Grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei dezvelit fără simboluri româneşti

• publicat la: 19 noiembrie 2017
Grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei dezvelit  fără simboluri româneşti

A  fost dezvelit grupul statuar Otilia Marchiş-Ady Endre din Carei în prezenţa cetăţeanului Kovacs Eugen şi a invitaţilor săi. A fost prezentă toată conducerea UDMR de la nivel naţional şi judeţean, PS Virgil Bercea, episcopul  greco-catolic de Oradea, episcopul  reformat Csuri Istavan, preşedintele CJ, Pataki Csaba,  subprefectul Alfater Tamas şi oaspeţi din Ungaria printre care Szili Katalin, fostul președinte al Parlamentului Ungariei.

Parlamentarii Kelemen Hunor, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al UDMR, senatorul Turos Lorand, deputaţii Erdei D. Istvan şi Magyar Lorand,  conducerea judeţului, consilierii judeţeni  şi subprefectul au legitimat prin prezenţa lor o manifestare la care nu au existat însemne româneşti ci doar maghiare.  O palmă dată de autorităţile locale şi judeţene  românilor din Carei precum şi personalităţilor româneşti!

De ce nu au fost puse alături de steagurile  existente şi steaguri româneşti aşa cum se cuvine ? Deranja un drapel românesc în Carei?

Dezvelirea grupului statuar a fost efectuată de către primarul Kovacs fără eşarfa de primar, de preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor  şi episcopii Virgil Bercea şi Csuri Istvan. Au  sfinţit  grupul Otilia Marchiş-Ady Endre  protopopul greco-catolic de Carei, vicar foraneu Radu Filip  și protopopul reformat de Carei, Tolnay Istvan.

Au urmat alocuţiunile invitaţilor.  Primarul fără eşarfă Kovacs Eugen a afirmat că …„pe lângă dezvoltarea infrastructurii și creșterea economică, conducerea orașului acordă o atenție deosebită trecutului istoric și cultural al localității. Un exemplu în acest sens îl constituie prezentul grup statuar Ady Endre- Otilia Marchiș. Ambele personalități sunt strâns legate de Carei…Acest grup statuar marchează conviețuirea interetnică pașnică din Carei, devenind un simbol al acesteia. De asemenea, grupul statuar dezvelit azi marchează întâlnirea culturilor și respectul acordat lor. Otilia Marchiș și Ady Endre au ajuns la Paris provenind din două culturi diferite, română, respectiv maghiară, acolo fiind pătrunși amândoi de cultura franceză și cea europeană…”.

Din păcate , în timp ce rostea aceste cuvinte cei prezenţi  nu au văzut niciun steag al  poporului  din care provenea Otilia Marchiş  fapt ce denotă  totală lipsă de respect fiind   în totală  contradicţie cu cele afirmate în alocuţiune! Un fel de una spunem şi alta facem.

Nu a fost singurul vorbitor care a făcut asemenea afirmaţii  deci ne punem întrebarea  ce înţeleg vorbitorii prin respect şi simbol al convieţuirii interetnice paşnice din Carei?

Toţi ceilalţi vorbitori au vorbit doar în limba maghiară deşi unii dintre ei erau parlamentari în Parlamentul României. Nimeni nu a asigurat pentru românii prezenţi traducerea , în semn de respect şi pentru o convieţuire interetnică paşnică.

La fel ca la lansarea de carte ce a precedat această dezvelire de grup statuar, vorbitorii au făcut referiri la Otilia Marchiş prin porecla sa, în totală lipsă de respect pentru  memoria acesteia. Cartea care aduce un afront memoriei Otiliei Marchiş a fost  tipărită cu sprijinul Primăriei Carei şi  este comecializată de către Asociaţia fotografilor Venig Laszlo din incinta castelului dar şi în incinta unui magazin din centru, la negru.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

O altă caracteristică a vorbitorilor a fost referirea la apropierea  Centenarului Marii Uniri, făcându-se referire la  importanţa păstrării unităţii şi identităţii  dar nu a celei româneşti  precum şi la faptul de a ,,păstra ce este al nostru,,. Pilda cu clădirea peretelui şi apoi susţinerea lui a fost foarte elocventă.

La final a vorbit şi autorul acestei lucrări, Biro Lajos din Mateszalka, Ungaria,   care a firmat că abia în septembrie a primit comanda şi a avut emoţii pentru termenul de execuţie.  Pentru amplasarea acestui grup statuar la Carei  a fost solicitat votul consiliului Local în data de 26 octombrie iar  valoarea lucrării  va fi bugetată … în 21 noiembrie 2017. Biro Lajos este şi autorul bustului grofului Karoly din parcul castelului.

Pe grupul statuar  înscrisurile apar prima dată în limba maghiară şi apoi în limba statului unde ne aflăm iar datele despre sculptor apar doar în limba maghiară.

A urmat apoi  un scurt moment artistic şi  depuneri de coroane şi flori la grupul statuar Ady Endre- Otilia Marchiş. Şi  de această dată bronzul pentru lucrare a fost furnizat de către Mold Marius, deţinător al unei afaceri cu flori şi schimb valutar.

Un eveniment ce trebuia să fie o sărbătoare pentru toti careienii a fost şi de această dată  rezervat ca sărbătoare  doar  unei părţi  a comunităţii careiene  în timp ce românii  nici nu au înţeles despre ce s-a făcut vorbire şi au văzut că lipseşte steagul care îi reprezintă. În prag de Centenar  al Marii Uniri primăria Carei nu respectă românii şi simbolurile ţării în care trăim .  Pentru că doar Buletin de Carei a menţionat despre lipsa steagurilor româneşti de la această manifestare vă invităm să urmăriţi mai multe imagini …

https://www.facebook.com/pg/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1946658215582447

Aşteptăm reacţiile celor care au afirmat că la Carei nu se vorbeşte în şoaptă limba română faţă de discursul parlamentarilor  prezenţi care nu au vorbit DELOC  în limba română. Şi chiar meritau făcute cunoscute aceste alocuţiuni interesante.

Buletin de Carei

comentarii

de sinkzsuzsanna la 19 noiembrie 2017 - 14:20

Sper din tot sufletul că acest eveniment nu s-a înscris în CEntenar. Nu are nicio legătură! Are vreo importanță cine a donat bronzul? Totuși cine a făcut traducerea pentru buletin?

de Buletin de Carei la 19 noiembrie 2017 - 14:29

Un eveniment fara steagul românesc nu poate fi înscris în cadrul acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Deranjează că se ştie cine a donat bronzul? A fost anunţat la manifestare donatorul. Ne sugeraţi că vreţi să veniţi ca traducător la Buletin de Carei? Atenţie, pentru că la noi se practică respectul reciproc şi nu batjocura la adresa personalităţilor locale prin omiterea numelui lor adevărat şi tipărire poreclei în locul pseudonimului literar sau al numelui. Dacă credeţi că puteţi să trataţi orice careian în mod nediscriminator vă aşteptăm. O vreo problemă cu traducerea noastră?

Lasati un comentariu