Bâlbele administraţiei locale la întocmirea proiectului pentru Drum Ocolire Carei-Nord

• publicat la: 2 februarie 2014
Bâlbele administraţiei locale la întocmirea proiectului pentru Drum Ocolire Carei-Nord

Vineri,31 ianuarie,consilierii municipali s-au întrunit  în şedinţa ordinară aferentă lunii în curs.

Inainte de a trece la dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi,edilul a  solicitat scoaterea Proiectului  de hotărâre privind aprobarea studiului pentru lucrarea,,Reabilitare drum de exploatare DE 1158 în municipiul Carei, sat Ianculeşti,, si a Proiectului  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investiţie:   ,,REABILITARE ŞI MODERNIZARE SALA DE REPETIŢII,, din calendarul discuţiilor.

Primul proiect  abordat,Proiectul  de hotărâre privind aprobarea acoperirii definitive a deficienţei secţiunii de dezvoltare al bugetului local, în urma utilizării excedentului la 31 decembrie 2012,în cursul anului 2013,in suma de 440.288,99 lei,a fost votat în unanimitate.

Au urmat  o serie de discuţii aprinse legate de  oportunitatea aprobării unui  studiu de fezabilitate,,DRUM DE OCOLIRE CAREI-NORD,, in condiţiile in care nu au fost oferite informaţii legate de proprietarii terenurilor ce se doresc cumpărate în vederea realizării acestei căi de acces. Drumul de ocolire propus,în lungime de aproximativ 2 km cu o lăţime a carosabilului de 6m, va  asigura  o legătură directă între intrarea în Carei dinspre Satu Mare pe DN19, şi ieşirea din Carei înspre Căpleni pe DC49.Suma avansată pentru această lucrare este de 5.339.472 lei.

Nu sunt împotriva acestui proiect doar că vreau să ştiu ce aprobăm.Avem în faţă 3 variante.Ne propuneţi să cumpărăm teren dar  nu ştim de la cine şi cum îl vom cumpăra.Nici măcar nu ştim dacă proprietarul e de acord să vândă  acea porţiune  care va fi traversată de drum.Propun să amânăm până la şedinţa viitoare acest proiect pentru a clarifica situaţia şi să  nu bîjbâim” a menţionat consilierul Ilie Ciută.

Aprig susţinător al acestui proiect,primarul Kovacs atrage atentia asupra importantei prezenţei noii firme de prelucrare a cauciucului în urbea noastră.

“Cunosc de mult cuplul Kulcsar-Tankoczi,ei au  pornit  prima  dată şi Phonix-ul (n.r.-ContiTech) în Carei.E o firmă serioasă în industria cauciucului şi au nevoie să arate în Germania că suntem dispuşi să construim un drum pentru ei.Avem toate sansele să se facă această investitie unde au spus că vor angaja în 5 ani 3 mii de oameni.Au luat un teren cu probleme multe şi a durat până au clarificat situaţia proprietarului apoi s-au plimbat in Ungaria,Ucraina şi Negreşti Oaş până să vină la Carei” a precizat  primarul.

Lipsa schiţei drumului din mapa de lucru a fost sesizată şi de consilierul Adrian Bucureştean care a afirmat că “ nu am nici traseul şi nici o schiţă  măcar la cele trei variante propuse şi nici măcar nu stiu unde  este punctul de intrare dinspre DN19 sau unde iese pe Căplenilor”

La insistenţele primarului şi ale consilierului Tempfli,proiectul a obţinut unanimitatea celor prezenţi.

Au obţinut unanimitate şi Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 8.000 lei pentru premierea sportivilor, şi cluburilor sportive din municipiul Carei cu ocazia evenimentului     ,, Gala Sportului Careian,,,Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate,,Eliberare de amplasament LEA 0,4 KV în mun. Carei, str.1 Decembrie 1918,,, Proiectul de hotărâre privind alocarea sumei de 2.604 lei, pentru turnarea în bronz a plăcii comemorative a artistului Deak Endre dar si Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 51.020 lei, pentru achiziţionarea unor bunuri necesare pentru desfăşurare în bune condiţii a activităţilor din Castelul Karolyi din Carei.

La acest ultim proiecxt,consilierul Venig Gabriela a solicitat o listă exactă  cu toate necesităţile solicitate de Fundaţie iar consilierul Ilie Ciută a atras atentia Consilului Director al Fundatiei ca să vegheze la cheltuirea banilor alocaţi  strict pentru necesităţile menţionate pentru a nu se repeta situaţia din decembrie 2012( vezi aici).

In materialele oferite spre studiu consilierilor,apare o listă  cu cele solicitate pentru bunul mers al Fundatiei de turism local,dupa cum puteti vedea in continuare.

De  remarcat că în calitate de director al Centrului de Promovare apare o cu totul altă persoană decât cele 2 care au fost înscrise la concursul ce a avut loc în data de 30 iulie 2013,concurs în urma căruia niciunul  din cei doi candidaţi nu a promovat.

Au fost aprobati si cei 5.800 de lei solicitati pentru organizarea primei ediţii a festivalului Internaţional de Teatru pentru Liceeni – “Ioan Câcu”.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 2 februarie 2014 - 18:23

Vă rog să mă scuzati că intervin, pe drumul ăla eu n-o să circul și poate ca o să se trezeasca unii care o sa-mi spună că in acest caz nici n-ar trebui să nu mă intereseze.

Sunt convins totuși că acel drum este util, așa cum este util aproape orice drum nou in țara asta.
Sunt convins că primașul îl vrea, poate i l-a și promis deja lui Károlyi Jószef gróf úr ăla cu două castele prin Slovacia si cu care se viziteaza si cu care mai si pozează pe la bairamuri simandicoase, ca niște oameni cu sânge albastru ce sunt amândoi, fiindcă in felul ăsta se ușurează accesul din directia Satu Mare spre Biserica și Mănăstirea Franciscană “Sfântul Anton de Padova” mai ales fiindca bisericia mănăstirii închinată Sf. Martin a fost patronată în comun de familiile din neamul Karolyi chiar și după împărțirea proprietății, și a constituit locul de înmormântare al descendenților acestui neam.

Sumt convins că primașul cumaoște de mult cuplul Kulcsar-Tankoczi care au pornit prima dată şi Phonix-ul (n.r.-ContiTech) în Carei, firmă serioasă în industria cauciucului care are nevoie să arate în Germania că primasul este dispus să construiasca un drum pentru ei. O fi băut ei impreună multe aldămașuri până acum.

Dar de aici, pâna la a semna ca primașul și apoi a mai și aproba în C.L. un studiu de fezabilitate, „DRUM DE OCOLIRE CAREI-NORD” in condiţiile in care nu au fost oferite informaţii legate de proprietarii terenurilor ce se doresc a fi cumpărate în vederea realizării acestei căi de acces, de costurile acestor exproprieri, când nu s-au prezentat detalii (măcar o schiță a drumului de ocolire propus si care va costa -zice primașul dar nu demonstrează – 5.339.472 lei), este o cale foarte lungă.

Aprobarea in aceste condiții, cu concursul pasiv al mereu tăcutei, lipsite de opinii si de sira spinarii majorităti UDMR-iste din C.L., demonstrează o dată in plus, stilul pompieristic, lipsit de orice seriozitate și lipsit de responsabilitate cu care acest individ, care s-a trezit că șade azi în fotoliul de primaș tratează problemele prioritare ale urbei.

Dar finantarea, cei cca 1,2 milioane de euro (nu stiu daca cu, sau fara TVA) din ce surse se va asigura in conditiile in care Primaria Municipiului Carei este nu numai falimentară dar este si datoare vândută la bănci pâna in anul 2027?

Știe cineva răspunsul la intrebarea asta jenantă? Aș fi și eu curios să-l aflu, dacă nu vă este cu bănat.

de cincin la 2 februarie 2014 - 22:57

o fi vorba de terenurile ‘lucrate’ pe vremea lu kulcsar &comp cu paguba de 17 meleoane pentru oras?? nu o fi gata procesu de au intampinat greutati la identificarea propritarului sau inca nu s-au inteles la cine cat?
bine ca tot ce altii nu primesc si isi protejeaza orasu si imprejurimile gasesc intelegere la kovacs si ne umple de toate bolile si poluarile ca el oricum va pleca !

de video la 3 februarie 2014 - 20:37

proiecte facute in bataie de joc de angajatii pe pile de la primarie,.pariu ca la proiectul cu banii pentru carte nu gresesc???

Lasati un comentariu