IN MEMORIAM VASILE LUCACIU

• publicat la: 20 ianuarie 2011
IN  MEMORIAM  VASILE LUCACIU

Şcoala cu clasele I-VIII ,,Vasile Lucaciu” Carei şi Biblioteca Municipală Carei organizează vineri 21 ianuarie de la orele 10,00 la Şcoala ,,Vasile Lucaciu”  comemorarea a 159 de ani de la naşterea celui care a fost profesor , preot doctor Vasile Lucaciu .

În  21 ianuarie 2011 se vor implini 159 de ani de la naşterea celui ce a fost profesorul şi preotul Vasile Lucaciu, născut in comuna Apa.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în localitatea natală, alături de familia sa, aici urmând şi studiile primare. La vârsta de 6 ani se mută cu familia la Baia Mare unde, timp de 4 ani, învaţă în şcoala condusă de tatăl său. Tot în Baia Mare urmează şi cursurile inferioare ale gimnaziului, pe care îl continuă la Ungvár (Ujgorog) şi Oradea. Anul 1868 a reprezentat pentru Vasile Lucaciu plecarea la Roma pentru a-şi continua şi aprofunda studiile. Aici obţine, în 1870, titlul de Doctor „Magna cum Laude” în filosofie. Crescut şi educat în spirit creştin, Vasile Lucaciu se simte împlinit doar după ce urmează şi cursurile Seminarului Teologic de la Gherla al cărui absolvent va fi în 1874. Tot în acest an se căsătoreşte cu Paulina Şerbac, originară din Potău, şi este hirotonit preot greco-catolic în localitatea Sâncrai (de pe Grui). Din căsătoria aceasta s-au născut patru copii, doi băieţi şi două fete< Epaminonda, Vasile, fiu care a decedat în primul război mondial, Veturia şi Tulia.

Vasile Lucaciu  a militat pentru drepturile românilor din Transilvania incă de la inceputurile carierei sale ca profesor de religie şi limba şi literatura română, apoi a continuat să-şi apere convingerile din postura de preot.

În anul 1878, ca urmare a intervenţiei episcopului din Oradea, Mihail Pavel, Vasile Lucaciu este numit profesor de religie şi limba română la Liceul Regesc Romano – Catolic din Satu Mare, astăzi Colegiul „Mihai Eminescu”, post devenit vacant ca urmare a morţii profesorului Petru Bran. Munca sa la catedră a fost minunată, el dedicându-se cu pasiune activităţii de educator şi deschizător de drumuri pentru elevii săi. Dragostea sa pentru tineri, pentru limba română, pentru istorie şi filozofie l-au determinat să se dedice cu totul activităţii de profesor. Ore întregi le petrecea povestind elevilor despre ideile iluminismului francez, despre problemele sociale contemporane. Tot în această perioadă a început şi lupta intensă pentru introducerea limbii române în gimnazii şi licee. Astfel, el a întreprins numeroase intervenţii pe lângă guvernul maghiar de la Budapesta şi a scris o serie de articole pe această temă în ziarele româneşti din Braşov, Arad, Sibiu şi Blaj.
După cum era de aşteptat, împotriva tânărului profesor începe o intensă campanie de denunţuri dusă atât de direcţiunea liceului, cât şi de inspectoratul şcolar, campanie care a fost sprijinită şi de presa locală de limbă maghiară. În urma unor anchete realizate de autorităţile din Satu Mare, Dr. Vasile Lucaciu este destituit din funcţia de profesor de la Liceul Regesc Romano – Catolic din Satu Mare, oferindu-i-se un post de profesor de limba latină la Liceul de Stat din Losoncz (în prezent în Slovacia). În urma unei consfătuiri cu episcopul greco-catolic de Gherla, Ioan Sabo, Lucaciu refuză acest post, motivând prin faptul că ”interesele diecezei şi bisericii îl reţin aici.”

După declanşarea primului război mondial, Vasile Lucaciu se refugiază în România. Aici a militat intens pentru alierea ţării cu Puterile Antantei, pentru a se putea realiza Reîntregirea României. Tot în acest scop a îndeplinit, trimis de guvernul român, misiuni de prezentare a poziţiei române în privinţa situaţiei inacceptabile a românilor din Transilvania, inclusă în statul austro-ungar. În anul 1918 a fost unul din membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea Partidului Naţional Ţărănesc.
Din motive de sănătate, se reîntoarce la Satu Mare, dorind să părăsească viaţa politică. Însă reprezentanţii locali ai vieţii politice îl conving să candideze şi la alegerile din 1922.

În ziua de 28 noiembrie 1922, după trei luni de suferinţe, se stinge discret din viaţă marele preot, ilustru filosof, publicist şi diplomat Dr. Vasile Lucaciu.

A fost omagiat şi de Academia Română într-o şedinţă organizată tot în 1 Decembrie 1922.  Ion I. C. Brătianu a depus, din însărcinarea regelui, pe sicriul patriotului român, insignele ”Marelui Cordon al Ordinului Steaua României”, iar episcopul de Gherla, Dr. Iuliu Hossu, i-a conferit rangul de Vicar episcopal. De la Satu Mare, sicriul a fost transportat la Şişeşti, unde a fost înmormântat alături de soţia sa.
Din cei 70 de ani trăiţi, mai bine de o jumătate de veac a închinat-o cu cea mai adâncă pasiune unui ideal nobil, pentru realizarea căruia nu a ezitat să facă nici un efort material sau spiritual, pentru care şi-a părăsit locurile natale, a stat la închisoare, a desfăşurat o intensă activitate parlamentară, fiind interpretul şi apărătorul năzuinţelor populare româneşti din aceste regiuni.

redactia

Informaţiile despre cel ce a fost profesorul şi preotul Vasile Lucaciu, provin de la Paula Virag, muzeograf la Muzeul Judeţean Satu-Mare

Lasati un comentariu