Ordonanţa cu dedicaţie pentru „doctorul” Ponta

• publicat la: 7 ianuarie 2015
Ordonanţa cu dedicaţie pentru „doctorul” Ponta

Universitatea din Bucuresti isi exprimă public dezacordul faţă de ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern, care modifică  Legea Educatiei si permite deţinătorilor unui titlu stiintific să renunte la acesta printr-o simplă solicitare adresată  ministerului.

„Va genera un precedent ce aruncă in derizoriu procesul educational si promovează un comportament iresponsabil si lipsit de etică faţă   de studiile universitare”, se arată intr-un comunicat al UB remis miercuri Ziare.com referitor la OUG 94/2014.

Institutia sustine că acest act normativ „destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare”.

Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta OUG „creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica”.

In plus, UB se arata surprinsa ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta si isi exprima dorinta de a contribui „la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania”.

„Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin ordonante de urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti”, adauga documentul citat.

In plus, Universitatea din Bucuresti anunta Executivul ca va utiliza toate parghiile legale pentru ca articiolul din OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele.

 

 

In acest sens, urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constitutionala. UB precizeaza ca in textul acestui act normativ nu este prezentata justificarea urgentei adoptarii, asa cum cere textul constitutional.

In timp ce intrebarile legate de teza de doctorat a lui Ponta continua sa se iveasca pe scena politica, Ponta a scris Universitatii din Bucuresti, pe 16 decembrie, cerand revocarea titlului de doctor, motivand ca noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, are nevoie de un inceput de mandat fara distragere a atentiei.

Pe 18 decembrie, universitatea a fost de acord cu retragerea titlului, dar a enuntat motive legate de plagiat.

Ulterior, pe 29 decembrie, Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei, astfel ca orice detinator al unui titlu stiintific poate cere Ministerului Educatiei sa-i revoce aceasta titulatura, iar institutia poate face acest lucru cu efecte imediate. Sorin Cimpeanu a declarat ca cei care doresc sa scape de titlul de doctor nu trebuie sa justifice in niciun fel solicitarea de revocare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu