Presa străină, uimită de spiritul civic al românilor din diaspora

• publicat la: 16 noiembrie 2014
Presa străină, uimită de spiritul civic al românilor din diaspora

Presa străină subliniază la unison importanța bunei desfășurări a procesului de vot din străinătate pentru turul doi al prezidențialelor, amintind că aceste voturi sunt favorabile în mod tradițional dreptei. Presa germană este elogioasă la adresa lui Klaus Iohannis, britanicii sunt uluiti de spiritul civic al românilor din străinătate, în timp ce, mai pragmatic, Wall Street Journal amintește că România nu are buget pe 2015 și depinde de un acord cu FMI.

Wall Street Journal: Rezultatul poate depinde de votul din dispora

”Rezultatul votului poate depinde de posibilitatea românilor din străinătate de a-și exercita dreptul de vot”, scrie The Wall Streety Journal, adăugând că ”analiștii politici spun că majoritatea celor din diaspora îi favorizează pe cei care nu se află la putere, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru domnul Iohannis, deoarece este singurul candidat de dreapta care a ajuns în ultimul tur”.

Publicația americană notează că s-au creat cozi imense în cursul zilei de duminică la secțiile de vot din străinătate, inclusiv una de mai mulți kilometri la Munchen. În acest context este amintită și solicitarea președintelui Băsescu adresată guvernului pentru a emite o ordonanță de urgență pentru prelungirea procesului electoral până la ora 24.

The Wall Street Journal scrie că ”în cazul în care premierul Ponta iese victorios, social-democrații care controlează parlamentul își vor sigura și controlul asupra ramurii executive, deschizând calea către continuitate și un mai puternic control asupra economiei. Dar dacă victoria va fi a lui Klaus Iohannis, un român de etnie germană, este probabilă o schimbare pe scena politică”.

”Dacă va câștiga, domnul Iohannis va încerca sa constituie o nouă coaliție in parlament acum sau înainte de alegerile din 2016, spune Otilia Dhand, un analist politic de la Teneo Intelligence din Londra”, arată WSJ, care amintește însă că, indiferent de rezultat, Romania are nevoie de un buget pentru 2015 și că soarta acordului standby cu FMI este incertă.

Daily Mail: ”Nu-mi vine să cred că atât de mulți romani au ieșit să voteze”

Britanicii sunt uluiți de modul în care românii participă la viața politică a țării lor, chiar dacă se află la 3000 de kilometri departare de casa. Daily Mail îl citează pe un trecător care privea uimit la coada de la o secție de votare din Londra. ”Nu-mi vine să cred că atât de mulți romani au ieșit sa voteze. În mod clar iau foarte în serios politica din țara lor, chiar dacă se află la distanța asta”, spune el. Daily Mail notează ca la Portsmoutherau așteptați nu mai puțin de 10.000 de cetățeni români cu drept de vot.

Este pregătită România pentru un președinte sas luteran?

Presa germană este favorabilă în mod unanim candidatului Klaus Iohannis. Deutsche Welle ii facea un portret extrem de pozitiv candidatului ACL, sub titlul ”Klaus Iohannis, un om ambițios și pragmatic”.

”După un succes remarcabil în administrația locală, sasul luteran din Transilvania caută sa convingă acum întreaga națiune că este omul potrivit pentru a conduce din punct de vedere politic, moral și economic refacerea României”, scrie DW. ”Este România pregătită pentru un politician care aparține atat unei minorități etnice, cât și religioase?”, se întreabă DW, care arată ca în România trăiesc 40.000 de germani care sunt considerați muncitori, de încredere si cinstiți și că mulți români apreciază aceste calități, în special în centrul și vestul țării.

”Povestea lui Iohannis face ca turul doi să fie mai disputat. Oamenii vorbesc despre efectul Iohannis, la fel cum vorbeau de efectul Obama, în 2008. Oamenii s-au săturat de politicienii din sistem”, spunea Iohannis într-un interviu. Însă dacă acest încrezator și pragmatic politician va putea convinge o întreaga națiune se va vedea duminică seara”, mai arată DW.

„Cu periuța de dinti la alegerea Președintelui”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcând ca „mulți români din străinătate au zgribulit încă de azi noapte, pentru a-și da votul”.

Der Spiegel: Guvernanții corupți se simt amenințați

Spiegel.de vorbeste despre posibilitatea ca Romania sa aiba „un sef de stat de origine germana. Candidatul la presedintie Iohannis foloseste in campania electorala clisee ale virtutilor germane. Guvernantii corupti se simt amenintati – si incita o campanie de denigrare. In consecinta, tocmai romanilor din diaspora, predominant critici la adresa lui Ponta, le este ingreunat votul: in toata Europa, ca si in Germania, la primul tur de scrutin au asteptat ore in sir zeci de mii de romani, in fata consulatelor – adesea degeaba. Justificarea: probleme tehnice si de logistica”.

continuare pe cotidianul.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 17 noiembrie 2014 - 16:24

Mă gândesc că șvabii careieni care l-au ales pe Johannis vor ști să citeasscă și chiar vor înțelege articolul de mai jos.

Rumänien: Rumäniendeutscher Johannis wird neuer Staatschef – DIE WELT
http://youtu.be/qzO2eQki6w4

Oare câți dintre ei ???

Pe de altă parte mă gândesc că dacă Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost moldovean, dacă Ceausescu a fost oltean, dacă Iliescu este muntean de la Dunare (Oltenita), dacă Emil Constantinescu este bucurestean nascut in Basarabia, dacă Basescu este dobrogean, era momentul să alegem ca președinte si un ardelean (chiar daca este sas/neamț luteran) și nu este român-viu-creștin-ortodox.

Și tot la fel mă gãndesc că românii au dovedit si de data asta că sunt toleranți, că prețuiesc pe toți cei cu care conviețuiesc de veacuri, pe aceste meleaguri, indiferent de etnia lor. Și că nu sunt departe vremurile când românii își vor putea alege ca președinte și pe cineva de etnie maghiară. Cu o singură condiție. Aceea ca respectivul să fie OM și incă unul de ispravă.
Eu unul n-o să am nici o reținere în a-l alege. Ez nagyon bisztos.

de Horia Mărieș la 17 noiembrie 2014 - 16:26

Mai sus, link-ul corect (pentru șvabii careieni) era acesta:

http://www.welt.de/politik/ausland/article134403927/Rumaeniendeutscher-Johannis-wird-neuer-Staatschef.html

Scuze.

de punct la 17 noiembrie 2014 - 16:54

sa fim bine intelesi-cei 450 de svabi careieni nu au iesit sa faca campanie pentru iohannis! la sediul FDG CAREI nu a existat nici un baner cu iohannis sau material electoral care sa arate sustinerea lor pentru presedintele fdg din Romnania.
cu alte cuvinte s-au tras pe kuur si s-au spalat pe maini de iohannis de frica lui kovaci…doar nu credeti ca lajos stie vreo boaba de svabeasca. ungaria este visul sau si acolo isi pregateste pensia!

de Horia Mărieș la 17 noiembrie 2014 - 16:58

@punct la 17 November 2014 – 16:54

Suntem foarte bine înțelegi, că doar nu trăiesc pe Lună.

de punct la 17 noiembrie 2014 - 17:10

pana si la urmarirea buletinelor de vot a fost jeno la Carei si a sperat pana in ultima clipa ca poate tine cizma pe grumazul careienilor impreuna cu slugile lui pesediste!
poate pe luna ar ttebui sa fie trimisi acesti tovarasi ca sa le vina mintea la cap si sa invete sa se descurce si singuri in viata nu numai pe banii nostri!
nici macasr unul din echipa retrasa la separeu la bal nu a facut performanta cand au fost pe picioarele lor! toti sunt capuse si sugative de bani publici!
felicitari pentru liberali si pentru campania dusa la carei!
klaus iohanis poate sa fie mandru de asa sustinatori!

Lasati un comentariu