Tu, străine, cel care-mi vorbeşti ţara de rău

• publicat la: 1 martie 2016
Tu, străine, cel care-mi vorbeşti ţara de rău

M-am cam plictisit să aud aceleaşi stereotipuri false venite de peste graniţă stabilită de tine. Să-mi reaminteşti prin deceptii cât de urât e aici, deşi tu nu ştii cât de frumos e aici. Să-mi vorbeşti de rău rudele, deşi nu ştii care sunt rudele mele.

– Află că milioane de oameni trăiesc azi în toată lumea, datorită lui Nicolae C. Păulescu, definitorul oficial al insulinei.

– Tu ai scris în şcoli cu stiloul tău, nu? Inventat de Petrache Poenaru

– Data viitoare când zbori în concediu să-ţi amintesti că tu te deplasezi prin aer ca pescăruşul, ajutat de Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, pentru că ei au aterizat cu primul avion din istorie, s-au jucat cu primul avion fuselat aerodinamic,şsi unul din ei a inventat motorul cu reacţie. Să te văd, ştii cine?

– Tot noi am dus lucrurile mai departe şi azi ne-am depăşit limitele cerului datorită lui Hermann Oberth, părintele fondator al astronauticii. Admiră-mi mândria, pentru că el s-a născut şi a crescut în aceleaşi oraşe ca şi mine (Sibiu, Sighişoara)

– Apropo! Ştiai că un crater de pe lună îi poartă numele lui Spiru Haret? Pentru că a creat baza astrofizicii moderne (fenomele observate de astronomie)

– Află că tu azi îţi poţi face zi în miez de noapte pentru că Nicolae Teclu a contribuit la chimia mondială (inventând becul cu reglarea curentului electric şi gaz). Şi dacă treci prin Timişoara să îţi notezi că a fost primul oraş iluminat electric din Europa.

– Dacă lumea a scăpat de holeră să-i mulţumeşti lui Ioan Cantacuzino, da?

– Dacă lumea a scăpat de Hitler atunci să-i mulţumeşti lui Gogu Constantinescu, pentru că el a oferit supremaţia aviaţiei britanice prin inventarea sonicităţii (ştiinţa care a ajutat la invenţia mitralierei cu cadenţă de tragere sincronizată cu rotaţia elicei montată pe avioanele de luptă); cam tare nu?

– Şi dacă tot vorbim de războaie şi eroi, data viitoare când te rogi spre cer să-i mulţumeşti şi bunicului meu, pentru că el a luptat alături de ai tăi, ca să te bucuri tu de pământurile şi libertăţile tale.

– Te uiţi cu plăcere la Animal Planet ştiu, pentru că Emil Racoviţă a oferit baza de studiu datorită fondării biospeologiei.

– Te plimbi cu drag în Porschele tău puternic! Reţine numele Aurel Persu, inginerul mecanic care a inventat prima maşină aerodinamică cu motor în spate. Du-te şi vizitează Muzeul Tehnic din Parcul Carol, să te convingi.

– Dacă ai inventat internetul şi securitatea lui atunci de ce pe hackerii români (care au spart servere de top cum sunt cele de la Air Force, US Army, NASA) nu îi premiezi că ţi-au arătat greşelile, ci îi închizi prin închisori?

– Te întinereşti cu Gerovital, iar produsele institutului Ana Aslan au tratat pacienţi cu nume sonore, simbolurile tale, ca: Charlie Chaplin, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, Ferdinand Marcos, contesa Zwarowskzy…

– Hai să-ţi zic un mic amănunt discret despre George Enescu, supranumit ‘Mozart de Romania’, care a oferit numele unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică simfonică din Europa – când a plecat prin lume a ajuns directorul Filarmoncii din New York.

– Iar dacă citeşti cât de frumos scria academicianul Nicolae Iorga despre Enescu începe să ţi se încălzească sângele (al meu e latin, deci fierbe); admiraţie civică să fie oare?

– Apropo de filarmonică, caută pe Google despre Sergiu Celibidache, muzicianul numit “Musical director of City of Munich”, adică nucleul cultural al Germaniei

– Constantin Brâncuşi a fost ‘mai şmecher decât prevedea moralitatea vremii’, înţelegând că pentru a redefini sculptura mondială a trebuit să vina la tine-n ţară

– Iar Hagi, Nadia şi Năstase nu sunt doar imaginea unei bănci, ei au dus performanţa sportivă la nivelul superior; cel în care generaţii de copii din lume au crescut cu posterele lor pe pereţi, aşa cum am făcut-o şi eu

– Piese produse de Maria Tănase, sunt azi preluate de trupe mari în lume, începând să înţeleagă frumuseţea sufletului său.

– Vrei să-ţi zic în câte zeci de ţări a fost tradus şi citit Mircea Eliade şi cât de evoluat a fost, că de abia azi începe lumea să-l înţeleagă?

– Şi îmi pare rău că nu-l poţi traduce pe Mihai Eminescu, ca să îl citeşti cu pasiune ca şi pe Hugo, T. S. Eliot, Shakespeare, sau Puskin.

– Vlad Ţepeş, Vlad Dracul, Dracula. Vei vedea că la un moment dat legenda asta va ajunge acolo aşa cum trebuie, dacă nu cumva a ajuns deja.

– George Emil Palade, Herta Muller, şi Ioan Moraru au păşit pe covorul premiaţilor Nobel; tu poţi?

Aş vrea să mai enumăr mulţi ‘campionii invizibili’ de azi doar că tu nu-i vezi pe ei.

Aş enumera top companie de construcţii în Spania, pentru că noi am construit drumurile acolo, despre cea mai apreciată soprană la Royal Opera House la Londra, despre una dintre cele mai bune tenismene din lume, că vorbim de 3 ori mai multe limbi decât tine, despre un băiat plecat din Baia Mare ajuns unul dintre cei mai bine vânduţi pictori din Londra, de restaurante de lux din Roma deţinute de ai mei, despre doctorii ce scriu azi istorie în Franţa şi Canada, despre datoriile financiare pe care ţara ta încă le are faţă de noi şi, deşi ar trebui să depui un efort să le returnezi, ne arăţi cu degetul zicând că românii sunt ţigani şi săraci, iar tu încă n-ai venit să ne vizitezi.

Noi nu stăm în rulote la Roma, nu cântăm în intersecţii în Paris, nici la acordeoane în Londra.

Noi stăm la cozi la teatre şi ne dăm puţinii bani pe cărţi şi le citim pe stomacul gol. Vezi că ne confunzi.

Vorba lui Ion “Nu avem 7 fraţi acasă, mama chiar nu e bolnavă / Tata şi-a băut cafeaua şi a plecat la muncă-n grabă…”

Sursa https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2016/01/25/tu-straine-cel-care-mi-vorbesti-tara-de-rau/

Lasati un comentariu