Adio transplant de inimă! Peştele zebră o regenerează

• publicat la: 3 februarie 2011
Adio transplant de inimă! Peştele zebră o regenerează

Mai precis ştie cum să şi-o regenereze pe a lui, în caz că e afectată, dar oamenii de ştiinţă cred că i-au descoperit şmecheria biologică prin care reuşeşte uimitoarea performanţă şi speră s-o poată face să meargă şi la oameni. Pentru asta au nevoie să strângă mai întâi 50 de milioane de lire sterline.

50 de milioane de lire sterline şi vreo 8-10 ani, cam de atât ar avea nevoie cercetările pentru a ajunge la un rezultat care să schimbe soarta atâtor oameni, frecvenţa bolilor cardiovasculare fiind atât de ridicată, afirmă profesorul Peter Weissberg de la British Heat Foundation. Numai că banii aceştia nu există deocamdată, trebuie strânşi şi nu se ştie dacă se vor găsi surse de finanţare suficiente, chiar dacă şmecheria cu care peştele zebră îşi regenerează uluitor inima a fost identificată. Este o proteină, se numeşte beta 4-timosină şi pare că ar controla regenerarea miocardului.

Cu ajutorul acestei proteine, peştişorul tropical numit zebră, care se gaseste in acvariile multora dintre noi, reuşeşte să-şi repare cam 20% din ţesuturile afectate ale inimii în doar câteva săptămâni, crescând o nouă membrană a epicardului şi stimulând formarea unui ţesut cardiac şi unor vase de sânge noi. Dacă ar reuşi să determine aceeaşi performanţe de regenerare cu beta4-timosină şi la oameni, infarcturile ar putea fi considerate la fel de grave ca o fractura la un picior si transplanturile de inimă ar putea deveni istorie, arată independent.co.uk.

sursa cotidianul

Lasati un comentariu