Nucul care deranjează

• publicat la: 17 iunie 2019
Nucul care deranjează

Nucul este o specie protejată de lege în momentul de faţă. Persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

Pentru a evita cererile oficiale de tăiere a nucilor răzleți, unele persoane se ocupă cu …provocarea uscării lor. Se poate remarca din stradă situația din incinta secției Carei a Poliției de Frontieră….

Metoda folosită nu este una nou aplicată…ea a fost brevetată de alte persoane în cazul plopilor de pe drumul ce duce la Ianculești.

http://www.buletindecarei.ro/2015/08/crima-cu-premeditare-pe-drumul-ianculestiului.html

Lasati un comentariu