Arestarea preventivă

• publicat la: 24 ianuarie 2012
Arestarea preventivă

Cătuşe, spray-uri paralizante, uz de forţă şi urmăriri ca in filme! Sunt doar câteva din trăsăturile fenomenului de arestare preventivă, când invinuiţii dau nas in nas cu reprezentanţii legii!

Dacă nu ar exista fenomene de ilegalitate care să mai pună in miscare producţia de cătuşe si produse chimice pentru spray-urile paralizante, industriile de gen ar cam avea de suferit, insă ele prosperă graţie numărului ridicat de infractori pândiţi şi arestaţi preventiv exact atunci când le e lumea mai dragă.

Desi este o incălcare a unui drept fundamental al omului, si anume libertatea, arestarea preventivă vine ca un răspuns din partea societăţii pentru daunele suferite in urma actiunilor ilicite.

Asadar, in aşteptarea unui verdict si ca o măsură premergătoare condamnării, retinerea invinuitului, faţă de care nu s-a inceput actiunea penală, sau a inculpatului, faţă de care s-a inceput aceasta actiune, arestarea preventivă este o măsură de prevenire a unor eventuale tentative de sustragere de la rigorile legii, de creare a unor noi delicte sau de punere in pericol a membrilor societăţii. Fiind o restrangere a libertăţii individuale, arestarea preventivă este reglementată in procedura penală, fiind descrisă cu acuratete in articolele de lege.

24 de ore sau incă 29 de zile

Arestarea preventivă se realizează initial pentru 24 de ore, timp in care inculpatul este ascultat si informat cu privire la faptele care i se impută, urmând să fie prelungita pentru incă 29 de zile, in functie de demersurile avocatilor sau ale procurorilor. Trebuie stiut că reprezentantii celor care au fost arestati, fie un avocat angajat de persoana in cauza, fie unul acordat din oficiu de catre stat, pot sa faca recurs in 24 de ore de la momentul arestarii.

In cadrul procedurii de arestare preventiva, prezenta unui procuror este obligatorie, acesta avand rolul de a intocmi dosarul de infractiune, de a asculta inculpatul in prezenta aparatorului acestuia, urmând să inainteze acest dosar judecătorului insărcinat să analizeze cazul.

Arestarea preventivă nu poate avea o durată mai mare de 30 de zile, exceptie făcând doar prelungirea acesteia, care este decisa de catre un judecator, iar timpul curgerii incepe din momentul in care invinuitul a fost ascultat si i s-a emis un mandat de arestare preventiva.

Expirarea mandatului de arestare preventivă

Conform prevederilor din Codul Penal, prelungirea mandatului de arestare preventiva trebuie realizata cu cel putin 5-8 zile inainte de expirarea acestuia, pentru a evita punerea in libertate a inculpatului din cauza unui viciu de procedura. Acest lucru se poate realiza cu usurinta daca autoritatile nu acorda atentie dosarului si risca sa se trezeasca la infatisarea de la tribunal cu un inculpat care trebuie lasat sa plece de bunavoie din boxa acuzatilor.

In ceea ce priveste durata arestarii preventive, cele 30 de zile se pot transforma cu usurinta in cateva luni, varsta inculpatului si faptele pentru care acesta se face vinovat cantarind greu in stabilirea duratei. In cazul minorilor intre 16 si 18 ani, arestarea se face pentru 20 de zile, fiind posibila o prelungire de pana la 90 de zile. Cei sub 14 ani pot fi retinuti pentru 15 zile, iar extinderea poate fi posibila pana la 60 de zile. Cei care au peste 16 ani si au comis fapte care necesita detentiunea pe viata, pot fi retinuti 180 de zile. Aceste exceptii pornesc de la premisa protejarii minorului, a carui stare emotionala poate fi perturbata cu usurinta de aceste practici. In general, suspectarea de infractiuni grave precum omucideri, trafic de droguri, acte de genocid sau terorism pot primi prelungirea de pana la 180 de zile.

In practică, s-au semnalat destule cazuri când faptele inculpatilor nu prezentau o amenintare pentru bunul mers al societati sau, la nivel individual, situatia medicala sau familiala a acestora nu permitea arestul preventiv, astfel ca se putea lua decizia cercetarii in stare de libertate.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu