PS Vasile Bizău a fost instalat oficial ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş

• publicat la: 24 iulie 2011
PS Vasile Bizău a fost instalat oficial ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş

Slujba inscăunarii Preasfintiei Sale Vasile Bizău ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş a avut loc in 23 iulie, incepând cu ora 09:00, in municipiul Baia Mare.

PS Vasile Bizău este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, continuând bogata istorie a acestei eparhii care a dat Bisericii doi mitropoliti greco-catolici si doi episcopi mărturisitori ai credintei. Programul instalării PS Vasile Bizau ca episcop greco-catolic de Maramures a inceput in 22 iulie, la ora 18:00, la Biserica „Bunavestire” din Baia Mare unde a fost organizată o seară de rugăciune care s-a dorit a fi un timp de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Eparhiei Greco-Catolice de Maramures.

La ceremonia istorică din 23 iulie au participat ierarhi greco-catolici şi romano-catolici din România precum si ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina, Ungaria si Italia. Alături de oficialităţi si reprezentanti ai institutiilor locale si centrale ale Statului, au mai fost prezenti la eveniment toti preotii greco-catolici din Eparhia Greco-Catolica de Maramureş si aproximativ 3.000 de credinciosi din parohiile lor. De asemenea, au mai fost prezenti la ceremonia religioasă preoti si credinciosi greco-catolici din tara si străinătate, care s-au unit in rugăciune si bucurie cu fratii lor in credinţă din Maramures.

La eveniment au participat aproximativ 4.000 de persoane,dintre care peste trei sute de pe meleagurile satmarene. Grupurile de pelerini s-au adunat in fata sediului Episcopiei Greco-Catolice inca de la primele ore ale diminetii. La ora 09:00 miile de persoane adunate aici au plecat in procesiune spre Sala Polivalenta unde a avut loc Sfanta Liturghie si Slujba de Inscaunare. Traseul procesiunii: sediul episcopiei (str. Vasile Lucaciu), Piata Libertatii (Centrul Vechi), strada Gheorghe Sincai, strada Culturii, strada Progresului, Bulebardul Unirii pana la Sala Polivalenta.

Slujba Sfintei Liturghii a inceput in jurul orei 10:30 iar la final a avut loc Slujba de Inscaunare, majoritatea credinciosilor din judetul Maramures participand petru prima data la un astfel de eveniment. „Considerand vacanta scaunului eparhial al Maramuresului, ca urmare a procesului electoral desfasurat canonic la Blaj, in data de 8-10 iunie 2011, dupa primirea consensului Sinodului Episcopilor Bisericilor Romane Unite cu Roma Greco-Catolica, denumin pe tine, venerabile frate intr-un Cristos, episcop eparhial al Maramuresului cu sediul episcopal la Baia Mare. Iisus Hristos sa trimita asupra ta darurile Preasfantului Spirit, spre lauda si marirea Preasfintei Treimi, prin rugaciunile Preacuratei Fecioare Maria, ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si ale tuturor sfintilor spre intarirea bisericii catolice, a Sfintei Uniri si a comuniunii cu scaunul apostolic al Romei” – s-a aratat in decretul citit inainte de inscaunarea PS Vasile Bizau.

Dupa ceremonia de inscaunare, noul episcop greco-catolic in varsta de 41 de ani le-a adresat tuturor credinciosilor mesajul de a se uni in rugaciune, de intarire a legaturilor sufletesti si nu in cele din urma, de pace si impacare sufleteasca.

sursa Maramedia.ro

comentarii

de irina la 28 iulie 2011 - 19:03

a fost extraordinar . am fost prezenta la eveniment .
discursul episcopului a fost foarte bun , se vede ca este un om de o cultura vasta . imi place

Lasati un comentariu