Secretul intuiţiei feminine

• publicat la: 23 aprilie 2010
Secretul intuiţiei feminine

Faptul că femeile sunt mai empatice decât bărbaţii nu mai este demult un mister. Dar că ele reuşesc să detecteze o eroare in doar 200 milisecunde este o descoperire de ultimă ora a cercetătorilor italieni de la Universitatea Biccoca din Milano.

Secretul? Neuronii-oglindă, capabili să recunoască acţiuni eronate intr-un timp foarte scurt, şi care fac acest lucru intrucât funcţionează permiţând o comunicare non-lingvistică intre creiere.

Potrivit cercetătorilor, deciziile pe care le luăm nu se bazează doar pe raţiune, ci in anumite cazuri depind de procesele neuronale care se activează in momentul in care observăm o acţiune greşită, făcându-ne, de exemplu, să n-o imităm.

Pentru a inţelege capacitatea femeilor de a identifica inaintea bărbaţilor o greşeală, grupul de cercetare condus de Alice Mado Proverbio de la Universitatea Milano-Bicocca, alături de Federica Riva şi Alberto Zani de la Intitutul de bioimagini şi fiziologie moleculară, a inregistrat potenţialele bioelectrice cerebrale la fiinţele umane in căutarea neuronilor-oglinda, deja identificaţi la maimuţă.

In cadrul experimentului, realizat pe un eşantion alcătuit din 23 studenti universitari, bărbaţi şi femei, s-a constatat că recunoaşterea automata a imaginilor dotate cu un scop şi diferenţierea de cele incorecte are loc in 170-200 de milisecunde post-stimul, mai ales in creierul feminin, capabil de o elaborare mai rapidă. “După circa 450-600 milisecunde s-a observat un vârf al reacţiei negative la gesturile improbabile şi deplasate, cu o caracteristică a acestei reacţii mai afectivă la femei şi mai raţională la bărbaţi”, a explicat Mado Proverbio.

Este cunoscut, a mai adaugat cercetătorul, că acţiunile cu un scop precis, cum ar fi de exemplu aceea de a culege un  fruct pentru a-l mânca, activează sistemul fronto-parietal de neuroni-oglindă intr-o măsură mai mare decât acţiunile nefinalizate, cum ar fi să ajungi la un fruct, dar să nu-l culegi sau să-l culegi şi apoi să-l arunci. Pare aşadar, că există populaţii neurale pre-motorii şi somato-senzoriale implicate atât in observarea acţiunilor finalizate făcute de alţii, cât şi in cele de imitare şi invăţare.

sursa    descopera.ro

Lasati un comentariu