Sistemul bancar din Ungaria suferă pierderi fără precedent din cauza costurilor la care se aşteaptă în toamnă

• publicat la: 24 august 2014
Sistemul bancar din Ungaria suferă pierderi fără precedent din cauza costurilor la care se aşteaptă în toamnă

Sistemul bancar ungar a raportat pierderi uriaşe, fără precedent, de 361 miliarde de forinţi (1,1 miliarde euro) în al doilea trimestru din 2014 din cauza sumelor uriaşe, de aproximativ 350 miliarde de forinţi, pe care băncile din Ungaria le-au pus deoparte anticipând rambursările către clienţi cerute de guvernul Orban.

Dacă nu ar fi existat schema guvernamentală prin care creditele în monedă străină ale clienţilor vor fi convertite în forinţi din această toamnă, băncile din Ungaria ar fi suferit probabil pierderi minore în trimestrul doi, scrie Portfolio.hu.

Dar anticipând că vor trebui să ramburseze sume mari către clienţi, unele dintre bănci au alocat în trimestrul doi sume uriaşe ca provizioane pentru a acoperi costurile cu rambursarea clienţilor debitori pentru diferenţa de curs valutar. De asemenea, băncile vor trebui să returneze clienţilor banii cu care i-au taxat în plus prin introducerea unor dobânzi mai mari fără acordul sau ştiinţa acestora.

Pierderile legate de schema prin care maghiarilor li se va reduce povara datoriei ar putea creşte şi mai mult pentru că încă nu toate băncile au aplicat încă formula strictă a NBH de calculare al sumelor care trebuie rambursate clienţilor. Nici costurile estimate ale convertirii datoriei în monedă străină în forinţi nu au fost încă incluse în contul de pierderi pentru trimestrul doi.

Băncile neprofitabile au fost în număr de doar 37, dar au totalizat pierderi de 315,6 miliarde de forinţi (un miliard de euro), în schimb cele 132 de bănci profitabile au cumulat un profit de doar 36,8 miliarde de forinţi (117,3 milioane euro) în trimestrul doi. Activele totale au scăzut cu 2,8% în trimestrul doi din 2014 faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 2,3% în primele şase luni ale anului. Rata creditelor neperformante în schimb a scăzut uşor la 14,1% din total la sfârşitul trimestrului doi, faţă de 14,5% la sfârşitul lunii martie…...zf.ro

Lasati un comentariu