de pelerini la Hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă

• publicat la: 24 iunie 2013
Mii de pelerini la Hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă

O vreme binecuvântată de Dumnezeu a adunat mii de pelerini la Mănăstirea Scărișoara Nouă al  cărei hram s-a sărbătorit a doua zi de Rusalii ce a coincis cu sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. Liturghia arhierească a fost oficiată de Preasfinția sa Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureșului și Sătmarului alături de un sobor de peste 40 de preoți și protopopi din întreg județul Satu Mare.

Alături de pelerini s-au aflat Prefectul Eugeniu Avram,președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Mircea Govor , care împreună cu primarul din Pișcolt, Cosmin Vasile Varga și Arhimadritul Teofil l-au întâmpinat pe Presfinția Sa la intrarea în biserică. De aici, după o scurtă rugăciune, preoți și credincioși s-au deplasat la altarul de vară unde a fost oficiată liturghia arhierească.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de prof. univ. pr. Stelian Tofană, care a adus în atenția celor prezenți două ipostaze ale Sf. Ioan Botezătorul: aceea de justițiar, respectiv de mărturisitor al lui Isus Hristos. Predica sa a fost încheiată de un citat din cărțile sfinte, având adânci semnificații pentru cei prezenți: „Mângâiați poporul lui Dumnezeu că este întristat și în mari nevoi”.

Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfinția sa Iustin Sigheteanul a ținut să felicite pe cei trăitori la mănăstire pentru organizarea sărbătorii hramului și a acordat toiagul stăreției Arhimandritului Teofil, starețul mănăstirii Scărișoara. A amintit apoi de faptul că pentru prima oară județul Satu Mare și-a sărbătorit patronul spiritual, Sf. Ioan Botezătorul fiind primul județ din țară care a adoptat un patron spiritual.

A felicitat conducerea județului pentru această inițiativă, le-a dăruit o icoană a Sf. Ioan Botezătorul și le-a acordat „Crucea voievodală de Maramureș”, cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată de Episcopie mirenilor, Prefectului județului, Eugeniu Avram, Președintelui CJ Satu Mare, Adrian Ștef și vicepreședintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor. Au fost distinși cu diplome primarul din Pișcolt, Cosmin Vasile Varga și alți credincioși ce s-au implicat spiritual și material în dezvoltarea mănăstirii Scărișoara.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef a mulțumit Episcopului pentru distincția acordată și a argumentat alegerea sfântului patronim spunând: „ Sf. Ioan Botezătorul protejează credincioșii de peste 2000 de ani și merită să fim sub patronajul său. Județul Satu Mare este multiconfesional și credincioșii conviețuiesc de secole în bună înțelegere pentru că sătmărenii sunt ziditori și nu dezbinători.”

Arhimandritul Teofil a dorit să ureze în numele său și al credincioșilor prezenți la mănăstire un sincer și călduros La Mulți Ani Preasfinției sale Iustin Sigheteanul, care în ziua de Rusalii a împlinit frumoasa vârstă de 52 de ani. A invitat apoi credincioșii să servească din cele 20.000 de sarmale pregătite de sătenii din Scărișoara pentru pelerini.

Un  decor de basm, o oază de verdeață în mijlocul unei câmpii ce se întinde cât vezi cu ochii au amplificat magia dublei sărbători de la Mănăstirea Scărișoara Nouă. Pelerinii veniți din toate colțurile județului au plecat spre casele lor îmbogățiți spiritual și împăcați sufletește.

 Nicoleta Latis

comentarii

de un roman la 25 iunie 2013 - 08:04

Foarte frumoasa sarbatoarea,manastirea si imprejurimile ceva de basm,loc unde crestinii pot sa se roage si sa creada ca sunt mai aproape de cer.
Pacat e ca in calitate de roman ortodox m-am intors spre casa nu pe deplin fericit.Pentru ca din nou s-au adus osanale mai,,marilor judetului” intr-un mod cu totul exagerat,de parca pe lumea asta exista sau sunt importanti doar oamenii din politica indiferent de coloratura,este jignitor pentru oamenii de rand,stim sau stiam ca daca vrei sa ajungi ,,bagat in seama trebuie sa lingi si sa fii politician” dar se pare ca se adevereste tot mai mult ca trebuie sa faci lucrurile astea si ca sa fii mai aproape de Dumnezeu…La fel s-a intamplat si la sfintirea Catedralei din Carei cand Preafericitul se chinuia sa evidentieze neaparat pe oricine e politician…Plus ca eu stiu ca Episcopia este a Maramuresului si Satmarului si vad ca se decerneaza doar Crucea Voievodala Maramureseana…Satmareana nu exista…?
Imi cer iertare in fata Celui De Sus dar eu cred ca in astfel de momente inaltatoare de Sfanta Credinta Ortodoxa ar trebui sa fim toti egali in manifestari si credinta si daca intradevar trebuie facute niste remarci sa se faca mult mai decent pentru ca altfel avem impresia ca suntem in campanie electoral nu la Sfanta Biserica…

