Şi despre careieni în noul volum „Oameni şi locuri din Sătmar” semnat Viorel Câmpean

• publicat la: 16 decembrie 2015
Şi despre careieni în noul volum „Oameni şi locuri din Sătmar” semnat Viorel Câmpean

„S-a sculat mai an, bădiţa Câmpean,

Ca să scoată dintre colburi,

Mândri oameni faine locuri” ….Voicu Şichet

Marţi, Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a găzduit o nouă lansare de carte semnată  dr.Viorel Câmpean, binecunoscutul  istoric sătmărean.

Volumul “Oameni şi locuri din Sătmar“ este al treilea din acest ciclu, primele două fiind lansate în anul 2011, la  Casa Creaţiei din Satu Mare, în prezenţa oficialităţilor de atunci.

Pe zi ce trece, Viorel Câmpeanu continuă să rămână o piedică în calea uitării, împlinind profeţia lui Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie de la acea dată şi care îl asemuia ,,…cu Dariu Pop, un veşnic căutător de informaţii pe întreg cuprinsul judeţului”. detalii.

Un public numeros, venit din toate colţurile judeţului,  l-a înconjurat cu dragoste pe autor, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru cei care au dorit să asiste la eveniment.

Oficiile de gazdă au aparţinut doamnei Lacrima Istrăuan, directorul instituţiei, care i-a avut alături pe Voicu Şichet, Ioan Andreica şi Aurel Pop, directorul editurii ,,Citadela”. Doamna Istrăuan a mulţumit autorului pentru munca depusă în toţi aceşti ani în slujba Bibliotecii Judeţene şi a remarcat numeroasele  apariţii tipografice  ca o consecinţă a  efortului depus.

Cuvinte elogioase la adresa autorului a avut  redactorul revistei ,,Eroii Neamului”, col(r) Voicu Şichet care a apreciat fructuoasa colaborare cu…„cel mai harnic şi mai constant dintre colaboratori. ..”

Nici prof. Ioan Andreica, redactor al publicaţiei ,,Mesagerul”,  nu l-a „menajat” prea mult pe Viorel, afirmând că ,,…e cel de care Sătmarul avea nevoie de mult timp…”.

Potrivit celor menţionate de Aurel Pop, directorul editurii Citadela, cu această ultimă lucrare lansată din ciclul ,,Oameni şi locuri din Sătmar”,, … 97% din localităţile din judeţul Satu Mare sunt cuprinse în cele 1.100 de pagini ale celor 3 volume. Viorel s-a aplecat asupra personalităţilor din  aşezările  sătmărene şi consider că această lucrare ar trebui să facă parte din fiecare bibliotecă comunală sau orăşenească. Munca depusă de el nu este numai voluminoasă, dar a fost făcută cu plăcere…când mergeam la Cluj cu diferite probleme, după rezolvarea lor nu mergeam la o bere,  ci căutam pe aleile Cimitirului Central din Cluj mormintele personalităţilor născute la Satu Mare ….am pornit la drum cu Viorel în anul 2008, eu ca editor şi el ca autor şi avem la ora actuală 12 cărţi scoase împreună…”.

Cu ocazia lansării celui de-al treilea volum din ciclul amintit, Aurel Pop i-a acordat lui Viorel Câmpean o Diplomă de Merit pentru promovarea valorilor şi personalităţilor culturale de pe plaiurile sătmărene.

Alocuţiunea rostită de Viorel Câmpean în finalul manifestării a fost deosebit de sugestivă şi de apreciată de toţi cei prezenţi.  Cu modestia caracteristică, acesta a mulţumit pentru frumoasele cuvinte rostite la adresa lui, considerându-le ca de obicei mult exagerate ,,…că doar nu veţi putea  spune lucruri urâte despre cineva tocmai la lansarea lui de carte…vă mulţumesc pentru toate cuvintele frumoase…şi îmi doresc ca să vină cât mai repede acel moment  de normalitate în cultură, când nu va fi nevoie ca prof.Andreica să scoată pe cheltuiala lui ,,Mesagerul” sau la fel domnul Ovidiu Mica…”.

Dintre cei prezenţi în public, au dorit să ia cuvântul fostul director al Bibliotecii Judeţene, Angela Câmpean şi Nelu Sălăjanu, membru al cenalclului ,,Afirmarea”, urmaş al eroului hotoănan, Virgil Sălăjanu.

Fiind un specialist al stilului epigramistic, al catrenelor, Nelu Sălăjanu a vorbit în versuri:

,,Se cunoaşte de departe că e scriitor isteţ,

Şi oamenii la el în carte

Sunt mai mulţi ca în judeţ!”

Atmosfera  caldă din timpul manifestării  s-a păstrat şi pe timpul protocolului bine asezonat cu tradiţionalele plăcinte la fel de calde, savurate de către toţi  prietenii autorului Viorel Câmpean.

Doctor în istorie din anul 2012, angajat al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Viorel Câmpean este un pasionat al istoriei locale sătmărene. Alături de cele  trei volume din ciclul Oameni şi locuri din Sătmar, a mai realizat câteva contribuţii monografice importante pentru istoria unor localităţi sau personalităţi sătmărene: Centenarul bisericii greco-catolice sin Săuca, Silvaş; Vezendiu – 750 de ani de atestare documentară; Grigore Maior. Portretul unui intelectual român din secolul XVIII şi 200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătăreşti. Omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi (împreună cu Voicu Şichet).

A îngrijit apariția volumului Vasile Pătrașcu, din Cronica Hotoanului. De asemenea, împreună cu drd. Aurel Pop, a îngrijit apariția volumelor: Zarca de Gabriel Rațiu, Monografia satului Supuru de Sus și Contribuțiuni la Revoluția din 1848 în Sălaj cu mai multe documente inedite în text cu anexe, ambele aparținând lui Ioan Ardeleanu-Senior.

Al treilea volum din Oameni şi locuri din Sătmar ne oferă plăcute surprize şi despre personalităţi careiene şi scrierile lor. Am avut surpriza să descopăr creaţii prea puţin cunoscute şi mediatizate din lirica lui Corneliu Bala…

Cei care doresc să o procure, pot apela la editura Citadela, tel: 0746 248 263.

Daniela Ciută


comentarii

Lasati un comentariu