Lecţie de democraţie pe „sufleţelul” lui Traian Băsescu

• publicat la: 28 februarie 2012
Lecţie de democraţie pe „sufleţelul” lui Traian Băsescu

Traian Băsescu l-a pus şef la SIE la un moment dat pe soţul de atunci al doamnei Adriana Săftoiu.

Nu a rezistat Claudiu decât vreo două luni in fruntea institutiei, pentru că l-a luat gura pe dinainte si deodată s-a trezit vorbind despre ascultările ilegale pe care le făceau ofiţerii SIE.

Aşa ceva nu se mai pomenise de când lumea si pământul – nu că serviciile asculta, ci că şeful lor să vorbească fără să gândească. Aşa că domnul Claudiu Săftoiu a fost nevoit să plece.

Peste timp, o gafă de proporţii asemănătoare avea să comită chiar Traian Băsescu gândind şi el cu glas tare adevăratul motiv pentru care îl instalase pe fostul soţ al doamnei in fruntea SIE – „aşa i-a vrut sufleţelul”. Până să devina „un mare nimeni”, Traian Băsescu a avut incredere in competenţele si recomandările pe care le primise despre Claudiu Săftoiu. Să ne reamintim.

„Cel mai urât lucru este că după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a făcut ministru, consilier prezidential este rang de ministru. Ti-a poftit sufletelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret. Ti l-a făcut preşedintele sef de serviciu secret. Si când constati că e căciula mai mare decât capul soţului, să te superi că ti l-a schimbat. Păi cine l-a pus să vorbească prostii?” – Traian Băsescu, 1 decembrie 2009.

Nu a inlemnit nimeni după ce preşedintele României recunoştea de bună voie că a numit persoane in fruntea celor mai importante institutii ale statului după pofta inimii unor colaboratori apropiaţi. Mai mult, când Traian Băsescu făcea declaratia era in plină campanie electorală. După rezultatul alegerilor, se pare că nimeni nu a fost deranjat de practicile domniei sale. Vrea sufletul unui apropiat ceva, preşedintele implineşte dorinta.

Locul lui Claudiu Săftoiu la SIE a fost luat atunci de actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu. Inutil să ne intrebăm care sufleţel a fost satisfăcut si de această numire. MRU nu are păcatul de a vorbi nespuse, iar preşedintele si-a invăţat lecţia.

Nu are rost să ne intrebăm nici ce altceva au mai vrut de-a lungul timpului alte „sufleţele”. Sau care au fost spiritele multumite de numirile „impartiale” ale preşedintelui. E suficient să verificam atent trecutul din CV-urile celor care au fost de curând mutati la vârful celor mai importante instituţii.

Proaspăta mutare a lui Traian Băsescu prin numirea lui Teodor Melescanu la conducerea SIE are intr-adevăr un efect nociv in primul rând asupra PNL. Este ce-i drept aici măcar o consecvenţă din partea preşedintelui – si-a ales mereu persoanele pe care le-a numit in cele mai importante posturi din rândul celor care, fie ei din Opozitie sau nu, au avut un profil asemănător.

Si poate că atunci când nu a dictat vreun „sufleţel”, Traian Băsescu si-a ghidat instinctele după potenţialul de oportunitate si maleabilitate al viitoarelor sale victime.

E ca si cum un fir roşu i-ar lega pe toti acesti oameni. De la Gabriel Oprea, „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”, Cristian Diaconescu, George Maior, Mihai Răzvan Ungureanu, Emil Boc si până la Teodor Meleşcanu – toate personalităţile care s-au grăbit să sară in barca lui Traian Băsescu, au un ceva anume care-i leagă.

Si dacă nu au grade si datorii de serviciu, dacă nu au toţi ochii albastri, impărtăşesc toţi un oportunism imbracat intr-o stofă de trădători de meserie.

Pentru un test adevărat al caracterului, să luam un exemplu. Ce credeti – dacă USL va pierde alegerile si presedintele i-ar face lui Victor Ponta o ofertă de a-l desemna prim ministru, având acceptul viitoarei coaliţii pro-Băsescu, oare ce va alege politicianul care deja şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora si de a sprijini Guvernul MRU?

Din păcate, asta-i stofa oamenilor care ne conduc si ne vor conduce încă mult timp de acum incolo, culmea, indiferent de cum veţi vota voi. E marea conspiraţie a ticăloşilor cu adevărat fără nicio glorie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu