Adunarea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Satu Mare

• publicat la: 5 aprilie 2019
Adunarea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Satu Mare

Astăzi au avut loc lucrările Adunării Generale a filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare. După intonarea Imnului de stat și al Imnului eroilor, Locotenent – colonel (R) ing. Ioan Zorin Platec, președintele Consiliului Director al ANCERM, a dat citire Raportului de Activitate pe anul trecut și s-a supus aprobării Planul activităților anuale din 2019, bugetul de venituri și cheltuieli, exercițiului financiar. Tot în cadrul întrunirii a fost ales delegatul la Conferința Națională în persoana președintelui Locotenent – colonel (R) ing. Ioan Zorin Platec. Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost dedicat mesajelor transmise de către invitați  și discuțiilor libere.

Au participat membrii ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Satu Mare precum și invitați în persoana președinților de asociații culturale, a colaboratorilor și a presei.

Au luat cuvântul Danciu Zamfir, directorul Direcției Județene de Cultură, Ștefan Coșarcă, consilierul președintelui CJ Satu Mare, Colonel (R) Voicu Liviu Șichet, vicepreședinte ANCERM, col.Radu Olah, Col. Gheorghe Strâmb, col(r) Nicolae Codreanu, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Satu Mare, Liviu Marta, director al Muzeului Județean Satu Mare, Daniela Bălu, director adjunct la Muzeul Județean, Daniela Ciută, președinte al Asociației ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei, Livia Haidu din partea Asociației pensionarilor Satu Mare. A fost prezent și Bogdan Georgescu , director la Direcția de Cultură din cadrul Primăriei Carei.

În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe activitatea de întreținere a mormintelor eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, a monumentelor închinate acestora, pe implicarea tinerilor în activități și pe identificarea de surse financiare pentru a face posibile activitățile. Unul dintre cele mai importante monumente este cel de la Hodod care este în curs de restaurare.

S-a discutat și despre necesitatea punerii în valoare a Monumentului Ostașului Român de la Carei momentan înconjurat de o perdea forestieră de peste 9 m înălțime. Președintele Asociatiei Veteranilor de Război Satu Mare, col(r)Nicolae  Codreanu, a  subliniat că nu este admisibil ca un monument de o asemenea încărcătură istorică pentru poporul român să nu fie vizibil când treci prin Carei. Domnia sa a specificat că nu a reușit să găsească nici o ilustrată cu Monumentul Ostașului Român  nici la Carei și nici la Satu Mare.

S-a făcut referire și la Troița românească din Satu Mare, amplasată la data de 15 martie 1991 de către asociația Vatra Românescă potrivit spuselor prof.Livia Haidu. Troița a fost ridicată de pe soclul pe care era amplasată la data de 12 septembrie 2018 de către angajați de la Primăria Satu Mare. Urmare a scandalului declanșat de ridicarea ei de pe locul de amplasament , Troița a fost repusă la data de 20 septembrie 2018 dar nu sus pe soclu ci în fața lui.

Toți invitații au apreciat colaborarea cu Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” din Satu Mare. Reprezentantul Asociației de la Colegiul Național Doamna Stanca, prof. Maria Govor, a făcut  o scurtă trecere în revistă a activităților organizate cu elevii în ultima perioadă precum și buna colaborare dintre conducerea unității de învățământ cu membri asociației.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu