Lelea Victoria din Marna la TVR2

• publicat la: 5 martie 2015
Lelea Victoria din Marna la TVR2

Deşi sunt marginalizaţi la nivel de judeţ, comunităţile de moţi din zona Careiului sunt vii păstrătoare de tradiţii şi obiceiuri străbune. Bătrânii satului au transmis din generaţie în generaţie zestrera culturală şi spirituală  moştenită şi iată, că şi în zilele noastre mai putem întâlni şezători sau întruniri specifice fiecărei sărbători în parte.

Activităţile lor din ultima perioadă  au atras atenţia realizatorilor de emisiuni culturale care sunt în căutare de astfel de moşteniri  păstrate intacte din vremuri imemoriale.

În perioada 26-28.02.2015 s-au filmat două episoade ale emisiunii „Pe drumul lui Leşe” care se difuzează în fiecare duminică de la 18.30, la TVR 2. Au fost prezentate manifestări folclorice  din judeţul Satu Mare, având ca  tematică dansul, ilustrat prin două arealuri etnografice din judeţul nostru: Ţara Oaşului şi Codru  dar şi obiceiuri moţeşti.

Petrică şi Petre Zele au  oferit  spectatorilor  tipuri de  ţâpurituri  şi  de acordaj de  instrumente tradiţionale din Ţara Oaşului. Codrul a fost reprezentat de un taraf specific şi de  o pereche de dansatori, familia Monea. Emisiunea cu  obiceiurile din Oaş şi Codru se va difuza în duminica Floriilor.

Folclorul moţesc , ca subiect al emisiunii  „Pe drumul lui Leşe”, i-a avut ca invitaţi pe etnologul Răzvan Roşu –tulnic,fluier, voce, pe Victoria Rusu – lelea Victoria din Marna, dar şi un grup de trei femei din Mărişel, jud. Cluj.

Aceasta va fi difuzată de Paşte, duminica 12 aprilie, de la ora 18,30.

Răzvan Roşu a declarat pentru Buletin de Carei:Consider realizarea celor două episoade în cadrul emisiunii lui Grigore Leşe, vine să arate în primul rând care sunt valorile reale, din punct de vedere al folclorul muzical, din judeţul Satu Mare. Stăm însă prost cu promovarea folclorului autentic, culegerea datelor de teren. Cu  alte cuvinte, nu cunoaştem cu adevărat potenţialul judeţului în ceea ce priveşte patrimoniul imaterial”.

Şezătoarea din Marna Nouă a fost prezentată în cadrul manifestării dedicate Dragobetelui,organizate de  Despărţământul ASTRA Carei în data de 24 februarie 2015  iar grupul de colindători din Marna Nouă a fost prezent în cadrul primei ediţii a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de iarnă,Carei 2015 precum şi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun din Negreşti Oaş, unde a obţinut locul II. Lelea Victoria este sufletul acestei comunităţi de moţi care se încăpăţânează să îşi păstreze nealterate toate obiceiurile şi tradiţiile moştenite.

Lasati un comentariu