Nici o „ECO ŞCOALĂ” în Carei

• publicat la: 18 mai 2018
Nici o  „ECO ŞCOALĂ” în Carei

În  perioada 15 – 17.05.2018 la nivelul județului Satu Mare a avut loc reevaluarea Programului Eco Școala la nivelul a 13 instituții de învățământ din județul Satu Mare, zile în care comisia de evaluare formată din doamna Dincă Cornelia – Președinte Centru Carpatic de Geoecologie București însoțită de Dl.Petru Dincă – vicepreședinte CCDG  şi membrii comisiei de evaluare din partea APM Satu Mare: Elisabeta Békéssy  în calitate de coordonator zonal al Programului ECO-ŞCOALĂ şi director APM, Adriana Culda -consilier pe relații publice, Ramona Farkaș în calitate de consilier pe gestiunea deșeurilor, respectiv ISJ: Leontina Ghiț-inspector preşcolar şi Mariana Săsăran -inspector şcolar au evaluat impactul pe care l-au avut şi îl au activităţile eco asupra elevilor, şi felul în care a reacţionat comunitatea, colegii, părinţii, toţi cei din jur.

La nivelul județului Satu Mare, programul a fost implementat prima dată în anul 2001 sub îndrumarea doamnei Bekessy Elisabeta, director executiv APM Satu Mare care este numit din partea FEE, coordonatorul zonal al programului pentru județele Satu Mare și Maramureș ca recunoaştere pe plan internaţional a implicării și dăruirii sale în implementarea cu succes a programelor de educaţie ecologică  pentru tânăra generație.

În prezent în judeţul Satu Mare, sunt înscrise 19 instituţii de învăţământ din care 13 au statutul de  „ECO ŞCOALĂ” şi au primit simbolul programului „Steagul Verde”: GPP 6, GPP Guliver, GPP Draga Mea, Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Şcoala Gimnazială Ion Creangă, Şcoala Gimnazială nr. 10, Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Şcoala Gimnazială Mircea Eliade, Şcoala Gimnazială Pişcolt,  Şcoala Gimnazială Bălcescu-Petofi, Şcoala Gimnazială Dr. V. Lucaciu, Colegiu Naţional Ioan Slavici, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi.

Toate instituțiile evaluate s-au prezentat la nivelul aşteptărilor comisiei, au demonstrat capacitatea şi dorința de a păstra Steagul Verde prin activitățile  ecologice desfăşurate în ultimii doi ani, foarte diversificate, cu rezultate palpabile,  în beneficiul  mediului.

Calificativele evaluatorilor  reflectă înaltele standarde ale învățământului ecologic în județulnostru care se datorează în primul rând cadrelor didactice devotate profesiei dar și dorința tinerei generații de implicare în protejarea mediului înconjurător.

Aceste zile care au imprimat în sufletele evaluatorilor trăiri profunde prin gradul ridicat de profesionalism cu care elevii au ştiut să prezinte rezultatul muncii susținute şi desfăşurate în beneficiul mediului, au avut și momente cu puternică  încărcătură emoțională.

Astfel în data de 16.05.2018, Domnul Prefect Darius Filip,  împreună cu doamna director executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, au oferit clipe de neuitat doamnei preşedinte Cornelia Dincă  la sediul Prefecturii județului Satu Mare și i-au înmânat o diplomă de onoare pentru contribuţia adusă la dezvoltarea durabilă a judeţului Satu Mare prin educarea tinerei generaţii în contextul obiectivelor programului.

Evaluarea şcolilor înscrise în Programul ECO-ŞCOALĂ s-a finalizat cu vizitarea taberei ecologice de la Tarna Mare  care poartă denumirea generică de: ”Aşezământ pentru natură şi iubire creştină,, şi nu întâmplător pentru că aici se îmbină mai mult decât oriunde educația ecologică cu educația creştină, cele două fiind într-o armonie perfectă. Musafirii noştri de la CCD București au fost puternic impresionați de magia taberei, de modul în care căsuțele deşi realizate din deşeuri reciclabile gen PET cu participarea tinerilor, se contopesc cu natura creând un întreg perfect .

După trei ”ECO”- zile am conștientizat cu toții că îmbunătățirea calitații mediului în școală și împrejurimile ei te învață să îmbini munca cu plăcutul, să formezi o echipă, să lucrezi împreună și pentru ceilalți, iar Programul internațional ”Eco-Școala” reprezintă o alternativă ecologică, instructivă și interesantă de petrecere a timpului liber iar obținerea și păstrarea Steagului Verde este un eco-indicator recunoscut pentru educația privind Dezvoltarea Durabilă și în acelasi timp, un certificat al performanțelor de mediu ale instituțiilor de învățământ.

 

Lasati un comentariu