Academia Română şi ASTRA Carei au depus coroane la mormintele eroilor

• publicat la: 24 octombrie 2015
Academia Română şi ASTRA Carei au depus coroane la mormintele eroilor

Despărţământul ASTRA Carei a continuat acţiunea de comemorare a eroilor începută în urmă cu un an. In cursul după amiezii de sâmbătă, 24 octombrie 2015, astriştii   s-au deplasat împreună cu susţinătorii de  suflet ai Despărţământului ASTRA Carei, distinşii academicieni  Emil Burzo-preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române şi acad.Marius Porumb, la mormintele eroilor necunoscuţi din Ianculeşti,  Marna şi Carei.

Au depus jerbe  si coroane de flori si au asistat la parastasul de pomenire al eroilor.

A  participat si artistul Zoe-Vida Porumb, fiica renumitului sculptor Gheza Vida, respectiv, soţia acad.Marius Porumb, ambii fiind membrii de onoare ai Despărţământului ASTRA Carei.

Ceremonia a debutat cu o slujbă de pomenire a eroului  Dumitru Burada, originar  de pe valea Mureşului, căzut la datorie în septembrie 1944, precum şi a tuturor eroilor neamului românesc, oficiată de preotul paroh, Gheorghe Şorian.

A rostit o alocuţiune  acad.Emil Burzo, care şi-a adus aminte de acele vremuri, de oamenii care s-au sacrificat pentru această ţară,  copil mic fiind pe atunci ,,Tatăl meu a fost în conducerea Consiliului Naţional Român în timpul oacupaţiei maghiare, ştiu ce au îndurat şi ei în acea epocă, a fost închis , însă tot ce au suferit ei este prea puţin faţă de sacrificiul suprem al celor care şi-au dat viaţa pentru acest pământ, cei  cărora le purtăm o veşnică recunoştiinţă. Ca şi în decursul anului  trecut, sunt deosebit de onorat să  particip  la această festivitate de comemorare a acelora care s-au jertfit pentru ţara noastră, pentru poporul nostru. Sunt deosebit de impresionat  de cinstea care  li  se acordă lor şi de faptul că nu  se uită sacrificiul făcut pentru această ţară’’

 A luat cuvântul şi academicianul Marius Porumb,  spunând:

,,Este foarte important să ne gândim şi la viitor, nu numai la trecut.  Să vă gândiţi la un lucru care este important, să nu uitaţi că sunteţi români. Şi asta nu înseamnă că îi urăm pe alţii!  Suntem oameni şi suntem creştini, şi suntem iertători, dar nu putem uita!  Gândiţi-vă că suntem un popor, o populaţie care peste tot suntem majoritari, şi acolo unde nu suntem majoritari există minorităţi naţionale, pe care uneori le putem înţelege, alteori nu le putem înţelege. Noi trebuie să le arătăm altora că suntem mai presus de lucruri care sunt omeneşti şi  câteodată egoiste.  Noi trebuie să arătăm că patria noastră este comună pentru toată lumea. România este ţara pe care o iubim şi pe care trebuie să o iubească toată lumea, toţi locuitorii acestei ţări, că le place că nu le place şi o spunem cu gând de fraternitate şi gând creştinesc.  Patria, mama, şcoala, dascălii îi iubim necondiţionat!  Nu putem spune că ne iubim patria pentru că ne oferă ceva.   Patria câteodată nu poate avea condiţiile să  prospere aşa cum ar trebui, dar trebuie să o iubim pentru că patria este ca şi mama, ca şi părinţii! 

De la Ianculeşti, delegaţia s-a deplasat la Marna, la mormântul eroilor necunoscuţi căzuţi în luptele din octombrie 1944.

Aici, părintele paroh, Călin Pop a oficiat slujba de pomenire a eroilor.

Prof.Viorica Tomai  a multumit înalţilor oaspeti pentru onoarea acordată satului, prin prezenţă , afirmând  că prin această acţiune sunt  determinati să iasă din noaptea nepăsării şi a indiferenţei.  A rostit câteva cuvinte si  Amalia, fiică a satului, care a avut un bunic ce a luptat pe  front.Ea a povestit:

,,Vă spun ceea ce ştiu de la mama mea, care, ca mulţi alţii a fost orfană de război. A avut 2 ani când tatăl dânsei a plecat pe front, când foarte mulţi au plecat.Străbunica mea  avea o fată şi 6 feciori…,înainte de război a rămas văduvă… în război a avut 6 feciori! Deodată, 6 feciori! Mă întreb cum i-o fi fost  sufletulacestei  mame  cu  6 feciori pe front! Bunicul meu  a rămas undeva pe frontul din  Stalingrad şi nimeni nu a ştiut de dânsul şi încă un frate de-al dânsului,Teodor, undeva în Moldova a luptat şi aproape de 23 august toată unitatea lor a dispărut  şi nimeni n-a mai ştiut de dânşii, la fel ca mulţi alţii din Marna. Acum comemorăm eroii  dar oare, mamele, nevestele lor n-au fost eroine?’’

Distinşii academicieni au rostit alocuţiuni si la Marna iar apoi au servit din bucatele preagătite de localnici.

Ultima oprire a fost la mormintele eroilor  din Carei, grupul de astristi si  distinsii lor invitati  au fost întâmpinaţi de Pr. Vicar Foraneu,Radu Filip – Protopop greco-catolic de Carei.

Duminică, 25 octombrie 2015, programul zilei va începe cu o slujbă arhierească săvârsită de IPS Mitropolitul Andreicuţ si de PS Iustin Sigheteanul, urmând ca de la ora 12,30 sa înceapă ceremoniile militare.

redactia

comentarii

de costel la 25 octombrie 2015 - 23:29

cinste celor doi academicieni pentru gestul lor!

Lasati un comentariu