Presiuni şi intimidări asupra şcolilor româneşti din Transnistria

• publicat la: 6 februarie 2014
Presiuni şi intimidări asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Parlamentul European condamnă presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi atrage atenţia că libertatea de educaţie este un drept fundamental.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie non-legislativă, care condamnă politizarea domeniului de politici în materie de educaţie în regiunea transnistreană, invitând autorităţile să asigure că copiii şi părinţii sunt protejaţi de consecinţele nefavorabile ale situaţiei politice actuale şi să găsească soluţii în interesul superior al copiilor şi părinţilor direct implicaţi.

Eurodeputata PNL Renate Weber consideră necesar ca o delegație a Parlamentului European „să meargă în Transnistria pentru a se asigura că exercitarea dreptului fundamental la educație revine la normal”.

„În Transnistria, intimidările și abuzurile au escaladat într-un mod alarmant. Situația politică din zonă, așa complicată cum este, nu ar trebui să afecteze copiii, părinții, profesorii și școlile. Educația trebuie depolitizată, iar hărțuirile de orice tip împotriva instituțiilor de învățământ în limba română trebuie să înceteze”, a spus Renate Weber, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European pe marginea unui proiect de rezoluție privind situația din Transnistria, potrivit unui comunicat de presă.

„Discriminarea fățișă îmbracă forme tot mai amenințătoare. Școlilor românești le-au fost blocate conturile, iar directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol a fost arestat miercuri. Motivul? A adus de la Ministerul Educației din Chișinău salariile colegilor săi, în moneda oficială a Republicii Moldova, ceea ce a fost considerat infracțiune, iar salariile au fost confiscate” — a explicat europarlamentarul PNL, care consideră că „este inacceptabil că dreptul la educație să fie folosit ca instrument de negociere și presiune în jocurile geo-politice ale autorităților auto-proclamate din regiunea transnistreană”.

„Locuitorii acestei regiuni, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, vor să le fie respectate drepturile, inclusiv dreptul la educație în singura limbă oficială a statului moldovenesc — limba română”, a continuat Renate Weber, purtătoare de cuvânt a grupului ALDE în materie de libertăți civile, exprimându-și convingerea că liberalizarea vizelor cu Republica Moldova va avea un impact pozitiv și în domeniul educației: „Tocmai de aceea sper într-un vot favorabil în următoarele săptămâni în Comisia AFET și în Plen și sper că aceasta liberalizare a vizelor să se materializeze până la finalul acestui mandat al Parlamentului European”.

Lasati un comentariu