Locurile de joacă, episodul III: ghetoul din zona Zăgănescu

• publicat la: 12 aprilie 2010
Locurile de joacă, episodul III: ghetoul din zona Zăgănescu

Paradoxal, cel mai populat loc de joacă al oraşului e şi cel mai prost întreţinut şi cel mai deteriorat. Zona Zăgănescu, cea care se mândreşte cu cel mai nou bloc şi unicul ANL, deţine un tobogan  spart, câteva leagăne părăginite, iar în locul gazonului e doar pământ bătătorit.

După blocurile foarte gri şi flancat de garaje, locul de joacă din zona Zăgănescu se găseşte într-un decor macabru: mormane de pământ de provenienţă incertă, băltoace, o centrală termică dezafectată şi parcarea neamenajată a blocului ANL. Ici colo câte o bancă, înconjurată de tone de coji de seminţe, peturi goale de bere şi excremente de câine.

Lipsa de logică în plasarea leagănelor şi a balanţelor, caracteristică tuturor locurilor de joacă din municipiu, se regăseşte şi aici. Numai că, faţă de cele din cartierele Mihai Viteazu, aici şi spaţiul verde e compromis, aproape iremediabil. Urme de maşini, iarbă tocită şi mici zone de-a dreptul „deşertice”.

Spaţiile din jurul leagănelor au fost realmente scobite, iar cee ace e de neînţeles e că situaţia e aşa de foarte mult timp deşi remedierea ei s-ar putea rezolva cu o remorcă de pietriş sau prundiş.

Peisajul selenar e completat de o cantitată prea mare de gunoaie împrăştiate pe toată suprafaţa locului destinat copiilor. Paleta e completă: hârtie, plastic, rămăşite textile, conserve. Cel mai probabil acestea provin din tomberoanele, aşezate şi aici, în imediata vecinătate a perimetrului ce găzduieşte locul de joacă.

Groapa cu nisip e doar a amintire a ceea ce a fost cândva. Bordurile au dipărut, câinii îşi fac nevoile în jurul ei, iar nisipul a cam dispărut.

Tot aici, în chip simbolic, se află şi toboganul spart, a cărui stare nu deranjează pe nimeni.

Acesta este o ciudată improvizaţie între treptele vechi, fabricate din fier, acum 40 de ani, şi porţiunea pentru alunecat, nouă, dinntr-un plastic nu tocmai rezistent. E, practic, semnul că cei ce administrează acest spaţiu, au preferat să cârpească în loc să cumpere ceva nou şi durabil.

Locul de joacă din zona Zăgănescu a ajuns, la începutul acestei primăveri, un adevărat ghetou. Unul în care, le convine sau nu, părinţii din zonă trebuie să îşi vadă copiii crescând!

(În episodul următor al serialului nostru vom prezenta distrugerea sistematică a locului de joacă din Parcul Dendrologic).

Paul Sarvadi

comentarii

de TAMAS CARMEN la 13 aprilie 2010 - 13:32

Ii usor sa dai vina pe primarie dar noi populatia nu suntem de vina?
daca stam afara pe banca si consumam seminte nu putem sa le strangem in punga sa le aruncam la cos?
de ce copii mari de 13-16 ani urca peleaganele copiilor?
din parc de ce se fura leaganele?
unde-i politia comunitara?
unde-i respectul de la om la om?
poate primaria investi oricat daca altii distrug si fura primaria pune flori altii le rup ar trebui sa fim mai buni si poate ar fi mai bine pentru toti mai ales pentru copiii care nu au nici o vina dar trag consecintele faptelor celor mari
de comentat sunt multe Eu miaim spus parerea personala

de Gabi la 26 mai 2010 - 16:03

Cu asta sunt de acord,educatia noastra e la ani lumina,nu stiu cand o sa ne mai cizelam si noi!Totul se dobandeste din primii ani de viata sia asta e vina parintilor!

Lasati un comentariu