Lansare de carte. Pr.Dr.Vasile Lucaciu- Apostol al neamului românesc

• publicat la: 3 februarie 2019
Lansare de carte. Pr.Dr.Vasile Lucaciu- Apostol al neamului românesc

,,Limba noastră e cartea de istorie a poporului Român. În două milenii de existenţă nimeni şi nimic nu ne-a putut clinti de pe acest pământ. Am rămas aici! V-aţi întrebat cum, oare, a fost cu putinţă?!,, afirma Vasile Lucaciu la Procesul Memorandiştilor de la Cluj din 1894.

Ce poate fi mai înălțător decât  faptul că la 125 de ani de la acest discurs simțămintele patriotice nu au pierit și că  un fiu al satului natal al Leului de la Șișești a simțit acea chemare și datorie de a  cinsti memoria înaintașului său! Căci toată istoria noastră este o dovadă a credinţei înaintaşilor noştri şi a răbdării, şi a nădejdii, şi a luptei lor în această sfântă credinţă, în limba noastră.

O sală arhiplină astăzi la Căminul Cultural din Apa, localitatea natală a marelui patriot Vasile Lucaciu. Învățătorul Radu Viorel și-a lansat prima sa apariție editorială cu titlul Pr.Dr.Vasile Lucaciu, Apostol al neamului românesc în prezența a numeroși sătmăreni veniți din toate colțurile județului dar și a delegaților din Șișești.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului localității Apa, Trandafir Vasile Radu care a apreciat activitatea depusă în beneficiul comunității de către învățătorul Radu Viorel.

Moderatorul  manifestării a fost Felician Pop, director adj.la Centru de Creație Satu Mare.

,,Despre Vasile Lucaciu s-a scris și se va scrie în continuare dar este pentru prima dată când  scrie despre el cineva …dinăuntru. Nu este relevantă dimensiunea cărții. Importantă este lecția pe care o personalitate uriașă cum a fost Vasile Lucaciu o dă muritorilor din 2019, cea de a spune articulat și necondiționat ADEVĂRUL…Am o invidie  fertilă  pentru că Apa are un astfel de ferment cum  este Radu Vasile care cionstește memoria celui mai important personaj sătmărean, Vasile Lucaciu. În lucrarea de față autorul aduce elemente noi despre Constantin Lucaciu și despre vacanțale petrecute la castelul de aici al familiei Ternyei Janos. Aceaastă carte este truda unui dascăl care înțelege să facă ceva pentru comunitate și din păcate…sunt din ce în ce mai puțini astfel de dascăli,, a afirmat Felician Pop .

Au rostit apoi alocuțiuni și Robert Laslo, directorul Centrului de Creație Satu Mare, Nadia Fărcaș, editorul de la Ecou Transilvan din Cluj Napoca, Claudiu Porumbăcean de la Muzeul Județean Satu Mare.

Acesta din urmă a precizat că Vasile Lucaciu nu este nici al sătmărenilor, nici al maramureșenilor și nici al bihorenilor ci este al ROMÂNILOR.

Cuvinte de apreciere la adresa autorului a avut și directorul Școlii Gimnaziale Apa, prof. Delia Olaru care a precizat că ,,Radu Viorel s-a transpus total și perfect în rolul învățătorului român. Toate acțiunile lui promovează Apa, pe Vasile Lucaciu …sunteți o carte vie de istorie locală!,,

Invitații surpriză au fost urmașii familiei de moșieri Ternyei și anume Goncz Gabor și mama sa, acum nonagenară.

Au rostit frumoase cuvinte și Adrian Ștef, fost președinte al CJ Satu Mare, Vasile Bărbuș Crețu și  Mihai Sas. Cei prezenți au aflat că autorul a avut reale calități și în domeniul sportului fiind ani la rând cel mai bun atlet la nivel județean la proba de 1500 m, cu participări la competiții de nivel național.

Din Șișești a fost prezent învățătorul Gheorghe Făt. În scurta sa intervenție a atras atenția asupra faptului că ne debarasăm în mod nepermis în ultimul timp  de cuvântul învățător pentru a-l înlocui cu tot felul de alte denumiri. ,,Învățătorul nu este profesorul ci este lumina care se stinge luminând,, a conchis la final.

Manifestarea s-a încheiat cu intervenția autorului, învățătorul Radu Viorel, cu frumoasele sale gănduri despre comunitate și despre ce anume l-a îndemnat să lucreze în folosul comunității.

Pe parcursul lansării de carte au avut loc intervenții muzicale din partea elevilor învățătorului Radu Vasile, Doina lui Lucaciu fiind prima melodie.

Nu a lipsit nici sesiunea de autografe acordate de autor celor interesați de această apariție.

Fii ai satului , reprezentanți de asociații culturale și oameni de cultură sau localnici au continuat apoi discuțiile la o agapă frățească. Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și al Consiliului Local Apa și s-a distribuit  gratuit doritorilor. Radu Viorel este absolvent al Liceului Pedagogic din Carei, promoția 1974.

Daniela Ciută

 

 

 

Lasati un comentariu