de careian la 25 iunie 2013 - 08:20

Credinta in Dumnezeu se manifesta prin fapte si nu prin vorbe goale si campani eledorale fatarnice.

de careian la 25 iunie 2013 - 08:23

vroiam sa scriu electorale.

de Stefan la 25 iunie 2013 - 08:48

Nimic din ce au facut nu este exagerat.Stiu ei foarte bine ce fac va asigur!
Este doar o reactie la propaganda sovina din bisericile maghiare care la Carei au inventat juramantul ce trebuie sa il depui pentru ca primarii sa fie numai din randul natiei lor!
In acest spirit sunt crescuti elevii lor mai ales la seminar sau in clasele maghiare unde este pusa harta ungariei mari care de fapt nu e existat niciodata.
In baza acelorasi idei se face si gradinita reformata de la fosta scoala 4.
Prefericitul este de admirat pentru cum isi sustine credinciosii care au conducatorii lor.La fel face si cel maghiar de la SM si sa fiti convinsi ca mult mai accentuat doar ca voi nu asistati la acele slujbe si nu stiti ce se spune si ce se face!

de un roman la 25 iunie 2013 - 15:25

Domnule Stefan eu vorbeam despre altceva aici,sunt de acord cu dumneavoastra ca ,,altii”fac o propaganda sovina,antiromaneasca,mizerabila intr-un cuvant,dar eu vorbeam de ce fac ,,oamenii” nostri…Eu unul consider ca Inaltele noastre fete bisericesti ar trebui sa se comporte altfel la astfel de manifestari…De exemplu de ce nu au spus tare si raspicat ieri de exemplu ca la intrarea in manastire se afla mantaua,serparul si fluierul lui Avram Iancu?Sa se faca o educatie patriotica prin intermediul bisericii,nu una politica…Pentru copilul meu e mai important sa stie cine a fost ,este si va fi Avram Iancu,decat sa stie de Stef,Govor etc…Vorbiti de spirit…sau de duh…dar copiii nostri intreaba de ce oamenii de rand mananca sarmale la intrarea in manastire iar politicienii si cei cu obraz subtire mananca dupa sfintiri sau slujbe de praznic la restaurante…Cred ca Preasfintitii ar trebui sa dea tonul egalitatii in credinta si simtiri…

de un roman la 25 iunie 2013 - 15:26

Si sa fiti sigur ca sunt ROMAN ORTODOX DIN TATA-N FIU…sa nu va ganditi la cine stie ce pentru ca gresiti…

de Stefan la 25 iunie 2013 - 15:49

si eu sunt mândru ca sunt Român si ca pelerinii nostri credinciosi primesc si acele sarmale si cozonaci adusi ieri cu camionu la Scarisoara.Feţele noastre bisericesti se gandesc si la popor desi vreti mai mult dar ganditi-va ca celelalte etnii nu primesc nimica ci numai un salut de ramas bun la iesire si sa nu credeti ca popii lor nu se ghiftuiesc la restaurante pe banii statului roman care le plateste chirii pe cladirile luate abuziv.

de un roman la 25 iunie 2013 - 16:22

Domnule Stefan in orice facem ca sa fim mai buni eu zic ca in primul rand trebuie sa privim in gradina noastra…Deci eu inteleg ca sunteti de acord cu ce se intampla si la felul cum se comporta cei care ar trebui sa fie adevarati pastori in aceste vremuri de cumpana…?Problema e ca ne apropiem mai mult de antichitate…eu cand vad ca e circ ieftin si la biserica ce sa mai vorbim la multe zile ale judetului sau ale oraselor si comunelor ma gandesc la ce faceau romanii…adica ofereau ,,paine si circ”…

Lasati un comentariu