Cu veterani despre veterani la Castelul din Carei

• publicat la: 26 aprilie 2018
Cu veterani despre veterani la Castelul din Carei

Joi, 26 aprilie 2018, de la ora 11.15, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Municipiul Carei a avut loc o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Veteranilor de război.

 Evenimentul, moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei a debutat cu intonarea imnului Național al României, după care au urmat alocuțiunile din partea organizatorilor și invitaților.

Au luat cuvântul Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural, care a vorbit despre originea și semnificația Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită la data de 29 aprilie, după care Lt. Colonel Balazs Gheorghe, Comandantul Centrului Militar Județean Satu Mare a susținut o alocuțiune în care a prezentat detalii despre implicarea forțelor armate române în cele două conflagrații mondiale, dar și în alte teatrele de operațiuni, respectiv eroismul de care au dat dovadă ostașii noștri, iar Voicu Șichet, colonel în rezervă și redactor-șef la revista Eroii Neamului, a prezentat în discursul său sacrificiul celor care s-au jertfit pentru patrie și rolul determinant pe care l-au avut în luptele din timpul celor două Războaie Mondiale și a recitat la finalul alocuțiunii două poezii.

 Daiana Dragoș și Adrian Sabău, elevi ai Liceului Teoretic Carei au prezentat două eseuri despre sacrificiul militarilor români în timpul celor două Războaie Mondiale. La finalul evenimentului elevul Adrian Sabău a recitat o poezie despre eroi.

 Totodată au fost deschise o expoziție de cărți despre război și istorie militară, puse la dispoziție de Biblioteca Municipală Carei, o expoziție de fotografie, având ca subiect Primul și al Doilea Război Mondial și au fost prezentate câteva imagini din expoziția de fotografii care surprinde monumente ale eroilor și a fost pusă la dispoziție de domnul Voicu Șichet.

Din partea Centrului Militar Județean Satu Mare au mai fost prezenți la manifestare colonelul Mureșan Dafin, respectiv maiorul Raț Bujor, iar din partea Poliției de Frontieră Carei a fost prezent comisarul-șef Emil Frunză. Reprezentanții Centrului Militar Județean au adus și un stand cu materiale promoționale astfel încât tinerii prezenți la eveniment au putut solicita informații în vederea urmării unei posibile cariere militare.

 La manifestare au participat două clase de elevi de la Liceul Teoretic din Carei, alături de domnii profesori Lucian Madai și Vlad Pașca, o clasă de elevi de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, alături de doamna profesoară Elena Coșarcă, respectiv un grup de elevi din Baia Mare, alături de învățătoarea care i-a însoțit.

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Cultură a municipiului Carei, în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural și Biblioteca Municipală Carei și s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Lasati un comentariu