„Credem în inima şi istoria noastră”- Preşedintele Academiei Române la jubileul de la Cluj Napoca

• publicat la: 18 mai 2016
„Credem în inima şi istoria noastră”- Preşedintele Academiei Române la jubileul de la Cluj Napoca

Marti, 17 mai 2016, a avut loc  şedinţa festivă  care a marcat deschiderea Zilelor Academice Clujene, cu ocazia  jubileului Academiei Române – 150 de ani în Serviciul Naţiunii Române.  Cu o seară înainte a fost  oficiată slujba de pomenire a celor peste 300 de academicieni trecuţi la cele veşnice în cei 150 de ani de existenta a Academiei Române unde ÎPS Andreicuţ , Mitropolitul Clujului a mulţumit acad.Marius Porumb pentru iniţiativă şi implicare.

Aula Magna a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca a gazduit marti 17 mai evenimentul omagial  în prezența Preşedintelui Academiei Române, acad.Ionel Valentin Vlad, a Preşedintelui Academiei din Republica Moldova, Gheorghe Duca și a Președintelui Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, acad.Emil Burzo, a ÎPS Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, a ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a PS Florin Crihălmeanu, Episcopul Clujului, a PS Virgil Bercea, Episcopul Oradiei, a rectorului acad. I.A,Pop, a preşedintelui ASTRA, prof.univ. Dumitru Acu, a  prefectului Vuşcan, a primarului Emil Boc, a  numeroşi academicieni şi profesori universitari, membri corespondenţi ai Academiei, directori de institute (care au prezentat instituţiile pe care le conduc), cercetători, personalităţi din domeniul culturii româneşti, invitaţi.

Cuvantul de deschidere a apartinut  Acad. Ionel Valentin Vlad – Preşedintele Academiei Române, care a prezentat in mod succinct istoria Academiei Romane si a remarcat ca procentul de 0,3% alocat cercetarii din Romania este unul dintre cele mai scazute din spatiul European.

Încercăm să atingem cele mai înalte culmi ale ştiinţei contemporane, să urmăm reguli de obţinere a proiectelor prin competiţii, să numărăm rezultate… Avem cam o treime din numărul mediu de cercetători din UE, iar procentul din PIB alocat cercetării, 0,3%, este nesemnificativ în comparaţie cu alte ţări europene. Cum să fii competitiv în aceste condiţii? ….Speram in scoala si in educatie ..Credem in inima si istoria noastra, inaintasii nostril ne oblige prin exemplul dat de ei…”

Au rostit alocutiuni toti membrii prezidiului . În cadrul festivității  membrii ai Academiei Române au primit din partea filialei din Cluj, diploma „Meritul Academic”. Cu prilejul acestei aniversări a fost omagiat și Academicianul Horea Colan, care a împlinit recent vârsta de 90 de ani.

Pentru nemembrii, distinctiile au fost acordate inainte de inceperea festivitatii, la sediul Academiei Române din Cluj. Activitatea ASTRA Carei nu a rămas neobservată, o deosebit de onorantă distincţie, Medalia ,, Distincţia Culturală,,  fiind acordată preşedintei Daniela Ciută de către preşedintele acad. Emil Burzo al filialei Cluj a Academiei Române. Menţionăm că  Academicianul Emil Burzo este cel mai renumit fizician român din ultimii 150 de ani.

Momentele  muzicale au fost  susţinute  de Corul de cameră „Psalmodia Transilvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj.

De la ora 13:00, în fața universității clujene  au evoluat  formații de dansatori din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud și Cluj  care au  prezentat   dansul fecioresc din România, înscris pe lista patrimoniului mondial Unesco.

Manifestările au continuat la Biblioteca Academiei Române cu dezvelirea unei plăci comemorative, care a fost sfințită de înaltele feţe bisericeşti.

Au  urmat lansări de cărţi  şi  vernisajul unei expoxiții de carte științifică, ce a cuprins lucrări, cărți și documente ale membrilor Academiei Române.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă a Academiei Române, Banca Naţională a României a emis o monedă aniversară dedicată activităţii acestei instituţii în slujba progresului ştiinţific, artistic şi cultural. Apărută în trei variante, din aur, argint şi bronz, moneda este integrată într-un album care cuprinde fotografii istorice ale Academiei şi membrilor ei, de la fondatorii Societăţii Literare Române, la protectorii regali Carol I şi Ferdinand, precum şi la elita actuală a acestui for suprem de cercetare şi cultură.

Albumul este dublat de catalogul filatelic Personalităţi de seamă ale Academiei Române în tezaurul filatelic românesc, care conţine mărci poştale dedicate membrilor Academiei, emise de România în perioada 1939-2005, editat într-un tiraj de 250 de exemplare. Printre personalităţile reprezentate în colecţia filatelică trei provin din spaţiul transilvan: Lucian Blaga, Emil Racoviţă şi Liviu Rebreanu. Setul de trei monede, precum şi cele două albume se pot achiziţiona la preţul de 2500 RON – au precizat reprezentanţi ai Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Tania Panaitescu la 19 mai 2016 - 13:23

Multe felicitari pentru tema poeziei din inchisorile vechiului regim de teroare. De ce nu ar infiinta Municipalitatea un Muzeu ca la Sighet, daca tot s-a organizat Simpozionul national Gheza Vida. /?/ De ce nu, marilor profesori universitari de istorie de la Cluj/ chiar si pensionati de curand…/meritele stau in carti, tratate publicate si atitudini concrete in favoarea adevarului si a armoniei intre hotarele natiunii romane.
Multe felicitari curatorilor Muzeului de Istorie din Bucuresti pentru realizarea documentatei expozitii privind artefactele in metale pretioase ale dacilor/getilor.

Lasati un comentariu