VIAŢA SF. DUMITRU IZVORÂTORUL DE MIR

• publicat la: 26 octombrie 2010
VIAŢA SF. DUMITRU IZVORÂTORUL DE MIR

Astăzi îl sărbătorim pe  Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Inzestrat cu darul săvârşirii minunilor, este foarte popular in rândul credincioşilor. Este Sfânt militar şi protector al armatelor, ca şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Moaştele sale se află la Tesalonic, oraş al cărui ocrotitor este. Sărbătoarea Sf. Dimitrie marchează sfarsitul verii pastorale, fiind numită in popor Sâmedru şi Ziua Soroacelor.

Sâmedru, Ziua Soroacelor

Ziua sărbătorii creştine a Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este numită popular „Sâmedru“. Impreună cu Sângiorzul (Sf. Gheorghe), Sâmedru imparte anul pastoral in două anotimpuri egale: vara, de la 23 aprilie până la 26 octombrie, având ca mijloc al anotimpului data de 20 iulie (Sântilie); iarna, intre 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). In ajunul sărbătorii Sf. Dimitrie, oamenii aprind focuri in curţi. Peste acestea obişnuiesc să sară copiii, pentru a fi sănătoşi, sau tinerii, pentru a se căsători. Cărbunii rămaşi sunt sfărâmaţi şi presăraţi prin grădini şi livezi, pentru ca anul ce va veni să fie imbelşugat. Se crede că dacă este belşug de gutui şi nuci, iarna va fi grea. In această zi se fac pomeni pentru morţi, femeile impărţind copiilor nuci, mere, struguri şi prune uscate. Ziua propriu-zisă a Sf. Dimitrie este considerată un adevărat indicator meteorologic. Dacă este frig, iarna va fi bună. Dacă este nor, vânt şi ploaie, va fi zăpadă multă, ger şi o iarnă lungă. Dacă este lună plină, iarna va fi ploioasă, iar dacă este lună nouă, va fi scurtă şi uşoară. Oamenii ţin sărbătoarea Sf. Dimitrie pentru a fi feriti de boli, iar animalele, de lupi. Cailor li se tunde coama, pentru a avea păr frumos. Ziua de Sâmedru se mai numeşte şi Ziua Soroacelor, pentru că in aceasta zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere şi alte intelegeri incheiate cu şase luni in urmă, la Sângiorz (23 aprilie) şi se incheiau noi invoieli. In popor, exista şi o vorbă de duh legată de Ziua Soroacelor. „Arvuna te leagă, plata te scapă. Dar nu uita: cine-a luat pe datorie, plăteşte de două ori.“

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se bucură de o evlavie specială in rândul credincioşilor, sărbătoarea sa fiind una dintre cele mai mari sărbători din spaţiul Răsăritului creştin. Numele de Dumitru este purtat, in diferite forme, de către mulţi bărbaţi. Sunt şi femei care poartă nume derivate din numele Sfântului: Demetra, Dumitra sau Dumitrica. Deşi cultul sau a cunoscut o dezvoltare impresionantă, datele privind viaţa Sfântului Dimitrie sunt foarte puţine.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea impăraţilor Diocletian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat in taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane impotriva creştinilor. Si il invăţau părinţii in cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credinţe, luminându-i cunoştinţa despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum şi milostenia cea către săraci, săvârşind, adică, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si aşa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinţilor săi, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tânărul creştea cu anii şi cu inţelepciunea, urcând ca pe o scară, din putere in putere. Si, ajungând la vârsta cea mai desăvârşită, părintii lui s-au dus din vremelnica viaţă, lăsând pe tânărul Dimitrie moştenitor nu numai al multor averi, ci şi al bunului lor nume.

Deci, Maximian impăratul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dânsul pe fiul acestuia şi, cunoscându-i inţelepciunea, l-a făcut voievod in locul tatălui său. Si a fost primit Sfântul cu mare cinste de cetăţeni, iar el cârmuia cu multă vrednicie poporul, propovăduind pe faţă dreapta credinţă şi aducând pe muţti la Hristos.

Deci, nu după multă vreme, a cunoscut impăratul că voievodul Dimitrie este creştin şi s-a mâniat foarte. Drept aceea, intorcându-se biruitor dintr-un război cu scitii, Maximian a poruncit să se facă praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, şi a venit impăratul şi la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dânsul, a răspuns cu indrăzneală, mărturisind că este creştin şi a defăimat inchinarea păgânească. Si indată, impăratul a poruncit să-l inchidă in temniţă, până la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Si se bucura impăratul, mai ales, văzând pe un luptător vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic şi infricoşător la chip, că se lupta cu cei viteji şi-i ucidea, aruncându-i in suliţe. Deci, era acolo un tânăr creştin, anume Nestor, cunoscut Sfântului Dimitrie. Acesta, văzând pe Lie ucigand fără cruţare pe oameni, mai cu seamă pe creştini, s-a aprins de râvnă. Si vrând să se lupte cu Lie a alergat la Sfântul, in temniţă, cerând de la dânsul rugăciuni şi binecuvantare ca să-l poată birui pe acel ucigaş de oameni. Si, insemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!

Deci, intrând in lupta cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” Si indată, trântindu-l jos pe Lie, l-a omorât. Si s-a intristat impăratul de moartea lui Lie. Aflând insă că Sfăntul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, impăratul a trimis ostaşi, poruncindu-le să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul, in temniţă, că a fost pricina morţii lui Lie. Si aceasta, făcându-se indată, marele Dimitrie şi-a dat sufletul in mâinile lui Dumnezeu. Si s-au făcut la moaştele lui multe minuni şi prea slăvite tămăduiri. Tot atunci, din porunca impăratului, s-a tăiat capul şi Sfântului Nestor.

redacţia

comentarii

de 54uktut la 5 iulie 2013 - 13:29

La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298

Lasati un comentariu