Radicalii maghiari somează Parlamentul să acorde autonomie „Ţinutului Secuiesc”

• publicat la: 13 martie 2010
Radicalii maghiari somează Parlamentul să acorde autonomie „Ţinutului Secuiesc”

„În sfârşit, avem şi noi ceva concret cu care să ne mândrim de 15 Martie!”, se felicitau între ei, la finalul reuniunii, liderii Consiliului Naţional Secuiesc şi ai Partidului Civic Maghiar, organizatorii celei de-a doua „Adunări Generale a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc”, desfăşurată vineri după-amiază la Sfântu Gheorghe.

Data reuniunii a fost stabilită încă din septembrie 2009, imediat după „ediţia inaugurală” – organizată „bicefal”, la Miercurea Ciuc de UDMR şi la Cristuru Secuiesc de CNS şi PCM. Totuşi, la şedinţă s-au strâns doar vreo 250 din cei 415 primari şi consilieri locali pe care PCM îi are în Covasna, Hargita şi Mureş. Aleşii locali ai UDMR-ului, peste 1.700 la număr, au boicotat-o in corpore, la ordinul conducerii Uniunii.
publicitate

Mobilizaţi de spusele preşedintelui CNS, Izsak Balasz – „Cât timp limba maghiară nu va fi şi ea limbă oficială în Secuime, nu putem vorbi de egalitate de drepturi ale maghiarilor de aici cu populaţia majoritară din România, trebuie să nimicim orice contraargument în această problemă!” – participanţii au votat în unanimitate prima „hotărâre de maximă importanţă pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc: proclamarea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, cu acelaşi statut ca şi limba română!”

Au urmat alte trei hotărâri „în completare”, votate şi ele cu aceeaşi unanimitate: proclamarea zilei de 15 Martie – Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni şi una din cele trei zile naţionale ale Ungariei – ca „sărbătoare oficială a Ţinutului Secuiesc”; reluarea „urgentă” de către administraţiile locale din cele 8 „scaune secuieşti” a referendumurilor pentru autonomia teritorială, plus o campanie de „învăţare temeinică a statutului CNS de către toţi locuitorii din Ţinutul Secuiesc, începând cu aleşii locali şi cu funcţionarii din administraţie şi din instituţiile publice” şi somarea Parlamentului României „să legifereze în cel mai scurt timp statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc”.

„De fapt, cu această proclamare a limbii maghiare ca limbă oficială n-am făcut decât să formalizăm, să oficializăm o situaţie de fapt, care există de ani de zile aici, în Ţinutul Secuiesc, în ce priveşte folosirea limbii maghiare”, a explicat ulterior Szasz Jeno, preşedintele PCM. Pentru a avea „deplină acoperire legală”, zisa formalizare va fi dublată de „adoptarea până în vară, de către fiecare consiliu local din Ţinutul Secuiesc, a unei hotărâri de proclamare a limbii maghiare ca limbă oficială, alături de română, pe teritoriul respectivei localităţi”, a precizat, la rândul său, vicele CNS Ferencz Csaba.

Potrivit unei ultime decizii a participanţilor la adunarea de la Sf. Gheorghe, toate cele de mai sus urmează a fi „monitorizate” de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, căreia i s-a cerut „desemnarea unui raportor special pentru Ţinutul Secuiesc, care să cerceteze în amănunţime situaţia de aici şi să întocmească un raport care să devină apoi directivă a Consiliului Europei”.

(Sursa: Gândul)

comentarii

de ZORO la 13 martie 2010 - 12:21

Se impune de urgenta o interventie a Statului Roman,a Guvernului e inadmisibil asa ceva !Sunt cam obraznici!le dai un deget si iti iau toata mana !!!!!!!!!!!!!!!!

de Attila la 14 martie 2010 - 14:41

Imi place expresia aia cu „somatul”. Daca mai tot someaza atat s-ar putea sa fie somati sa dea cu subsemnatul…penal, normal. Numai ca cei somati, si ma refer aici la statul roman, cam doarme pe el de frica comunitatii internationale. Dar si PDL parca prea accepta orice din partea maghiarimii pentru a ramane la ciolan. Mamaliga romaneasca va exploda. Si nu dinspre statul roman, ci dinspre populatie. Si nu va fi de bine.

de LACI la 14 martie 2010 - 14:49

…sa oficializam o situatie de fapt care exista…..poate si celelate etnii ar trebui sa-si oficializeze situatiile de fapt,dar poate ..sigur ei stiu respecta CONSTITUTIA TARII.Altii nu! Obraznicie crasa !!!!!

de Attila la 14 martie 2010 - 15:15

Laci, prietene, nu prea iti inteleg comentariul. E ca si cum ai spune ca un pedofil reprezinta o situatie de fapt, un status quo. Daca acesta cere oficializarea apucaturilor sale (caci sexul cu minor e normal in anumite comunitati), ar trebui sa fim de acord? Sa fie clar: Romania, ca stat de drept, se simte jignit si nu poate oficializa o stare de fapt pe care Romania o considera drept nelegala, la fel ca si pedofilia, de altfel. Poate maghiarilor le convine, dar per total, „minoritarilor” romani, cum le-ati spus atat timp, nu! Vorba maghiarilor: nem, nem soha! In traducere directa, si tendentioasa, normal, ar suna ceva de genul: Niciodata! Base a spus-o destul de clar si raspicat. Si a repetat-o chiar de trei ori. Degeaba l-ati fluierat! Am folosit o comparatie (pedofilia) pentru ca ideea mea sa poata fi perceputa si de oameni care nu prea au capacitatea intelectuala de a intelege si percepe „o stare de fapt”!

