Un copil român din şapte este hărţuit pe net

• publicat la: 26 noiembrie 2010
Un copil român din şapte este hărţuit pe net

Metodele de agresiune sunt diverse, de la jigniri trimise pe messenger şi pe e-mail până la publicarea de poze compromiţătoare pe site-uri publice. Anul acesta, poliţiştii români cercetează cinci cazuri de pornografie infantilă pe internet.

România ocupă locul doi, după Estonia, într-un top al ţărilor europene unde copiii sunt cei mai hărţuiţi pe internet, relevă ancheta „EU Kids Online”, finanţată de Comisia Europeană şi efectuată în acest an în 25 de ţări. Datele au fost făcute publice ieri, la conferinţa „O lume în schimbare: Tinerii şi riscul în mediul online”, organizată de Centrul pentru Protecţia Online împotriva Exploatării Copiilor, de Ambasada Marii Britanii şi de Visa Europe.

Studiul arată că 13,6% din copiii români spun că au fost hărţuiţi online, sub diverse forme. Pe primul loc se situează trimiterea de mesaje jignitoare (cuvinte, imagini, videoclipuri), urmate de postarea acestora pe site-uri unde puteau fi văzute şi de alţii. Unii copii au reclamat că li s-au întâmplat alte lucruri urâte sau jignitoare pe net, au fost ameninţaţi sau chiar excluşi dintr-o comunitate. Cei mai mulţi copii români au fost hărţuiţi pe messenger. Alte căi folosite sunt reţelele sociale, chatul, prin e-mail, cu ajutorul site-urilor de jocuri sau prin alte căi de pe internet.

De ce se tem copiii

Temerea principală a copiilor români este exprimată de o fetiţă de 12 ani: „Mă simt hărţuită dacă se întâmplă să-mi spargă cineva parola, adică să intre pe contul meu, să se dea drept mine, astfel determinându-i pe cei din lista mea să creadă că-i mint sau că le vorbesc indecent”. 

sursa  Adevărul

Lasati un comentariu