Preotul paroh Sorian a devenit pensionar. Sfinţire de cruce la Ianculeşti

• publicat la: 20 iunie 2018
Preotul paroh Sorian a devenit pensionar. Sfinţire de cruce la Ianculeşti

În ziua de duminică 17 iunie 2018, a avut loc în biserica din Ianculeşti o Sfântă Liturghie înălţătoare. Părintele paroh Gheorghe Sorian  care a slujit 41 de ani s-a retras din activite şi a ieşit la pensie la limită de vârstă.

Cu  această ocazie a fost instalat noul paroh în persoana tânărului preot Oneţ Mircea.

Din partea Protopopiatului  Carei a participat părintele Protopop Florian Mocanu.

Preotului Sorian i-a fost acordată o Diplomă de  Excelenţă pentru toată activitatea desfăşurată cu dăruire în slujba credincioşilor. Toţi cei de faţă au rostit  alocuţiuni.

,,Multe nu am de spus . Ce am avut de spus am spus de-a lungul anilor de slujire. Dar ceva tot trebuie să spun. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru harul şi puterea cu care m-a dăruit în slujire.

Le mulţumesc credicioşilor pentru colaborare. Tot ce s-a făcut la biserică este rezultatul jertfelniciei credincioşilor . Eu doar i-am ajutat. Am să amintesc şi numele preoţilor care au slujit la acest altar de la  zidirea bisericii şi până acum….

1.Nicolae Vidrigiu,din 1924 până în 1925

2.Constantin Varlan, 1926-1928

3.Ignatie Borza,1928-1930, şi protopop de Carei

4.Gheorghe Muntean,1930-1940 şi 1946-1970

5.Vasile Chirosca, 1971-1975

6.Gheorghe Sorian, 1977- până în prezent

Acum, la încheierea mandatului, nu vă spun nici la revedere nici adio deoarece rămân în sat cu dvs pentru câte zile mi-au mai rămas. Trec din altar de la slujire , în biserică la ascultare. Fiecare început are şi un sfârşit. Nimeni nu este de neînlocuit.  Sunt mândru că am slujit într-un sat de moţi, neîntrerupt, timp de 41 de ani şi unde cele 2 instituţii fundamentale, şcoala şi biserica au format cetăţeni profund credincioşi, harnici , cinstiţi şi patrioţi. Din rândul lor s-au ridicat prin studii superioare mulţi intelectuali..medici,jurişti,dascăli, preoţi, funcţionari publici care fac cinste locului unde s-au născut. Urez celui carevine în locul meu o pastoraţie rodnică,,  a afirmat părintele Sorian la slujba  de duminică 17 iunie 2018.

Tot  duminică, 17 iunie 2018, de la ora 16,00  a avut loc slujba de binecuvântare şi sfinţire a unei troiţe amplasate la intrare în sat dinspre DN 19.  Cine va trece de acum prin această parte va vedea o cruce frumoasă, înaltă, din marmură neagră, ridicată de urmaşii familiei Socolan Doina şi Aurel din Andrid. Cheltuiala a fost considerabilă dar a meritat efortul.  La sfinţire a luat parte alături de  săteni părintele Sorian,  protopopul de Satu Mare Ioan Socolan şi părintele Călin Pop din Marna Nouă. Toţi trei  sunt şi în legături de rudenie. Au fost adresate mulţimiri şi urmaşilor familiei Todea Roman din Baia Mare  care a pus la dispoziţie terenul pentru amplasarea crucii.

Crucea creştină aşezată la răscruce de drumuri va fi de acum un străjer al călătorilor. Celor care intră în sat le va spune  bine aţi Venit! iar celor care ies din sat  le va ura Drum Bun! şi le va întări nădejdea că prin închinare şi credinţă vor ajunge în pace la casele lor.

Buletin de Carei

PS

Nu am găsit pe pagina Primăriei Carei nici o imagine  cu părintele Sorian când rosteşte ultima sa predică oficială în calitate de paroh aşa că am preluat una în care apare şi el alături de invitaţi.

Lasati un comentariu