Ultimul răcnet în materie de prostire

• publicat la: 26 septembrie 2013
Ultimul răcnet în materie de prostire

Publicitatea pentru cianuri nu mai cunoaşte limite. Ce legătură este între sex şi cianuri. Primarul din Certej a uitat de catastrofa din 1971, iar guvernanţii au uitat în 2013 ce au declarat ca fiind ilegal în iulie 2012.

Publicitatea pentru cianuri nu mai cunoaşte limite

A început şi propaganda deşănţată pentru „noua Roşie Montană”, mai precis exploatarea – tot cu cianuri – din comuna hunedoreană Certeju de Sus. Numai că, aici, propaganda nu mai scoate în faţă (ca la Roşia Montană) clipuri cu „feţe de oameni disperaţi” (feţe care au cu totul altă configuraţie atunci când sunt în faţa camerelor de luat vederi la protestele orchestrate de cei de la RMGC) care susţin că Roşia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. Pentru Certeju de Sus s-a trecut la un „next level”. Unul care poate fi considerat ca fiind ultimul răcnet în materie de prostit românii. Într-un reportaj din gandul.info, unde în loc de (P) – semnalizarea de publicitate – apare „Exclusiv”, titlul sună astfel: „A doua Roşie Montană este în Hunedoara. Primarul din Certej: Cine mănâncă peşti din iazul cu cianuri îşi îmbunătăţeşte viaţa sexuală”.

Nu ştim dacă o astfel de declaraţie plasată chiar în titlu va înjumătăţi numărul protestatarilor „anti” şi va mări numărul celor care strigă „vrem cu cianuri”. Cu siguranţă însă, mai din curiozitate, mai din interes, s-au găsit destui care să butoneze pe titlu (mai ales căa existat şi un cross-promo în „ProSport”, un ziar destul de bine citit pe net). Şi ce au putut citi după ce au intrat pe text? Ce minunat este să exploatezi aurul cu cianuri, cât de inofensive sunt cianurile, ce bun este peştele din lacurile cu cianuri, ce sănătoşi sunt oamenii care locuiesc lângă zonele cianurizate etc. etc. Cât despre problema principală, cea cu îmbunătăţirea vieţii sexuale, undeva, mai jos în text, primarul spune că „a glumit”, dar a spus ce a spus ca să-i convingă pe oameni.

Acum sperăm că Oficiul Pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara (şi chiar cel de la nivel naţional) nu va glumi şi îl va sancţiona pe primar  pentru reclamă mincinoasă şi sperăm că la fel vor păţi şi promotorii acestul gen de publicitate.

Primarul „glumeţ” a uitat de catastrofa din 1971

Primarul Adrian Petru Cîmpean, cel pentru care exploatarea cu cianuri reprezintă o binefacere, este un om trecut de prima tinereţe. Deci ar trebui să cunoască foarte bine ce s-a întâmplat în 1971 în comuna pe care acum o conduce. Pe 30 octombrie 1971s-a rupt barajul iazului de decantare plin cu cianuri. Rezultatul, 89 de morţi – conform datelor oficiale, 150-180 de morţi conform localnicilor. Catastrofa s-a produs la ora 5 dimineaţa. Peste 300 de mii de metri cubi de steril s-au revărsat peste Valea Certejului măturând totul în cale, printre care şi 6 blocuri de locuit, un cămin de nefamilişti şi peste 40 de gospodării. În ziua respectivă, toate ambulanţele din judeţele Hunedoara, Alba şi Arad au fost direcţionate spre comuna Certej, inclusiv camioane şi autoutilitare fiind folosite pentru transportul răniţilor şi decedaţilor. Autorităţile comuniste au încercat să ascundă dezastrul, dar agitaţia din spitale, zgomotul sirenelor, furnicarul de maşini ce intrau sau ieşeau din zonă nu au trecut neobservate. Drept urmare, informaţia s-a dat pe posturile de radio şi televiziune, dar s-au anunţat doar 42 de decese, pentru a se evita decretarea unei zi de doliu naţional. Catastrofa de la Certej din 1971 este considerată ca fiind cea mai amplă din lume din mineritul cu cianuri.

Ce era ilegal în 2012…

„Afacerea Certeju de Sus” a generat un scandal monstru în toamna anului 2012. Pe 2 iulie 2012, dna Gabriela Lambrino (membru PDL), şefa de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, a semnat acordul de mediu pentru exploatarea aurului cu cianuri la mina Certej. În luna septembrie, după ce informaţia a apărut în presă (de fapt acordul de mediu a stat timp de 30 de zile pe site-ul instituţiei), ministrul Rovana Plumb a luat foc.

Iată ce spunea în septembrie 2012, la Radio România Actualităţi, ministrul Rovana Plumb: „Facem un pas necesar pentru repararea unei ilegalităţi. Vor fi parcurse toate etapele legale. Astăzi, marţi, 18 septembrie 2012, a.c., Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului depune la Tribunalul Bucureşti o contestaţie, prin care se solicită nulitatea avizului emis de către Agenţia Regională Timişoara pentru proiectul de la Certej, precum şi suspendarea efectelor juridice pe întreaga perioadă a derulării procesului. În urma verificărilor efectuate în perioada 4-12 septembrie s-a constatat faptul că acordul de mediu în cazul proiectului de la Certej eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara este ilegal şi iresponsabil. Este ilegal pentru că încalcă legislaţia românească şi cea europeană. Astfel, se încalcă o convenţie internaţională privind impactul de mediu transfontalier, în sensul că unul dintre cele două state consultate, respectiv Ungaria, a dat un răspuns negativ, fapt ce nu a fost luat în calcul”. Totodată, ministrul a dispus demiterea Gabrielei Lambrino din funcţia pe care o deţine.

… a devenit prioritate în 2013

Care este situaţia acum în 2013. Procesul intentat ARPMT este pe rol. Dar acum exploatarea aurului de la Certej a fost inclusă în Planul Naţional de investiţii strategice al Guvernului. „Vrem să deblocăm şi să continuăm dezvoltarea proiectelor Deva Gold şi Roşia Montană, evident cu respectarea cerinţelor de mediu. Parlamentul va lua o decizie…”, declara în luna iulie premierul Victor Ponta. Iar la ARPMT, preşedinte este tot „demisa” Gabriela Lambrino.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu