După 61 de ani ….

• publicat la: 25 august 2013
După  61 de ani ….

I-am cunoscut anul trecut în vară, când zvonul unei întâlniri de 60 de ani de la terminarea liceului mi-a ajuns la ureche. Plini de viață, cu energia unei adolescențe eterne, i-am îndrăgit imediat. Anul acesta s-au reîntâlnit. Poate cu un rid în plus, văduviți din varii cauze de prezența unor colegi, dar la fel de plini de energia unui suflet mereu tânăr.

Ioan Pintea, prof.univ.Ioan Condor, care anul trecut cu prilejul lansării volumului Vasile Lucaciu-Părinte spiritual în clepsidra vremii a făcut o importantă donație de carte Bibliotecii Municipale Carei, Maria Mureșan, Traian Becea, Emil Bala, Ovidiu Lăpușan si Gheorghe Tîrpe au intrat în sala de clasă pregătită pentru o aniversare de absolvire cât o viață de om.

Amintiri îndepărtate revenite instantaneu în memorie, emoția revederii, bucuria de a fi acolo,toate aceste trăiri pe care le transmiteau foștii elevi ai Liceului „Vasile Lucaciu, te copleșeau.

Când revederea s-a așezat în suflete, a început ora de dirigenție,deschisă de Ioan Pintea, elevul veteran al generației, înscris la  liceu în decembrie 1944, împreună  cu Constantin Olariu. A fost strigat catalogul văduvit în deplinătatea sa de trecerea în eternitate a unor colegi, în memoria cărora a fost rostită o rugăciune apoi a fost ținut un moment de reculegere. Au fost amintiți și alți absenți motivați de sănătatea greu încercată de trecerea timpului sau de alte activităţi ce nu sufereau amânare. Unii dintre colegi au fost însoțiți de partenerii de viață.Toti cei care au participat sâmbătă la intâlnire au fost declarați  colegi de onoare.

Amintiri profund marcate de personalitatea unor dascăli intrați în istoria centenară a Liceului „Vasile Lucaciu” au fost evocate de cei prezenți. Valeriu Palaghiță, Augustin Ossian, Cornelia Miculaș, Iosif Pteancu și Bogdan Andrei sunt doar câțiva din constelația dascălilor care au făcut din meseria de profesor un crez.

Depănarea amintirilor a fost completată de aniversarea celor 55 de ani de căsnicie a lui Ovidiu Lăpușan și aniversarea zilei de naștere a colegului Ioan Pintea.

Adevărate cărți de istorie vii, absolvenții generației 1952 a Liceului „Vasile Lucaciu” și-au dat întâlnire  pentru întâlnirea de 65 de ani,în clădirea Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” ce duce mai departe tradiția unui liceu românesc renumit în zona Careiului. Organizatorii din acest an, Ioan Pintea, Ioan Condor și Gheorghe Tîrpe, au promis acest lucru.

Nicoleta Latiş

Lasati un comentariu