Cistita – cum ne vindecăm?

• publicat la: 20 noiembrie 2010
Cistita – cum ne vindecăm?

In cistită tratamentul prelungit cu antibiotice poate să ne facă mai mult rău decât bine. Incercaţi noi metode de tratare a cistitei, fără efecte secundare.

Cistita reprezintă inflamaţia, acută sau cronică, a vezicii urinare.

Aceasta apare in mod deosebit la femei, datorită uretrei mai scurte. Cele mai frecvente cistite sunt simple şi apar ca urmare a infectării cu bacterii din sfera intestinală (in special cu Escherichia Coli). Cistita se manifestă prin micţiuni frecvente, adică nevoia repetată de a urina, dureri la nivelul abdomenului inferior, usturimi la urinat şi urină tulbure. Dacă nu este tratată, infeţtia se poate agrava local, sau se poate extinde la rinichi producând pielonefrita care netratată duce in timp la insuficienţă renală cronică.

Cele mai afectate de cistită: femeile

Femeile sunt cele mai afectate de cistită, iar multe dintre ele suferă de aşa-numita cistită recurentă, adică cistită care apare foarte des, uneori imediat după incetarea tratamentului.

Pentru prevenirea apariţiei cistitei ar trebui să urmaţi câteva reguli simple de igienă:
La baie sau toaletă stergeţi-vă intotdeauna din faţă in spate pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anală spre zona urinară; evitaţi purtarea de lenjerie prea strânsă care determină aducerea bacteriilor către uretră şi favorizează inflamaţia zonei prin frecare; la reluarea activităţii sexuale după tratamentul pentru cistită sau după un timp mai indelungat de pauză incercaţi acte sexuale de durată mai mică şi urinaţi imediat după actul sexual, pentru a indepărta bacteriile ajunse, eventual, in zona uretrei. Nu uitaţi să beţi cât mai multe lichide pe zi: ceaiuri diuretice, sucuri de fructe, apă plată. Atenţie la apa minerală, deoarece nu toate sortimentele sunt bune pentru rinichi. Pentru o bună activitate a rinichiului consumaţi minim 2 l de lichide pe zi.

Ce trebuie făcut in cazul in care a apărut cistita?

Cel mai bine ar fi să vă adresaţi medicului. Cistita tratată incorect sau insuficient poate evolua generând afectarea rinichiului, uneori cu pierderea funcţiei acestuia. Până să luaţi orice tratament, ar trebui să daţi la un laborator o probă de urină corect recoltată. In funcţie de rezultat, medicul vă va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Tratamentul poate varia intre 3 şi 7 zile in funcţie de severitatea şi tipul de bacterie depistată la analiza specifică a urinii (urocultura).

Atât in perioada tratamentului, cât şi in general, va trebui să evitaţi statul cu picioarele in apa rece sau mersul cu picioarele goale pe gresie şi va trebui să beţi cât mai multe lichide.

Se pot administra 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu puţină apă la fiecare două ore, in timpul zilei, cel puţin 3 zile. Dacă trebuie ţinut un regim fără sare din cauza prezenţei altei afecţiuni, nu veţi lua bicarbonat de sodiu. Se pot folosi şi supozitoare antispastice. Ca tratament, se recomandă comprese foarte calde, cu seminţe de in şi flori de fân, băi calde de şezut (cu coada calului, de cel puţin 30 de minute), impachetări şi comprese calde pe partea inferioară a abdomenului.

Se vor evita consumul de alcool, ceai şi cafea si, mai ales, excesele sexuale. Se vor consuma ceaiuri diuretice: din frunze de mesteacăn, leuştean şi ceaiuri cu efect antiinflamator: din gălbenele, cimbrişor şi ienupăr.

Reţete simple şi eficace contra cistitei

Timp de 3 săptămâni se iau câte 5 picături de tinctură de ienupăr pe zi. Tot 3 săptămâni, dimineaţa, la prânz şi seara luaţi câte o linguriţă de tinctură de coacăze negre ( o găsiţi la magazinele de tip plafar). Atât pentru a preveni cistita, cât, mai ales, in timpul crizei, beţi câte 3 căni pe zi de ceai de gălbenele şi ienupăr. Plante ca urzica şi strugurii ursului sunt utile atât pentru vindecarea infecţiei, cât şi pentru calmarea arsurilor care insoţesc micţiunea. Acestea au proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. De la urzică se folosesc frunzele sau rădăcina, iar de la strugurii ursului, frunzele. Femeile insărcinate nu trebuie să consume ceai de strugurii ursului.

Sucul de afine. Este un remediu folosit incă din antichitate in tratarea infectiilor urinare. Studiile moderne au confirmat că afinele conţin intr-adevăr anumite substanţe care distrug eficient bacteriile, in special Escherichia coli, unul dintre germenii care stă cel mai frecvent, la originea cistitei. Ca să previi sau să tratezi cistita, bea in fiecare zi 100 ml suc de afine, timp de 7-10 zile.

Ceaiul de mătase de porumb şi cel de nalbă elimină durerile specifice cistitei.

sursa farmaciata.ro/Dr. Ramona Constantinescu

Lasati un comentariu