Principalele modificări cuprinse în proiectul de revizuire a Constituţiei

• publicat la: 3 iunie 2011
Principalele modificări cuprinse în proiectul de revizuire a Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu le pune gând rău parlamentarilor. Şeful statului a terminat proiectul de revizuire a Constituţiei prin care propune trecerea la un Parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi. În plus, potrivit noului proiect, Preşedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale.

Parlamentarii vor fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice.

De asemenea, Parlamentul va avea la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra unui nou Guvern. Dacă legislativul nu se pronunţă în acest termen, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare. Legea fundamentală ar urma să limiteze nenumăratele asumări ale Executivului.
Guvernul îşi va putea angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, dacă nu este vorba despre proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fără o consultare prealabilă cu preşedintele. Şi nu în cele din urmă, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB.
Acestea sunt principalele modificări aduse Constituţiei:

Percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor se face fără avizul Legislativului
Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern.
Guvernul îşi poate angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, limitare care nu se aplică în cazul proiectului bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale de stat
Propunerea primului-ministru de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea preşedintelui.
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB.

Acestea sunt doar câteva dintre modificările majore propuse de şeful statului în proiectul de revizuire a Constituţiei. Documentul urmează să primească avizul Consiliului Legislativ, ulterior va fi înaintat Curţii Constituţiale şi abia apoi va fi trimis în Parlament.

Sursa: Antena 3

Lasati un comentariu