de Attila la 14 martie 2010 - 15:22

Si, apropo. Daca unii autonomisti vor da cu subsemnatul pe la politie vor striga ca din gura de sarpe a discriminare! Baieti, nu sunt nationalist. Dar, incet si sigur, voi fi daca voi mai auzi de astfel de manifestari. Si nu sunt singurul, pe bune!

de ZORO la 14 martie 2010 - 17:29

ATTILA, NU AI INTELES,apropoul lui LACI,era citat din aticol,cu oficializarea,scrie in textul de mai sus,
citeste cu atentie ce a vrut sa spuna,de ce trebuie imediat sa faci comparatii nebune,fii mai atent cu exprimarile.

de Attila la 14 martie 2010 - 22:49

Comparatii nebune pentru nebuni. Ca anumiti indivizi sa inteleaga, trebuie sa te cobori la nivelul intelectului lor. Si, crede-ma, am inteles ce a vrut sa spuna. Nu e cazul sa-mi „traduci”.

de BulaKosovo la 15 martie 2010 - 17:11

Ridicolul situației

Înțeleg respectul pe care șeful statului roman îl arata pentru vorbitorii de limba maghiara care l-au votat la prezidențiale, dar nu pot sa nu remarc faptul ca alesul din 6 decembrie 2009 eludează un aspect delicat legat de 15 martie 1848: pe de o parte, acel punct din proclamația de la Pesta care cerea integrarea Transilvaniei în Ungaria și pe de alta parte, pe cale de consecință fireasca, modul “democratic” în care revoluționarii unguri de la 1848 înțelegeau sa rezolve chestiunea naționalităților din Ungaria, adică, în termeni foarte simpli, dacă vor sa aibă drepturile ungurilor, atunci romanii, slovacii, croații din Ungaria trebuiau sa devina unguri. Punct. Nu drepturi politice egale, nu învățământ și administrare în limba minorităților, nu autonomie locala, ci desființarea acestora.
Pe de alta parte, președintele României a folosit un termen extrem de potrivit atunci când a vorbit despre comemorarea revoluției ungare. Fiindcă pentru romani, revoluția ungara a fost prilej de suferințe și de doliu, prin atrocitățile comise împotriva populației românești, prin masacre, incendieri de sate întregi, execuții sumare și altele. De aceea da, putem comemora 15 martie. Insa nu cred ca este potrivit ca în România – care este creația statala a națiunii romane (asta fără a exclude ideea ca România este patria comuna a tuturor cetățenilor ei)- sa sărbătorești un eveniment care, prin consecințele sale tragice, a făcut rău mai multor zeci de mii de romani martiri. In Ungaria e dreptul națiunii ungare sa-și sărbătorească revoluțiile, asa cum nimeni nu poate interzice romanilor în România sa sărbătorească 1 Decembrie sau pe Avram Iancu. Dar sa sărbătorești călăii a mii și mii de romani în România seamănă cu a-i omagia pe Hitler și Eichmann în Israel.
Colac peste pupăză, cei care sărbătoresc 15 martie au descoperit un nou motiv de mândrie : autonomia asa numitului ținut secuiesc, în care locuiesc sub 1000 de secui, conform recensământului din 2002. Adică, în proiectatul ținut secuiesc secuii formează abia o infima minoritate, deci respectivul ținut “secuiesc” este practic fără secui. Cum se poate asta? Simplu: pentru ca, în concepția “proiectanților” el ar cuprinde 3 județe Covasna, Harghita și Mureș, care au o populație însumată de circa 1.100.000 de locuitori. Si musai toți aceștia, în virtutea respectului pentru drepturile minorităților, ar trebui sa aibă ca limba oficiala limba ….? Secuiască, ați putea zice. Nu, n-ați ghicit! E limba maghiara! Orice om de bun simt se întreabă imediat: de ce nu îl numiți atunci ținut unguresc, maghiar? Ironia sortii: unii dintre liderii ungurilor (participanți la conferința aleșilor locali)vor sa reînvie neamul secuiesc, pe care ungurii înșiși l-au îngropat prin deznaționalizarea și maghiarizarea secuilor. Si acum vin sa vândă kurtos kalacs (colaci secuiești) ca sa nu zicem gogoși, ca ar suna prea românește și le pute iredentiștilor unguri a budos olah (roman împuțit). Pentru ca de fapt toata problema asa zisului ținut secuiesc este o expresie a iredentismului maghiar, care nu poate accepta apartenența Transilvaniei la România. Si, ca sa asocieze și pe alții în susținerea cauzei lor, orchestrează tot felul de provocări, inclusiv povesti secuiești, doar – doar cineva din uniunea europeana sau din S.U.A. va găsi vreun interes în transformarea celor 3 județe într-un fel de Kosovo romanesc. Cine seamănă vânt, culege furtuna. Iar dacă relațiile interetnice din Mures, Harghita si Covasna se vor inrautati, tare mi-e teama ca sfarsitul povestii va fi mutarea definitiva a acestui gen de “secui” dincolo de granita de vest, in spiritul purificarii etnice la care se tot refera un anume episcop reformat – azi europarlamentar roman (sic!), liderul “autonomistilor secui” din Romania.

de Attila la 15 martie 2010 - 19:06

Fara comentarii! Cel mai pertinent raspuns pe care l-am auzit in ultimul deceniu de la cineva! Si, apropo, maghiarii trebuie sa inteleaga ca cele trei judete nu vor putea ajunge in mainile lor fara lupta. Si nu cred ca si-ar dori-o. Dar la cat da lasi ii stiu, ar avea nevoie de inca o mare putere cu care sa se inrudeasca pentru a-si sustine cauza marsava. Romania este prea rotunda si s-ar putea sa aiba o mare surpriza!

de Attila la 18 martie 2010 - 01:02

Ba sa crezi! Si nu sunt chiar pui de dac! 😉

Lasati un comentariu