IN MEMORIAM GHEZA VIDA părintele Monumentului Ostaşului Român de la Carei. 107 ani de la nașterea sa

• publicat la: 28 februarie 2020
IN MEMORIAM GHEZA VIDA părintele Monumentului Ostaşului Român de la Carei. 107 ani de la nașterea sa

Astăzi se împlinesc 107 ani de la nașterea lui Gheza Vida, renumit sculptor român, membru corespondent al Academiei Române.

S-a întâmplat în 28 februarie 1913: S-a născut Gheza Vida, sculptor român. Gheza Vida (n. Baia Mare, judeţul Maramureş – d. 11 mai 1980, Baia Mare) a fost sculptor, membru corespondent al Academiei Române. S-a născut în familia lui Iosif şi Rozalia Vida, ca al optulea copil al acestora. Toţi cei şapte fraţi dinaintea lui muriseră la vârste foarte mici, de aceea părinţii i-au dat un prenume care nu mai fusese dat în familia lor (Gheza), în spiritul credinţei populare că astfel vor înşela soarta şi că el va supravieţui.

Gheza se trage dintr-o familie românească săracă. Tatăl său a fost miner sau, după unele surse, ţăran. Unii autori ortografiază numele său Gheza, alţii Geza sau Gèza dar sculptorul a spus, în mai multe rânduri că este român, fapt confirmat si de fiica sa, Zoe Vida, artist plastic membru al UAP.

În 1959 a expus în străinătate, la Praga, Budapesta, Varşovia şi Minsk. În 1960 a continuat expoziţiile peste hotare, prezentându-şi sculpturile la Leningrad, Cairo, Alexandria, Helsinki, Bratislava, Berlin şi Praga. În 1961 a participat din nou la expoziţii înafara ţării, la Paris, Damasc, Sofia şi Moscova.În 1963 expoziţiile sale au fost la Varşovia şi Praga. La Belgrad s-a organizat în anul 1964 Expoziţia „Gheza Vida – Alexandru Ciucurencu”. În 1965 a participat la expoziţia de la Bologna. În 1968 este ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici.În 1973 se organizează Expoziţia Vida-Kazar la Sala Dalles din Bucureşti şi se inaugurează Monumentul Ţăranilor Martiri de la Moisei. La 1 martie 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române.În cursul aceluiaşi an expune la Haga şi Bruxelles.
     În 1976 participă la o expoziţie la Londra, cu subiect dedicat lui Constantin Brâncuşi, la expoziţia omagială Brâncuşi de la Paris, la Bienala de la Veneţia şi la o expoziţie la Baia Mare. Se realizează primul film despre Gheza Vida şi opera sa.În 1977 participă la expoziţia „1907 în artele plastice”, la Bucureşti.În 1978 expune la Baia Mare şi la Berlin. Dintre numeroasele sale creaţii, se evidenţiază chipurile ţărăneşti, sculpturile inspirate de tradiţiile populare („Dans oşenesc”), de personajele legendare ale pădurii („Fata pădurii”, „Omul nopţii”, „Omul apelor”) sau inspirate de folclorul muncitorilor băieşi („Priculiciul minei”, „Vâlva minei”, „Varvara”), unice în peisajul plastic românesc contemporan.
      Alte lucrări memorabile sunt: „Monumentul Ostaşului Român” (1964) de la Carei, „Monumentul de la Moisei” (cioplit în lemn în 1966, înlocuit de o replică în piatră în 1972) şi „Sfatul bătrânilor” (1971) – pentru care artistul a fost distins cu Premiul Comitetului de stat pentru cultură şi artă. A încetat din viaţă la 11 mai 1980. Astăzi deja considerat un clasic al sculpturii româneşti, Gheza Vida şi-a înscris numele în istoria artei printr-o activitate cert influenţată de circumstanţele socio-istorice ale epocii sale şi chiar de un anume spaţiu bine determinat geografic: Maramureşul natal….sursa jurnalfm.ro

Vida Gheza a fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (1968, reales în 1973).

A încetat din viaţă la 11 mai 1980.

Centenarul naşterii părintelui Monumentului Ostaşului Român de la Carei a fost marcat de Buletin de Carei printr-o manifestare amplă la care au luat parte sute de careieni.

S-au alăturat atunci careienilor şi familia renumitului artist, fiica Zoe vida şi soţul, acad.Marius Porumb. În cadrul aniversării Centenarului la Carei, primarul Kovacs a conferit sculptorului Gheza Vida titlul „Pro Urbe” post mortem, placheta fiind înmânată fiicei artistului, Zoe Vida Porumb. Imagini în articolul ,,Sute de careieni la Centenarul Gheza Vida,,.

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/sute-de-careieni-la-centenarul-gheza-vida.html

În cursul anului 2017, familia artistului Gheza Vida a  realizat un bust al acestuia, opera sculptorului Ioan Marchiş, dezvelit la data de 12 mai 2018, la Baia Mare.

http://www.buletindecarei.ro/2018/05/ceremonia-dezvelirii-bustului-sculptorului-roman-gheza-vida.html

La ora actuală, cel mai important monument de for public al artistului, ,,Monumentul Ostaşului Român,,  de la Carei este  ascuns de o perdea forestieră de peste 9 m înălţime.

Reabilitarea sa  aparţine Muzeului Judeţean Satu Mare din subordinea Consiliului Judeţean în urma refuzului Primăriei Carei de a se implica.

Începând din 2013, familia acad.Marius Porumb este mereu prezentă ori de câte ori are posibilitatea la manifestările de la Monumentul Ostaşului Român din Carei cu ocazia Zilei Armatei Române.

Veşnică pomenire Gheza VIDA!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu